Alegerile generale din Nigeria

Alegerile generale din Nigeria

Presedintele controversat al Nigeriei, Goodluck Jonathan, spera sa fie reales in urma alegerilor care vor avea loc in luna februarie. Cursa electorala va fi mai putin concentrata in jurul sondajelor publice, un subiect mai important fiind cel al actiunilor pe care le poate initia grupul islamist radical Boko Haram.

Actualul presedinte se va confrunta din nou cu fostul dictator militar Muhammadu Buhari, care reprezinta coalitia opozitiei formata in 2013 si in cadrul careia au existat multe abandonuri din partea Partidului Popular Democrat (PPD), reprezentat de Jonathan.

Presedintele crestin Jonathan conteaza in alegeri pe sprijinul crestinilor din sudul tarii, in conditiile in care musulmanii din partidul acestuia au fost iritati de faptul ca acesta nu a respectat intelegerea de a stabili la conducerea PPD, prin rotatie, un crestin si un musulman, care sa se schimbe dupa doua mandate.

O tema importanta a alegerilor vor fi actiunile violente intreprinse de grupul Boko Haram, in special subiectul rapirii sutelor de eleve din orasul nigerian Chibok, din luna aprilie.

Sursa foto: Shutterstock.

Alegeri locale in Arabia Saudita

Alegeri locale in Arabia Saudita

Alegerile locale din monarhia absolutista islamica a Arabiei Saudite sunt importante in primul rand pentru guvernarea monarhica, avand in vedere ca doar jumatate din locurile din Consiliul de Ministrise atribuite prin alegeri, iar membrii cabinetului au putere limitata.

In al doilea rand, importanta alegerilor municipale rezida si in faptul ca sunt primele in care femeile pot candida si vota. In schimb, ele nu vor putea sa mearga neinsotite la vot. Acordarea de vot femeilor a fost interpretata de unii ca o concesiune facuta de guvernul saudit pentru a calma disensiunile aparuta odata cu Primavara Araba. Asta arata ca cei de la conducerea Guvernului se agata de putere in contextul dificultatilor politice din regiune.

Alegerile generale din Spania

Alegerile generale din Spania

In alegerile generale care vor avea loc in Spania in 2015 vor aduce in prim-plan cele doua partide dominante din tara, respectiv formatiunea de centru-dreapta Partidul Popular (PP) si Partidul Socialist al Muncitorilor, de stanga, care au pierdut din popularitate.

Partidul Popular este condus de actualul prim-ministru Mariano Rajoy, insa echipa guvernamentala a acestuia a pierdut din sustinere in contextul masurilor nepopulare de austeritate, carora li s-au adaugat acuzatii de coruptie si o economie precara generata de masuri de sustinere a sectorului bancar si de o crestere slaba pe masura ce Spania cauta sa iasa din recesiune.

Pe de alta parte, ultimul prim-ministru din partea socialistilor, Jose Luis Rodrigueez Zapatero, a iesit de la guvernare in 2011 in urma pierderii popularitatii pe fondul unei situatii economice dezastruoase. In ciuda faptului ca rata somajului a scazut usor in ultimele luni, ramane inca la cote mari, de peste 25%.

In urma alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2014, un partid populist de stanga, "Podemos", a castigat 8% din voturi si este cotat cu sanse mari in sondaje si pentru alegerile generale din 2015. Printre masurile propuse de acest partid se numara revizuirea Constitutiei pentru a elimina o serie de lideri corupti, marirea taxelor pentru contributii mai mari la serviciile publice si miscorarea somajului prin reducerea zilelor lucratoare.

Alegeri parlamentare in Marea Britanie

Alegeri parlamentare in Marea Britanie

Dupa ce a luptat pentru pastra Scotia in Regatul Unit, prim-ministrul David Cameron are de infruntat o noua campanie. Tinand cont insa de legile stricte din Marea Britanie privind campania electorala, cursa pentru alegerile parlamentare va fi probabil mai putin istovitoare.

Partidul Conservator incearca sa ramana la putere, in timp ce Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, va incerca sa ia locuri de la Partidul Liberal Democrat, care ar putea pierde cateva din cele 56 de locuri detinute in Parlamentul britanic.

Alegerile parlamentare ar putea aduce raspunsuri pentru doua intrebari importante in contextul dificultatii economice cu care se confrunta Regatul: 1. poate supravietui coalitia formata din liberal-democrati si conservatori? 2. va reusit partidul de extrema dreapta UKIP sa obtina suficiente locuri pentru a se impune ca o forta parlamentara?

Alegeri parlamentare in Canada

Alegeri parlamentare in Canada

Prim-ministrul canadiat Stephen Harper, in fruntea guvernului de aproape noua ani, a fost laudat pentru felul in care Canada a facut fata crizei financiare din 2008, dar si contestat pentru atitudinea lui ostila politicilor de mediu. El a fost criticat pentru retragerea Canadei din Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in 2011, dar si pentru sustinerea fata de conducta petroliera Keystone XL, care a fost contestata public din cauza unor posibile efecte devastatoare asupra mediului.

Cele mai puternice partide din Canada sunt conservatorii, condusi de Harper, si liberalii, condusi de fiul unui fost prim-ministru, Justin Trudeau, care castiga tot mai multa popularitate pe scena politica. Pe locul trei se afla Partidul Neo-Democrat, condus de Thomas Mulcair, un critic acid al competitorilor sai care conduc cele doua partide de pe primele locuri.

Alegeri legislative in Israel

Alegeri legislative in Israel

Israelul va organiza alegeri legislative anticipate pe 17 martie, dupa ce Parlamentul a fost dizolvat, in urma demiterii ministrilor de Finante si de Justitie de catre Benjamin Netanyahu. Acesta a invocat faptul ca cei doi planuiau sa il rastoarne din fruntea guvernului.

Alegerile ar putea fi decisive pentru actualul premier, avand in vedere ca Partidul Laburist, condus de Isaac Hertzog, va forma o alianta cu formatiunea de stanga Hatnuah, condusa de Tzipi Livni, in scopul de a-l debarca de la putere pe Netanyahu.

Partidul de centru Yesh Atid, condus de fostul jurnalist Yair Lapid, spera de asemenea sa il elimine pe premierul actual, cu toate ca nu a reusit sa se alieze cu liderul Hatnuah. Tinand cont insa de numarul mare de partide si de dinamica complexa a coalitiilor din Israel, este de asteptat ca lupta pentru putere sa conteze mai mult dupa ce se afla rezultatele alegerilor.

Alegeri prezidentiale in Argentina

Alegeri prezidentiale in Argentina

Alegerile prezidentiale care vor avea loc in Argentina in 2015 vor marca sfarsitul unei ere in aceasta tara, primele alegeri dupa 2003 and familia Kirchner nu va domina scena alegerilor din postura de lider al Partidului Justitiar.

Actuala presedinta Cristina Fernández de Kirchner, vaduva fostului presedinte Néstor Kirchner, isi incheie mandatul si nu mai are dreptul de a candida. In timpul mandatului sau au fost multe provocari pentru Argentina, cea mai recenta fiind default-ul economic din 2014 (al optulea din istoria tarii si al doilea in 13 ani), insa tot ea a fost cea care a adoptat prima lege din America Latina care permite casatoria intre persoane de acelasi sex.

Cel care are cele mai multe sanse sa devina succesorul "dinastiei" Kirchner este guvernatorul capitalei Buenos Aires, Daniel Scioli.