Iohannis, la sedinta CSM: Ridicarea MCV, obiectivul major al sistemului judiciar

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in cadrul sedintei CSM in care se alege noua conducere a institutiei, ca unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca declara cu responsabilitate, in fata membrilor CSM, faptul ca ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite”, conform Mediafax.

”Cred ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)”, a anuntat Iohannis, precizand ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, ”toate institutiile din justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa poata bifa aceasta reusita”.

Propunerea lui Iohannis: Procurorul General, membru al CSAT

Klaus Iohannis a mai declarat ca Procurorul General al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), iar CSM-ul, Inalta Curte de Casatie si Justitiei si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa.

”Intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si Procurorul General”, a spus presedintele Klaus Iohannis, precizand ca acest lucru ar putea sa fie facut in perspectiva consolidarii sistemului judiciar.

Citeste si:
Majoritatea localităţilor, inclusiv Bucureşti, scenariu verde...
Majoritatea localităţilor,...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

In plus, Iohannis a precizat ca CSM, Inalta Curte de Justitiei si Casatie si Parchetul General ar trebui sa aiba drept de initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutii de aplicare a legii si guvernare a Constitutiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri