Ministrul de Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, ca Romania va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, potrivit evaluarilor facute de autoritatile de la Bucuresti dupa discutii cu oficiali ai Comisiei Europene si ai statelor membre.

"Evaluarea noastra in baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre arata ca vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv. In fond, raportul de tara nu face decat sa reflecte starea de fapt existenta in Romania: un sistem judiciar independent, institutii de aplicare a legii eficiente si determinate sa combata coruptia, un angajament ferm al Executivului de a sustine financiar sistemul de justitie prin investitii in instante si parchete", a declarat, vineri, la RRA, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, noteaza Mediafax.

Oficialul a precizat ca Romania este "un exemplu de bune practici in domeniul justitiei", ca urmare a eficientei combaterii coruptiei si a implementarii a trei noi coduri intr-un singur an. Intrebat daca una dintre criticile raportului se va referi la blocarea unor anchete penale din cauza neridicarii imunitatii unor parlamentari, Robert Cazanciuc a precizat: "Romania este un exemplu pentru multe state europene in ceea ce priveste combaterea coruptiei si nu cred ca se poate vorbi de o lipsa de vointa in acest domeniu. Este regretabil ca eforturile oamenilor care fac parte din sistemul judiciar, din institutiile statului, ale fiecarui cetatean din aceasta tara care plateste taxe si impozite este pus intr-o lumina nefavorabila in anumite momente".

Intrebat daca se poate obtine un acord politic pentru ca pe viitor anchetele sa nu mai fie blocate, Cazanciuc a precizat ca a sustinut anul trecut "ideea unui cod de conduita politica cu privire la justitie". "Din pacate, vrajba din societate de pana anul trecut nu a facut posibil un asemenea proiect. Am avut in aceste zile discutii cu reprezentanti ai comisiilor juridice din Camera Deputatilor si Senat si cred ca la inceputul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental", a spus ministrul Justitiei.

Robert Cazanciuc a mai spus ca se va intalni saptamana viitoare, luni si marti, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu comisarul pentru Justitie, Vera Jourova, pe agenda discutiilor figurand inclusiv raportul MCV. Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria va fi publicat in urmatoarele saptamani, a declarat, vineri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, precizand ca, deocamdata nu a fost stabilita o data exacta.

Citeste si:
Romania, un nou raport MCV: ce nota primeste sistemul judiciar
Reforma sistemului judiciar...

Intrebat cand va fi publicat raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, purtatorul de cuvant al CE Christian Wigand a precizat ca acesta va fi publicat "in urmatoarele saptamani". "La acest moment nu pot confirma o data. Va fi la inceputul acestui an, undeva in urmatoarele saptamani", a spus Wigand.
Surse europene au precizat ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat precedentul, cel din ianuarie 2014.

"Oaia neagra" va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunitatii unor parlamentari cu probleme in justitie. Aceleasi surse au precizat ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat cel pentru Bulgaria.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PE incepe "o discutie profunda" despre raportul MCV in Romania