Victor Ponta a confirmat faptul ca Fondul Monetar International (FMI) a cerut un studiu de impact cu privire la legea insolventei personale.

Intrebat la Romania TV daca este adevarat ca FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolventei persoanei fizice, Ponta a raspuns: "Bineinteles, cred ca aveti si scrisoarea". El a aratat din nou ca PSD este in favoarea unei legi care sa protejeze persoanele fizice in fata crizelor financiare. Anterior, tot luni, premierul Victor Ponta a fost intrebat daca va discuta cu FMI despre legile conversiei si insolventei, el aratand atunci ca Guvernul nu are acest lucru in program, ca FMI trebuie sa discute cu Parlamentul despre aceste acte normative si ca nu a vazut scrisoarea FMI, conform Mediafax.

Intrebat despre scrisoarea trimisa de FMI Parlamentul, BNR si ministerului Justitiei despre aceste acte normative, Ponta a raspuns: ”Nu comentez”. Intrebat, ulterior, care e pozitia sa, ca sef al Guvernului, fata de aceasta scrisoare, Ponta a replicat: ”Nu am vazut-o”.

FMI, ingrijorat cu privire la legea falimentului

FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.

"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.

Citeste si:
Ponta: Nu vom vota pentru un guvern "Dancila 2"
Ponta: Nu vom vota pentru un...

In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita. "Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare", se mai arata in scrisoare. Scrisoarea a mai fost transmisa presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Liviu Dragnea, adus in instanta ca martor in dosarul lui Zgonea