Eduard Hellvig a primit votul pentru sefia SRI: doar 15 parlamentari s-au opus

Eduard Hellvig a primit luni votul pentru sefia SRI in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, cu 498 de voturi ”pentru” si 15 voturi ”impotriva”.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a anuntat, de la tribuna Parlamentului ca, din totalul de 564 de parlamentari, si-au exprimat votul 513 senatori si deputati. Pentru numirea lui Eduard Hellvig au votat 498 de parlamentari si s-au inregistrat doar 15 voturi impotriva, relateaza Mediafax.

Mircovici a afirmat ca, potrivit prevederilor Articolului 76, alin 2 din Constitutia Romaniei, numirea in functie se face cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti. ”A fost intrunita majoritatea necesara pentru numirea lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului Roman de Informatii”, a mai precizat Niculae Mircovici.

Comisia de control al activitatii SRI a avizat, saptamana trecuta, favorabil nominalizarea acestuia la sefia Serviciului, la propunerea presedintelui Klaus Iohannis, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva". Eduard Hellvig a fost europarlamentar si vicepresedinte PNL, deputat si ministru in Guvernul Ponta, de unde s-a retras dupa ce a fost acuzat de incompatibilitate. Este considerat un apropiat al presedintelui Iohannis inca dinaintea campaniei electorale din 2014.

Ce planuri are Eduard Hellvig la conducerea SRI

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, luni, dupa ce a fost validat de Parlament in aceasta functie, ca incepand cu acest moment este demisionar din PNL si ramane un civil in cadrul SRI, fara a mai avea niciun fel de activitate politica. El a aratat ca va respecta practica euroatlantica privind contactele dintre seful unei astfel de structuri si mediul politic.

Citeste si:
Doi suspecți care ar avea legătură cu atentatul din Viena, reținuți...
Doi suspecți care ar avea...

„In practica noastra si in cea euroatlantica, directorul institutiei e bine sa aiba contact cu sistemul politic si sistemul institutional din Romania, dar acesta se va pastra in parametri de informare si de cunoastere a mediului in care isi desfasoara activitatea SRI”, a spus Hellvig. El a aratat ca nu va opera schimbari in serviciu si a apreciat ca, in sine, serviciul nu are probleme de imagine.

In ceea ce priveste pozitia sa fata de legile Big Brother, Hellvig a opinat ca este nevoie de echilibru.

Cine este Eduard Hellvig, noul sef al SRI

Hellvig are 40 de ani si a fost ministru al Dezvoltarii in primul guvern condus de Victor Ponta, pana la alegerile parlamentare din 2012, cand s-a retras din Cabinet in urma acuzatiilor de incompatibilitate formulate de Agentia Nationala de Integritate (ANI). In decembrie 2014, Hellvig a castigat definitiv procesul cu ANI la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, care a respins raportul inspectorilor de integritate.

La alegerile parlamentare din 2012, Eduard Hellvig a obtinut un mandat de deputat pe listele USL, din partea PNL, insa a demisionat din aceasta calitate in septembrie 2013 pentru a deveni europarlamentar ca urmare a vacantarii unor mandate ale PNL. La alegerile europarlamentare din 2014, Hellvig a obtinut un nou mandat de eurodeputat.
A fost secretar general al PNL din 2011 si pana in 2014, iar in 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidentiale pentru Crin Antonescu. El s-a numarat printre cei mai apropiati lideri politici, alaturi de Dan Mihalache, atat de Antonescu, cat si de Iohannis, atunci cand acestia au fost presedinti ai PNL.

Citeste si:
SRI a avertizat MAI si Jandarmeria cu privire la protestul diasporei
Manda, dupa audierea lui...

In perioada 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC si secretar al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, iar intre anii 2006 si 2007 a fost europarlamentar. Inainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC si s-a alaturat echipei liberale din Bihor. Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a castigat alegerile.

Dupa 2008, Eduard Hellvig a avut activitate politica in Bucuresti, unde a devenit un apropiat al presedintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, ca posibil ministru intr-un potential guvern liberal.
Hellving a fost, inainte de 2004, pe rand, consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu in perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu in perioada 1999-2000, in 2000 consilier al candidatului la Presedintia Romaniei Mugur Isarescu si in 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

El a fost si broker la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 1997-1998 si coordonator de programe la Fundatia Soros, in 1995. Eduard Hellving a absolvit specializarea Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii la Colegiul National de Aparare, Universitatea "Carol I", Bucuresti si la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall", Garmisch - Partenkirchen. Din 2009, este doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti.

Potrivit declaratiei de avere, Hellvig detine cota parte de 50% din doua terenuri intravilane, in Voluntari (Ilfov) si in Bihor, cumparate in 2005, respectiv 2008, acestea avand suprafete de 401, respectiv 665 de metri patrati.
El mentioneaza in ultima declaratie de avere din iunie 2014 ca are doua case de locuit, tot in Voluntari (Ilfov) si in Bihor, in suprafata de 143, respectiv 210 metri patrati. Hellvig mai are un autoturism Skoda fabricat in 2010, conturi bancare cu o valoare insumata de aproximativ 38.000 de lei si 97.000 euro, la acesta din urma fiind mentionat ca suma cuprinde intrari din salariu, diurne, transport, cheltuieli generale la Parlamantul European.

Citeste si:
Parlamentul din Romania pune bete in roate Comisiei Europene
Parlamentul nu a ratificat o...

El mentioneaza, de asemenea, o datorie catre BRD, scadenta in 2035, cu o valoare de 28.568 de euro, precum si catre Viorel Dumitras, scadenta in 2031, in valoare de 145.000 de euro. Eduard Hellvig mai trece in declaratia de avere deconturi de la Parlamentul European in valoare de aproximativ 46.000 de euro.

Veniturile sale din 2013 s-au ridicat la 65.403 lei, bani obtinuti ca vicepresedinte al Camerei Deputatilor si 31.031 euro, obtinuti ca eurodeputat. Totodata, sotia sa a obtinut in calitate de director medical venituri de 149.460 de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri