Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat astazi ca nici el, nici partidul nu au "nicio treaba" cu dosarul Microsoft, precizand ca nu-i este "teama deloc" ca va ajunge la DNA.

El a subliniat ca a discutat si cu colegii din Colegiul Director al partidului faptul ca niciodata in istoria PDL nu a fost conditionata obtinerea unei functii publice de "cotizatii la partid", arata Mediafax. "Niciodata in istoria acestui partid nu a fost conditionata obtinerea unei functii publice de cotizatii la partid. Niciodata. Aici, in sala, majoritatea dintre membrii Colegiului Director au fost ministri la un moment dat, niciunul dintre ei", a spus Vasile Blaga.

El a adaugat ca nici el, nici partidul nu sunt implicati in dosarul Microsoft. "Nu are nici partidul si nici eu nu am nicio treaba cu dosarul Microsoft. Eu nu fac ce face doamna Udrea, nu acuz pe nimeni, acuzatii vor aduce doar procurorii", a mai spus Vasile Blaga.

Elena Udrea, aflata sub control judiciar

Deputatul Elena Udrea s-a prezentat, astazi, la Sectia 2 Politie din Capitala, unde trebuie sa mearga conform programului stabilit, dupa ce a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft, in care este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere. Elena Udrea a ajuns la Sectia 2 Politie in jurul orei 10.00, asa cum a stabilit cu politistii supraveghetori, dupa ce procurorii au luat in cazul ei masura controlului juduciar.

Intrebata daca va face dezvaluiri, asa cum a scris pe pagina ei de Facebook, Elena Udrea a spus dosar ca abia a inceput ziua. "Asa cum v-am promis aici, pe Facebook, voi spune adevarul despre tot ce se intampla - care sunt motivele reale ale vanatorii a carei tinta am devenit. Voi face asta intr-un interviu pe care il voi acorda astazi. Nu va pot spune, deocamdata, unde, (in orice caz nu la cineva care m-a menajat de-a lungul timpului) - nu de alta, dar stiu ca sunt destui cei care ar vrea sa ma impiedice sa spun unele lucruri. Si ar fi pacat sa nu aflati ce se intampla cu adevarat in Romania, ce lupta se duce in subteranele puterii si care este miza reala", a scris Elena Udrea pe Facebook.

Deputatul Elena Udrea este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere, fiind acuzata ca a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni.

Elena Udrea a fost dusa joi, cu mandat, la DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta acuzatiile si au dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile, respectiv pana la 29 martie. Pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte mai multe obligatii, una dintre acestea fiind sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata. De asemenea, ea trebuie sa informeze de indata DNA si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Sectia 2 conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie.

Udrea nu are voie sa plece din Capitala decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent si nici sa se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar sau sa comunice cu acestia direct sau indirect. In cazul in care va incalca obligatiile, Elena Udrea risca arestul la domiciliu sau cel preventiv. "Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", a aratat DNA, intr-un comunicatul de presa.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

"Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate.

Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. Procurorii au precizat in documentele citate ca in perioada 2009-2010, Dorin Cocos a incheiat 16 contracte de imprumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, in valoare totala de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioada de 11 luni.

Citeste si:

    In acest context, procurorii prezinta si acuzatiile din dosarul Microsoft, aratand ca, in 2009, Dorin Cocos, in baza unei intelegeri cu Gheorghe Stefan si cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu noua milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruti de Dorin Cocos pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si, respectiv, din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Finante, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Cocos ar fi primit de la Florica, prin intermediul lui Pescariu, suma de noua milioane de dolari.

    "Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET in contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferata in contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro in contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisa lui Dorin Cocos. Disimularea banilor s-a facut prin contracte fictive", se mai arata in documentele citate.

    Citeste si:

      Anchetatorii sustin si ca din verificarea extraselor de cont rezulta ca, in mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plata in suma de 2,5 milioane de euro catre Gheorghe Stelian, persoana implicata in proiecte imobiliare impreuna cu Dorin Cocos. "In cursul anului 2010, o persoana din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena Gabriel la BRD-Group Societe Generale SA", au mai scris procurorii in documentele citate.

      Dorin Cocos este arestat preventiv in dosarul Microsoft, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu. In dosarul Microsoft mai sunt vizati alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri