Romania a inregistrat un progres in ultimii ani, insa disputa dintre prim-ministru si presedinte poate ingreuna atingerea stabilitatii politice, potrivit raportului Political Risk Map 2015 realizat de Marsh, care atribuie un scor de 62,7 puncte din 100, sub 49 puncte indicand instabilitate politica.

"Astfel, tinandu-se cont de alegeri si de componenta ce tine de eficienta adoptarii legislatiei, Romania obtine 62,7 puncte, pe o scara de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 inseamna instabilitate politica. In regiune, Moldova, Ucraina si Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, avand scoruri situate sub 49 de puncte, iar Bulgaria este situata intre 50 si 59 de puncte", se arata intr-un comunicat al Marsh, companie globala de brokeraj in asigurari si consultanta de risc, scrie Mediafax.

Singurele tari din Europa cu un punctaj aproape de 100 sunt Elvetia, Danemarca, Norvegia si Suedia. Potrivit raportului, cresterea tensiunilor geopolitice, violenta politica si miscarile separatiste, alaturi de scaderea pretului materiilor prime, agraveaza riscurile politice la nivel global si reprezinta principalele obstacole pentru investitiile straine directe.

Raportul Marsh utilizeaza date ale Business Monitor International (BMI), companie care face parte din grupul Fitch, fiind cea mai importanta sursa independenta de analiza a riscului politic si a celui de credit. Studiul evalueaza 178 de tari pe baza a trei categorii, respectiv politic, macroeconomic si operational.

Economia Romaniei prezinta una dintre cele mai rapide cresteri din CEE in urmatorii ani, iar cheltuielile de gospodarie incep sa isi revina, in timp ce Guvernul va cheltui mai mult pentru a sustine cresterea economica, noteaza documentul. "Din cauza incetinirii exporturilor, economia se va orienta catre un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe actiuni pentru a inlatura coruptia, a imbunatati absorbtia fondurilor europene si a diversifica tipul produselor exportate pentru ca tara sa revina la cresterea de dinainte de criza. Romania are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt", se arata in comunicat.

Citeste si:
Orban a subliniat legitimitatea aderarii aspiratiilor Romaniei la...
Orban a subliniat la Munchen...

Pe scara riscului operational, Romania obtine un punctaj de 58,8, pozitionandu-se astfel pe locul 50. "Scorul tarii este deosebit de slab pentru componenta «risc logistic» - 52,4. Acest lucru reflecta partial reteaua de drumuri subdezvoltata a tarii, unde lipsa autostrazilor este o problema deosebita. Desi Romania a facut progrese in imbunatatirea retelei de transport in ultimii ani, o rata slaba a absorbtiei fondurilor UE va limita dezvoltarea in urmatorii ani", releva raportul.

Alta problema identificata prin acest raport este impactul pe care il poate avea caderea pretului petrolului ca materie prima asupra tarilor dependente de acesta. In timp ce un pret mic ar putea sa aiba un impact pozitiv in cazul tarilor importatoare de petrol, o perioada prelungita de preturi scazute ar putea afecta negativ tarile care se bazeaza pe exportul petrolului. Astfel, Iran, Angola, Ciad, Venezuela si Guineea Ecuatoriala sunt considerate cu risc sever de deteriorare a profilului de risc politic in cazul in care pretul petrolului continua sa scada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Emigrari: Peste 10.000 de tineri au plecat din Romania in 2018
Setari Cookie-uri