Elena Udrea a avut un parcurs fulminant in politica damboviteana, in care a urcat, pe tocuri, mai multe trepte deodata, pana cand a ajuns in varful politicii nationale: presedinta de partid si candidata la alegeri prezidentiale. Drumul ei nu a fost lipsit de controverse: de la atacurile misogine venite din partea colegilor din politica, la proiectele mai mult sau mai putin reusite din timpul petrecut la Ministerul Turismului, pana la, cel mai recent, rafuielile cu seful SRI, Florian Coldea si anchetele DNA in care este vizata.

Ascensiunea rapida a Elenei Udrea in politica, dar si faptul ca a ajuns sa fie, alaturi de Monica Macovei, prima prezenta feminina in panoplia candidatilor la prezidentiale, o fac o figura demna de pus in rama langa figurile celorlalte Elene ale Romaniei: Cuza, Vacarescu, Lupescu, Principesa Elena a Greciei, si Ceausescu.

Am putea spune ca dezvaluirile ei din ultimele zile o incadreaza in stilul Elenei Lupescu, care a scris despre aventura ei cu regele Romaniei, oficializata mai tarziu.

Daca Elena Doamna, sotia domnitorului Cuza, a fost o prezenta mai degraba tacuta si resemnata cu infidelitatile sotului, celelalte au jucat un rol important in politica vremurilor. Astfel, cea care a deschis lista Elenelor-amante ale unor figuri centrale din politica Romaneasca este Elena Vacarescu, care a avut o relatie cu regele Ferdinand. Elena Lupescu a fost nu doar amanta, ci si sotia regelui Carol al-II-lea, pentru care acesta a renuntat la tron. Principesa Elena a Greciei a fost sotia lui Carol al-II-lea si mama regelui Mihai, avand o influenta foarte mare in educatia acestuia, refugiul ei dupa ce a aflat de infidelitatea sotului. Despre Elena din politica de astazi, Udrea, s-a spus si s-a scris ca ar fi avut, cu Traian Basescu, legaturi care transcend sfera politica si trec in cea privata.

De mica, am fost un copil foarte ambitios.

Elena Udrea s-a nascut in 1973, in Buzau, unde a urmat si liceul Bogdan Petriceicu Hasdeu. "De mica, am fost un copil foarte ambitios. Am luat premiul intai din clasa I si pana intr-a VIII-a", spune ea intr-o autobiografie publicata pe site-ul Machiavelli. Inainte sa fie politician, a fost avocat. A absolvit Dreptul la Universitatea Dimitrie Cantemir, dupa ce a ratat admiterea la Universitatea Bucuresti. A ajuns avocat, iar in 1999 avea propriul cabinet de avocatura, "Udrea Elena Gabriela". De altfel, i se spunea Gabitza cand era in scoala. Vorbeste engleza, franceza si italiana. Prima "foarte bine", iar celelalte doua "bine", asa cum scrie in CV-ul publicat pe elenaudrea.ro.

"Biletelul roz", "frunza Elenei" si "Gala Bute"

Avocatul devenit politician s-a dovedit a fi o matrice de cariera valabila si pentru Udrea. Prima usa deschisa spre politica a fost cea de la Primaria Municipiului Bucuresti, unde a fost Presedintele Comisiei Juridice si de Disciplina intre 2004 si 2005, cand o alta usa s-a deschis: cea a Administratiei Prezidentiale. A devenit consilier de stat. A facut si traseism politic: daca in 2004 a intrat in primarie ca membru al PNL, in 2006 era in PD. Din aceasta postura, de membru PD, a declansat celebrul scandal "biletelul roz", cand a afirmat ca premierul de atunci, Calin-Popescu Tariceanu, i-ar fi trimis o fituica presedintelui Traian Basescu, in care ii cerea sa il favorizeze pe Dinu Patriciu in fata procurorilor. In ianuarie 2014 a intrat in PMP, partid care a participat la alegerile europarlamentare si a castigat un scor de 6,2%, trimitandu-i pe Cristian Preda si pe Siegfried Muresan la Bruxelles.

Devine deputat in 2008, in acelasi an in care depune juramantul ca ministrul al Turismului in cabinetul premierului Boc, portofliu pe care il detine pana in februarie 2012. In aceasta perioada a intrat in scandalul generat de brandul turistic al Romaniei, pentru care a platit aproape un milion de euro, sigla ajungand sa fie numita "frunza Elenei". Tot in perioada petrecuta la Turism a organizat si celebra Gala Bute, anchetata de procurorii anticoruptie. DNA a cerut, luni, avizut Parlamentului pentru urmarirea penala a deputatului Elena Udrea si a senatorului Ion Ariton. "Gala Bute" a fost de fapt evenimentul "Campion pentru Romania" care a avut loc in 2011. Gala a fost organizata de firma fostului presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, insa banii au provenit dintr-un contract incheiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, la carma caruia se afla Udrea, dar si din sponsorizari venite de la companiile energetice, aflate sub ordinea Ministerului Economiei, condus atunci de Ion Ariton. La eveniment a participat si Lucian Bute, dupa ce a devenit campion mondial International Boxing Federation.

Vor sa ma decredibilizeze, ingropandu-ma in dosare.

"Perchezitiile (...) sunt inutile procedural si sunt, de fapt, dovada urmarilor dezvaluirilor pe care le-am facut vineri despre generalul SRI, Florian Coldea. Vor sa ma decredibilizeze, ingropandu-ma in dosare. Voi continua insa sa spun ceea ce stiu despre omul care vrea sa controleze Romania prin folosirea secretelor tuturor, generalul Coldea de la SRI", a scris Udrea pe Facebook. In legatura cu avizul cerut de la parlamentari pentru inceperea urmaririi penale, ea a facut un indemn pentru votul in favoarea acestei actiuni, precizand ca nu vrea ca "Parlamentul sa faca zid in fata Justitiei".

Afaceri in paralel

Un alt proiect dezvoltat in timpul petrecut de Elena Udrea la MDRT este complexul balnear de la Praid, in care a investit peste 3 milioane de euro, care este insa inchis turistilor. O investitie costisitoare a fost facuta si intr-o sala de sport in municipiul Sacele, din Brasov, care a absorbit 3,2 milioane de lei. Sala nu a putut insa fi folosita de elevi, intrucat a fost construita in camp, la o distanta prea mare de scoala. Atat Elena Udrea, cat si Traian Basescu, au afirmat in timpul campaniei ca ea a lasat in urma, cand a plecat de la Ministerul Turismului, 6.000 de proiecte, care au ridicat gradul de absorbtie a fondurilor europene la 36%. Cu toate acestea, multe proiecte au avut probleme cand a venit vorba de darea lor in folosinta, iar unele au fost supraevaluate.

Elena Udrea a devenit doamna Cocos in 2003, iar casnicia lor a durat fix 10 ani: inceputa la New York, incheiata la Bucuresti. Pe cei doi nu ii mai unea taina sfanta a casatoriei atunci cand Dorin Cocos a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi cerut 9 milioane de euro spaga, in dosarul Microsoft, in care este acnhetat alaturi de fostul primar de la Piatra Neamt, Gheorghe Stefan zis "Pinalti", dar si 9 fosti ministri, printre care Gabriel Sandu si Ecaterina Andronescu. Cocos este inculpat si in dosarul in care este arestata fosta sefa DIICOT, Alina Bica, fiind acuzat ca ar fi cerut spaga 10 milioane de euro, pentru a interveni la ANRP in favoarea lui Gheorghe Stelian, care a cerut despagubiri pentru un teren de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.

Acuzatul incoltit care nu vrea sa scape turma

Dupa ce a fost acuzata de spalare de bani si fals in declaratii, Elena Udrea a facut acuzatii la adresa actualului sef interimar al SRI, Florian Coldea, care ar fi facut presiuni asupra lui Dorin Cocos, dar si asupra Laurei Codruta Kovesi, procurorul din fruntea DNA, despre care a spus ca ar fi fost numita la insistentele sale. Elena Udrea sustine ca s-a intalnit cu premierul Ponta si a discutat numirea in functie a lui Kovesi. Despre Florian Coldea a mai spus ca detine toate secretele Romaniei, dar si ca ar avea o legatura apropiata cu DNA.

Citeste si:

    Interviul a fost comentat in diferite moduri de analisti si sociologi. Pentru Barbu Mateescu, interviul acordat de Elena Udrea publicatiei Hotnews dupa ce DNA a dispus masura controlului judiciar impotriva ei, "pare a fi un strigat de disperare". "Afirmatiile Elenei Udrea sunt bucsite cu contradictii. (...) Sa observam un lucru. Singurii oameni care nu intra in schema de mai sus, parand din interviu inutili si rupti de fluxul puterii, sunt Basescu si Maior. Pentru ca ei nu mai sunt in functii si deci ea nu mai poate face apel la el", a prezicat sociologul.

    Sursa foto: Elena Udrea/ Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri