In expunerea de motive a proiectului de abrogare a Hotararii se arata ca Hotararea Parlamentului din 2007 privind aprobarea intrarii si stationarii fortelor SUA pe teritoriul Romaniei prevedea faptul ca numarul maxim al membrilor fortelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul Romaniei nu poate depasi 3.000, noteaza Mediafax.

Ulterior a fost adoptata Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 care implementeaza un regim juridic general, facand distinctie intre scopurile diferite si actori juridici diferiti care aproba intrarea, stationarea si tranzitul fortelor armate pe teritoriul national, fara a impune o limitare a numarului de militari.

Potrivit expunerii de motive, din interpretarea celor doua acte normative reiese diferenta de tratament intre fortele armate ale statelor membre NATO si aliate in sensul ca doar pentru fortele apartinand SUA exista un plafon numeric.

Totodata, proiectul de hotarare urmareste abrogarea expresa a dispozitiilor cazute in desuetudine si care inregistreaza aspecte de contradictorialitate cu reglementarea generala din Legea nr. 291/2007, se mai arata in expunerea de motive.