Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca aparitia razboiului hibrid este o potentiala sursa de insecuritate si export de infractionalitate in Romania, precizand ca actualul context geopolitic din regiune reclama actiuni si masuri la care reprezentantii MAI sunt parte importanta.

Seful statului a participat la bilantul Ministerului de Interne pe 2014, unde a afirmat ca actualul context geopolitic din regiune reclama actiuni si masuri la care reprezentantii ministerului sunt parte importanta. ”Aparitia unui razboi hibrid, existenta unor conflicte asimetrice si inghetate, tendintele de modificari ale frontierelor, incalcarea unor reguli de drept international pot fi o sursa de insecuritate si de export de infractionalitate catre statele europene, in special catre Romania. Stiu ca aceste lucruri va determina sa fiti mai prompti, mai alerti si mai responsabili, pentru a proteja siguranta cetatenilor nostri”, a spus seful statului, conform Mediafax.

El a mentionat participarea Ministerului Afacerilor Interne, ca furnizor de securitate si garant al valorilor democratiei, cu forte profesioniste la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, printre care cele din Kosovo si Afganistan, care a adus tarii noastre respectul si aprecierea partenerilor internationali prin comportamentul exemplar si prin performantele operative.

Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de Romania prin Acquis-ul comunitar sa fie respectate intocmai.

”In considerarea calitatii Romaniei de stat european, furnizor de stabilitate in Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, si de adoptarea Legii pentru aderarea Romaniei la Tratatul privind crearea Fortei de Jandarmerie Europeana. De asemenea, Romania a preluat Presedintia Comitetului Interministerial de Nivel Inalt al Fortei de Jandarmerie Europeana din anul 2015 si are ca atare o responsabilitate. Un stat care isi pune in practica propriile legi si angajamentele derivate din tratatele, conventiile si acordurile internationale la care este parte va fi respectat de catre cetatenii sai si de catre partenerii straini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de Romania prin Acquis-ul comunitar sa fie respectate intocmai”, a mai declarat presedintele Iohannis. Potrivit sefului statului, o alta directie de actiune prioritara pentru anul 2015 trebuie sa o constituie combaterea coruptiei cu impact asupra bunei guvernari, a capacitatii institutionale a statului si cu afectarea credibilitatii Romaniei pe plan extern.

Klaus Iohannis: Presedintia...
Citeste si: Iohannis: Presedintia romana a Consiliului UE, peste asteptari

”De asemenea, optimizarea Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, ca parte integranta a Sistemului National de Securitate, constituie o prioritate pentru institutia dumneavoastra, ca vector principal in acest domeniu”, a mai aratat el. Klaus Iohannis s-a referit si la Strategia Nationala de Aparare a Tarii, pe care o va prezenta Parlamentului Romaniei, precizand ca aceasta va constitui o baza in conturarea noii Strategii de ordine publica, care trebuie sa fie elaborata si in consonanta cu Strategia de securitate interna a Uniunii Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Iohannis - venituri mai mici, incasari mai mari din chirii