Transparency International: O campanie impotriva ANAF este gresit directionata

Transparency International Romania saluta campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justitie sociala, de combatere a fraudelor si a coruptiei privind veniturile bugetare si "considera ca nu este indicata aplicarea unor decizii cu jumatate de masura, pentru ca evaziunea fiscala reprezinta furt din banii publici".

"Avand in vedere discutiile din sedinta de guvern din 2 aprilie 2015, pe aceasta tema, apreciem ca, in cazul in care inspectorii ANAF constata diferente nefiscalizate de pana la 300 de lei, amenda aplicata firmei respective trebuie sa fie una descurajanta. In lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care sa se aplice sanctiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranta, fapt pe care il consideram inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecti", potrivit Transparency International.

De exemplu, arata organizatia citata, un antreprenor care face evaziune de 300 de lei priveaza de ajutorul social un cetatean aflat in dificultate. "Este injust ca o persoana sa nu poata beneficia de dreptul la asistenta sociala din cauza lipsei de resurse si a tolerantei pentru furt si inselaciune. Totodata atragem atentia ca o campanie impotriva ANAF este gresit directionata, avand in vedere ca responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de munca apartine acelor antreprenori care inteleg sa riste sanctiunile prevazute de lege prin fraudarea obligatiilor fiscale si care pun astfel in pericol locurile de munca ale propriilor angajati".

In continuare Transparency International arata ca "este neconcurential si neetic ca pe piata sa existe aceleasi servicii si bunuri furnizate de doua tipuri de operatori: cei care isi platesc obligatiile fiscale - diminuandu-si astfel profiturile, respectiv operatorii care incalca disciplina fiscala - marindu-si profiturile pe seama contribuabililor corecti sau prin preturi diminuate fraudulos. Incalcarea obligatiilor de disciplina fiscala este la fel de grava, fie ca vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru ca afecteaza aceleasi principii de responsabilitate si solidaritate sociala si de piata concurentiala".

In opinia reprezentatilor Transparency International, "este la fel de gresit daca s-ar considera ca o finantare ilegala a campaniei electorale cu 12.000 de lei este mai putin grava ca finantarea ilegala a campaniei electorale cu 120.000 de lei. In ambele cazuri este vorba de oameni politici lipsiti de integritate, care au incalcat legea".

Citeste si:
COVID-19 | Evaziune fiscală cu produse sanitare şi echipamente...
COVID-19 | Evaziune fiscală...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Evaziunea fiscala, sursa a taxelor impovaratoare

Veniturile din TVA au scazut in 2014 cu 1,8%, in conditiile in care consumul a crescut cu 7,4%. Astfel ca la bugetul de stat au fost colectate 50,8 miliarde lei din TVA, cu 3,8 miliarde lei mai putin decat suma estimata. Tot anul trecut, Consiliul Fiscal estima ca in 2013 evaziunea fiscala a fost de 16% din PIB, din care peste 12% provine doar din TVA.

"Trebuie inteles ca evaziunea fiscala este prima sursa a taxelor impovaratoare. Lipsa de toleranta la evaziunea fiscala este cea mai buna solutie pentru reducerea fiscalitatii, pentru ca doar atunci cand toti contribuabilii vor intelege ca plata taxelor nu este optionala, vor putea fi colectate resurse suficiente si se va putea vorbi de o reducere sustenabila a taxelor si impozitelor", a mai precizat organizatia.

In acest context, Transparency International Romania solicita autoritatilor publice aplicarea unei masuri egale si tratament nediscriminatoriu si, de asemenea, sa tina cont ca interesul public primeaza, iar respectul pentru statul de drept implica supunerea nediscriminatorie in fata legislatiei fiscale.

Citeste si:
Romania, a patra cea mai corupta tara UE. Statele care ne-au "depasit"
Transparency International:...
Sursa foto: Evaziune fiscala / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri