Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile. Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca pozitia sa privind Rosia Montana nu s-a schimbat, prin faptul ca a ajuns presedintele Romaniei, si a mentionat ca in opinia sa, proiectul nu a fost bine abordat, potrivit Mediafax.

”Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile”, a mentionat Iohannis.

Seful statului a mai spus ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei. ”Sunt convins ca o astfel de discutie se poate purta”, a adaugat Iohannis.

El a mai spus ca, in privinta gazelor de sist, ”deja are impresia ca problema se rezolva de la sine, datorita scaderii pretului hidrocarburilor, in esenta a petrolului”. ”Lucrurile s-au schimbat radical si deja exploatarea gazelor de sist, cel putin in zona noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii”, a mai afirmat Iohannis, precizand ca tehnologia nu este noua, dar nu a fost folosita, pentru ca nu era rentabila, cresterea pretului petrolului ducand la interesul pentru acest tip de exploatare. ”Impresia mea este ca acum, in aceasta etapa, interesul pentru gazele de sist este in scadere”, a precizat Iohannis.

Gabriel Resources vrea o solutie amiabila privind proiectul Rosia Montana

Gabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului.
"Compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate", se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta, afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Comunicatul mentioneaza ca Gabriel Resources nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul "ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana. Presedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat in comunicat, spune ca spera ca va fi gasita o rezolvare amiabila a problemei, fara sa fie nevoie sa apeleze la arbitraj international.

"Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoia de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate. Suntem ferm angajati in dezvoltarea Proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv", afirma Henry.

Sursa foto: Mina de aur Rosia Montana | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri