Europarlamentarul Monica Macovei a anuntat infiintarea Asociatiei M10, proiect civic ce precede infiintarea unui nou partid politic in cursul acestui an, avand la baza ”decalogul celor 10 porunci pentru politicieni” din campania pentru alegerile prezidentiale, scrie Mediafax.

”Am creat Asociatia M10. Toti membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat in campanie, sunt oameni tineri, normali, decenti, asa cum vrem sa fie asociatia si asa cum vrem sa fie Romania. Asociatia noastra este vocea tuturor celor care doresc o Romanie decenta, moderna si prospera, o Romania curata, cinstita, fara coruptie, fara furaciuni din banul public.O Romanie in care sa vrei sa traiesti si din care sa nu vrei sa pleci”, a spus Macovei.

Ea a sustinut ca denumirea asociatiei, M10, vine ”de la merit, de la munca, de la modernizare”. ”Zece este decalogul celor 10 porunci pentru politicieni pe care l-am facut si l-am cerut clasei politice din Romania in campania pentru functia de presedinte al Romaniei. Tot zece este nota de excelenta, de nota 10. Vrem sa fim de nota 10, suntem de nota 10, vom fi o asociatie de nota 10”, a mai spus europarlamentarul.

Macovei a mai precizat ca asociatia isi propune sa controleze administratia publica din punct de vedere al cheltuirii banilor publici, sa militeze pentru ”Ghiseul unic” care sa permita cetatenilor sa interactioneze cu un singur ghiseu, precum si pentru introducerea votului electronic si a votului prin corespondenta. Ea a mentionat ca membrii Asociatiei trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de integritate, in ceea ce priveste infractiuni de coruptie, colaborare cu Securitatea sau situatii de incompatibilitate si conflicte de interese.

Macovei a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca va infiinta si un partid politic in cursul acestui an, care va avea candidati la urmatoarele alegeri locale si parlamentare. De asemenea, europarlamentarul a fost intrebat daca este dispus sa se asocieze cu actuali oameni politici sau parlamentari.

Citeste si:
Eurodeputatii cer consens privind lupta anticoruptie din Romania
Eurodeputatii cer Romaniei sa...

Ea a replicat ca in formularul de inscriere sunt solicitate date inclusiv in ceea ce priveste activitatea politica anterioara a celor care doresc sa devina membri. ”Daca sunt oameni care au mai fost in partide urmarind noul, adica schimbarea, si dupa aia nu stiu din ce motive au fost dezamagiti si au plecat, sau stim cu totii din ce motive, atunci sigur ca da (vor fi acceptati, n.r.) Asa si eu am fost intr-un partid politic in care am tot incercat sa schimb, cu Codul etic, cu reformistii, si nu am reusit. Adica ne uitam la fiecare caz in parte, tinta noastra nu este sa luam din partidele care exista si si-au dat masura putintei in 25 de ani”, a mai declarat Macovei

La conferinta in care a fost anuntata infiintarea Asociatiei M10 a luat parte si Adrian Papahagi, prezentat de Macovei drept ”coleg de asociatie”. ”O mare parte din cetatenii acestei tari nu s-au simtit reprezentati de clasa politica. Au fost nemultumiti chiar si partidele in care activau oameni ca Monica Macovei (...) Cunoasteti toata incercarea noastra in toti acesti ani de a construi ceva curat si frumos. Uneori nu s-a putut. Astazi este un inceput si credem ca este un bun inceput, fiindca ai garantia seriozitatii, integritatii, garantia reprezentarii reale in societatea civila pe care o aduce Monica Macovei”, a declarat Papahagi.

El a mentionat ca proiectul civic reprezentat de Asociatia M10 va fi diferit de cel al partidului politic pe care il vor infiinta, insa nu toti cei care vor fi in partid vor fi si membrii asociatiei.

Citeste si:
Fost ministru al Justitiei, scrisoare catre Iohannis:Actionati energic
Fost ministru al Justitiei,...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ce promit partidele politice in campania pentru europarlamentare?