Berndt Lucke, Germania

Berndt Lucke, Germania

Partid: Alternative fur Deutschland (AfD)

Ultimul sondaj: locul 5, sprijin popular de 6%

Lucke nu este printre politicienii mentionati cand vine vorba de noile miscari populiste din Europa. Partidul pe care il conduce, AfD, nu este la fel de popular ca alte formatiuni emergente de centru dreapta sau de centru stanga din Europa, retorica partidului fiind de altfel una moderata.

AfD sustine statutul Germaniei de membru al UE, insa nu este de acord cu folosirea euro.

Deocamdata, partidul cu cel mai mare suport popular in Germania este cel al Angelei Merkel, Uniunea Crestin Democrata (UCD). Cu toate acestea, unii sustinatori nemultumiti se indreapta catre partidul lui Lucke. Daca acest curent se accentueaza, UCD va fi nevoita sa adopte mai multe masuri anti-europene in incercarea de a-si recastiga sustinatorii.

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras

Partid: Syriza

Ultimul sondaj: locul 1, sprijin popular de 24,3%

Alexis Tsipras conduce partidul Syriza din Grecia, un adversar al masurilor de austeritate. Partidul lui Alexis ar putea castiga in alegerile antincipate care se vor organiza in Grecia la inceputul anului 2015.

Platforma politica a partidului Syriza se situeaza pe fronturi opuse fata de cele mai importante institutii ale Europei. Partidul lui Alexis este reprezentantul miscarilor de extrema stanga din Europa: patru politicieni italieni care au candidat la alegerile parlamentare europene pentru a-l sprijini pe Alexis Tsipras au fost alesi in Parlamentul European.

Grecia a fost in centrul crizei economice din zona euro incepand din 2010, iar in 2015 ar putea deveni o parte influenta a politicii europene.

Nigel Farage, Marea Britanie

Nigel Farage, Marea Britanie

Partid: UKIP

Ultimul sondaj: locul 3, sprijin popular de 16%

Nigel Farage, liderul Partidului pentru Independenta Regatului Unit (UKIP), reprezinta un risc pentru Europa, din afara uniunii monetare.

UKIP are putine sanse sa castige urmatoarele alegeri generale din Marea Britanie, care vor avea loc in mai 2015. Mai mult, avand in vedere sistemul electoral din Marea Britanie, acestia ar putea sa nu obtina niciun loc in Parlament. Cu toate acestea, ei pot influenta din umbra politica britanica.

UKIP, lebada neagra a politicii din Marea Britanie

Partidul Muncii (Labour Party) si-a creat o strategie proprie impotriva partidului lui Farage, in timp ce Partidul Conservator a promis un referendum in 2017 privind apartenenta Marii Britanii la UE.

Cu toate ca are putina putere politica, chiar si cateva locuri in Parlament care ar putea fi obtinute de UKIP ar reprezenta un pericol pentru Marea Britanie. Niciun partid nu pare sa aiba suportul unei majoritati, de aceea formarea de aliante va fi inevitabila.

Pablo Iglesias, Spania

Pablo Iglesias, Spania

Partid: Podemos

Ultimul sondaj: locul 1, sprijin popular de 29,6%

Partidul din Spania care se opune austeritatii, Podemos, a devenit cel mai popular partid din tara. Dintre toti politicienii care pot influenta politica europeana, Pablo Iglesias ar putea avea cel mai devastator efect in 2015. Acesta este un fan al lui Alexis Tsipras, politicianul care conduce Syriza, partidul stangii radicale din Grecia. Diferenta si totodata avantajul lui Iglesias fata de Tsipras este acela ca Spania este o tara mult mai importanta decat Grecia pentru ca autoritatile europene sa o ignore.

Cea de-a patra economie a Europei ar putea vota pentru un politician care are discursuri pozitive despre Vladimir Putin. La fel ca Syriza, partidul spaniol Podemos ar interfera puternic cu ordinea economica si politica din zona euro, avand in vedere ca statele membre au convenit sa limiteze deficitul din interiorul zonei euro, un lucru pe care Podemos nu l-ar accepta.

Marine Le Pen, Franta

Marine Le Pen, Franta

Partid: Frontul National

Ultimul sondaj: intre locul 2 si 1, sprijin popular de 27-32%%

Marine Le Pen este cel mai reprezentativa figura a extremei drepte in Europa, prin partidul pe care il conduce, Frontul National - condus inainte de tatal ei, Jean-Marie Le Pen. Acesta a fost o prezenta influenta pe scena politicii franceze, reusind sa intre in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2002, cu un scor de 16,86%.

Cu toate ca in Franta nu se organizeaza alegeri prezidentiale in anul care urmeaza, Frontul National are o sansa in cadrul alegerilor locale, dupa reusita din cadrul alegerilor europarlamentare, cand a iesit pe primul loc cu 25% din voturi.

Sursa foto: Politician/ Shutterstock.