Daca nu stiati a aparut o noua institutie in dreptul penal si de procedura penala, anume: "Curtea cu Jurati-Judecatori". In perioada interbelica in Romania a existat numai Curtea cu Jurati, institutie care s-a continuat in perioada comunista sub forma asesorilor populari, un fel de belitori de ...

Dar acum avem o noua institutie unica in lume. Desi nici in Constitutie si nici in alte legi nu exista aceasta institutie surpriza, ea exista.

Curtea cu Jurati-Judecatori este infiintata prin legile de organizare si functionare ale Parlamentului Romaniei care, in fapt, este Curtea cu Jurati-Judecatori, bineinteles, numai pentru ei, parlamentarii. Ar trebui schimbata legea si sa se dea posibilitatea ca procurorii sa vina in Parlament, sa pledeze in fata Curtii cu Jurati-Judecatori, Parlamentul, ca doar, doar ii conving pe juratii-judecatori sa incuviinteze inceperea urmaririi penale sau arestarea. Macar atunci vom asista la adevarate pledoarii. Cum pledezi? Vinovat. OK. Cum pledezi? Nevinovat. Atunci ar trebui sa intre in scena procurorul care-si sustine cauza in fata Curtii cu Jurati-Judecatori.

O sa fie distractiv, mai apare in scena o miruitoare. Mai este si Jurista si mai si afirma: "Mai lasati-ma cu Constitutia aia". Dati-va demisia. Nu din Parlament, ca acolo oricum sunteti peste 500 de ..., ci sa demisionati din functia de profesor de drept. Nu sunteti demna de acest titlu. Acela este un titlu care trebuie protejat si nu cel de ... parlamentar. De fapt vi l-ati luat singura.

Ce este mai rau, este ca acesti jurati-judecatori sunt platiti cu bani grei si sunt protejati prin aceasta imunitate pentru?

Doi tipi vorbesc: asa ma enerveaza PARLAMENTARUL ALA. Care ma, care ma? Nu stiu, ia si tu unul la intamplare...

Ocupati dar nefacand nimic, asta fac ai nostri parlamentari, alesi in mod „democratic”. Orice declaratie de presa care afirma: „Politicianul X a condamnat guvernul si a spus ca va lupta pana la ultima suflare pentru bani in plus pentru alegatorii sai, ca va face legi mai bune si mai durabile, ca va face, ca va face ... fara a mentiona exact unde si cand a spus-o, inseamna ca, probabil, a facut-o in ... BAIE”. Pe ... BUDA.(n.m) (Jeremy Paxman, Animalul Politic)

Statul de drept, ca teorie si mai ales ca realitate, s-a impus in momentul cand s-a considerat ca, si autoritatile publice, guvernele, guvernantii trebuie sa se supuna regulilor juridice.

Statul de drept nu trebuie sa se confunde cu principiul legalitatii, cum este la noi, el este mai mult decat atat. Statul de drept ramane o simpla teorie daca nu este constituit dintr-un sistem de garantii (inclusiv juridice) care sa asigure reala incadrare a autoritatilor publice in coordonatele dreptului. Statul de drept trebuie sa se „autolimiteze„ prin ... DREPT, ceea ce la noi nu se petrece.

„In tara romaneasca bate vantul anarhiei; adica in tabara romaneasca lipseste ordinea si cu dansa autoritatea care sa garanteze ordinea. Dar cum poate fi asa ceva cu putinta? Daca ordinea si autoritatea sociala, in genere, se reazima pe frica sau incredere, cum este cu putinta sa lipseasca ele la noi, cand, daca nu increderea, dar in tot cazul frica este destul de raspandita?

Cu toate acestea, contradictia aceasta este foarte explicabila, si o vei intelege si tu, iubite tinere, reflectand putin asupra conditiunilor in care traieste poporul nostru.

„Noi avem legi constitutionale, cari se bazeaza pe principiul ca toate puterile emana de la natiune, adica pe increderea cetatenilor in reprezentantii lor, si cu toate acestea nu este un sentiment mai putin raspandit in viata noastra publica, ca tocmai sentimentul increderei! Nimic nu se misca la noi prin incredere. Prin frica mai curand. Cand vrea cineva sa adune pe romani la o actiune comuna, nu le vorbeste de incredera ce trebuie sa aiba unii in altii, ci ii sperie cu o primejdie”, spunea Constantin Radulescu Motru.

Cat adevar si cat de contemporane sunt spusele lui, azi in 2013. Incredere in Parlamentu’ Romaniei, in Guvernu’ Romaniei nu exista din partea noastra, a cetatenilor.

Frica exista? Da. Dar in randul parlamentarilor, al guvernantilor, primarilor, etc... Frica, de ce? De condamnari pentru faptele savarsite, tocmai de aceea ei se aduna la o actiune comuna. In Parlament se vorbeste de primejdie si nu de incredere, ceea ce-i mobilizeaza dar, pentru ei, pentru a se proteja.

Astfel, ei s-au transformat in Curte cu Jurati unde ei apreciaza daca si daca, ca nu exista suficiente probe, s.a.m.d.

Daca tot este o Curte cu Jurati atunci sa se asigure un echilibru, sa vina procurorii si judecatorii cand se solicita o incepere a urmaririi penale sau o arestare si procurorii sa-si sustina si ei punctul de vedere. Judecatorii de ce sa vina? Sa simta si ei ce inseamna sa fi marioneta, sa simta si ei pe pielea lor cum „legiuitorii” sunt jurati si judecatori, in acelasi timp. Asista si ei dupa care pleaca acasa. Daca „juratii”, scuze parlamentarii, in urma judecarii, in calitate de judecatori, incuviinteaza atunci ajung pe mana lor si daca nu se incuviinteaza, au pierdut o zi. Mai vad si ei cladirea Parlamentului, bufetul lor, mai socializeaza, etc...

Toti, dar absolut toti, indiferent de partidul din care fac parte in fata FRICII de condamnare fac front comun. Cand sunt in opozitie promit ca va incepe lupta impotriva coruptiei, ca vor depolitiza institutiile, ca va incepe mierea si laptele sa curga, numai ca, atunci cand ajung la putere se mufeaza atat de bine la robinetul de lapte si miere, incat nici sistemul de irigare prin picurare nu mai poate functiona sistem care, se stie, cu un consum mic de apa poate duce la productii mari de legume si fructe.

Dar frica noastra, a cetatenilor exista? Da. Si atunci de ce nu ne aduna la o actiune comuna, cum spunea C.R. Motru.

Un rol deosebit de important il are si mass media in “educarea” noastra, in adunarea noastra la o actiune comuna. Un presedinte american spunea: “daca cetatenii se tem de guvernanti atunci este dictatura, daca guvernantii se tem de cetateni atunci este democratie”.

Iata ce spunea marele C.R. Motru cu privire la rolul mass mediei: ... „Meritul dumitale cel mare va fi sa convingi opinia noastra publica ca respectul pentru persoana omului nu este o idee de stanga sau de dreapta, ci o intuitie de bun simt pentru europeanul cult de azi. Nu se face politica, pe cate vreme oamenii, nu se respecta reciproc. Eu as fi multumit, daca inainte de opinia marelui public, sa puteti ajunge ca ZIARISTII NOSTRI – LUMINATORII OPINIEI PUBLICE - sa se convinga si sa adopte ideologia Ligii noastre pentru Drepturile omului. Cu cea mai prieteneasca dragoste ..." .

Din pacate, nu toti „Ziaristii nostri” sunt si „Luminatori”.

Sursa foto: Judecator batran si morocanos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri