Solicitarea a fost adresata in sedinta de guvern, a carei deschidere a fost transmisa pentru prima data pe Youtube. "Ii rog public pe cei doi ministri, pe ministrul Transporturilor si ministrul Finantelor, sa aiba o discutie normala, institutionala, intre Guvern si companiile private din domeniul combustibililor, pentru ca acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut peste tot in lume, numai la noi nu scade. Sigur, pretul este la pompa, nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", le-a spus Victor Ponta ministrilor, potrivit Mediafax.

Preturile la benzina si motorina in statele UE sunt in principal influentate de cotatiile internationale ale petrolului. Pretul petrolului Brent a coborat miercuri sub 50 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent.

Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.