Klaus Iohannis: Voi propune tuturor partenerilor sa pastram obiectivul integrarii Romaniei in zona euro

Klaus Iohannis a declarat ca va propune pastrarea obiectivului integrarii in zona euro tuturor partenerilor, subliniind ca acele criterii de aderare vor fi indeplinite odata ce Romania devine stabila, cu o justitie independenta si cu o economie functionala.

Intrebat cum va influenta eventuala excludere a Greciei din zona euro trecerea Romaniei la moneda comuna, presedintele Klaus Iohannis a explicat ca, potrivit Tratatului UE, o tara nu poate renunta la euro, noteaza Mediafax. "Au existat anumite cercuri in care s-a discutat despre aceste variante pur ipotetic. Conform Tratatului, nu se poate iesi din zona euro. Deci, o tara poate sa hotarasca cand doreste si daca doreste sa devina membra in zona euro, dar decizia e irevocabila", a declarat, la Adevarul Live, Iohannis, adaugand ca nu trebuie create "scenarii apocaliptice", iar grecii nu trebuie pusi sub presiune.

In ceea ce priveste intrarea Romaniei in zona euro, Klaus Iohannis a precizat ca isi asuma acest obiectiv, dar trebuie indeplinite conditiile de convergenta. "Intrarea Romaniei in zona euro este, ramane si imi asum acest obiectiv important al Romaniei. Eu vreau ca Romania sa devina membra in zona euro. Dorinta mea simpla nu este suficienta, trebuie indeplinite foarte multe conditii, conditiile de convergenta, aici sunt foarte multi factori implicati, dar lucrurile se rezuma in esenta, surpriza sau nu, tot la aceleasi lucruri pe care le-am discutat si la MCV. Odata ce Romania devine solida, stabila, stat de drept cu o justitie independenta si cu o economie functionala, o sa indeplinim toate criteriile si atunci depinde de vointa de a intra sau nu", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a precizat ca va propune "tuturor partenerilor sa pastram acest obiectiv important, european, de a integra Romania in zona euro, indiferent de ce fac grecii sau ce nu fac" si ca acest obiectiv trebuie urmarit "cu consecventa".

Citeste si:
Ce măsuri va adopta Grecia pentru susținerea economiei
Ce măsuri va adopta Grecia...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri