Numarul reprezentantilor statului sau ai unitatii teritoriale in AGA la regii si companii de stat va fi limitat la maximum doua persoane. In acelasi timp, functionarii si demnitarii vor putea fi in AGA sau CA intr-o singura astfel de companie, fiind obligati sa demisioneze in 30 zile daca detin mai multe pozitii.

Modificarile vor fi introduse de Guvern prin ordonanta, aflata in stadiu de proiect, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, cu efect implicit asupra diminuarii cheltuielilor cu indemnizatiile platite membrilor adunarilor generale ale actionarilor. In prezent, legislatia nu prevede un numar de membri in AGA, posturile fiind repartizate in functie de participatiile detinute de actionari, arata Mediafax.

Ordonanta stabileste ca numarul reprezentantilor statului sau ai unitatii administrativ-teritoriale in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la regiile si companiile de stat, stabilite prin OG 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici sau majoritari sau detin direct sau indirect o participatie majoritara, va fi de maximum doua persoane si ca functionarii publici, personalul contractual si persoanele numite sau alese in functii de demnitate publica vor putea fi desemnate sa reprezinte statul sau unitatea administrativ-teritoriala intr-o singura astfel de entitate, in calitate de membru al Adunarii Generale a Actionarilor, al Consiliului de Administratie, al Consiliului de Supraveghere sau al Consiliului de Conducere, dupa caz, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitatile si conflicul de interese.

Modificarile vin ca urmare a negocierilor cu institutiile internationale

Persoanele care reprezinta statul sau unitatea administrativ-teritoriala la mai mult de o astfel de companie vor fi obligate sa opteze, in termen de 30 zile de la data intervenirii cumulului, pentru o singura calitate, demisionand din toate celelalte. "In situatia in care persoanele nu isi exercita dreptul de optiune in termenul de 30 de zile, acestea isi pierd, de drept, calitatea de reprezentat al statului sau al unitatii administrativ-teritoriale din toate organele de conducere ale entitatilor la care este numit", este stabilit in document.

Noua regula va fi aplicata organelor de conducere ale companiilor de stat si institutiilor publice. Modificarile sunt justificate de Guvern prin faptul ca, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, a fost convenita imbunatatirea guvernantei corporative a intreprinderilor publice, precum si eficientizarea reprezentarii intereselor statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere ale operatorilor economici, inclusiv luarea unor masuri de limitare a numarului de membri, precum si adoptarea unei politici de remunerare a membrilor acestor organe.

"In vederea respectarii angajamentelor asumate de Romania fata de organismele financiare internationale si indeplinirea masurilor de reforma asumate de catre Guvern in acordurile incheiate cu partenerii externi, in perioada imediat urmatoare, pentru stabilirea cadrului normativ ce reglementeaza si aspectele legate de numarul reprezentantilor statului in AGA la operatorii economici, cu efect implicit asupra diminuarii cheltuielilor cu indemnizatiile platite membrilor adunarilor generale ale actionarilor, se impune modificarea legii", se arata in proiect. Membrii AGA primesc o indemnizatie de pana la 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, calculata pe sedinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri