Consilierii locali vor putea sa puna intrebari primarilor trimestrial

Deputatul PNL Ioan Oltean a propus, printr-un proiect de lege, organizarea, trimestrial, in consiliile locale de sesiuni de intrebari orale in care consilierii vor putea, timp de o ora, sa puna intrebari primarilor si viceprimarilor pe teme de actualitate locala.

Proiectul depus de Oltean modifica, in acest sens, statutul alesilor locali. Potrivit proiectului, consiliile locale ale localitatilor cu peste 5.000 de locuitori vor fi obligate sa organizeze trimestrial o sesiune de intrebari orale pe teme de actualitate locala. Intrebarile vor fi adresate exclusiv primarului si viceprimarilor de catre consilierii locali, numarul de intrebari fiind in functie de proportia partidelor reprezentate politic in consiliu, potrivit Mediafax.

Intrebarile vor fi adresate de opozitie si putere in mod alternativ, iar debutul va se va face prin tragere la sorti. In formularea intrebarilor, consilierii locali se vor baza pe consultarea comunitatilor locale. Oltean precizeaza, in expunerea de motive, ca, asa cum exista la nivelul Parlamentului o sesiune de intrebari si interpelari adresate Guvernului, si comunitatile locale trebuie sa fie deschise dezbaterilor constructive.

Potrivit lui Oltean, democratia locala nu poate functiona decat daca opozitia va avea suficiente instrumente de exprimare si control, iar majoritatea sa se constituie intr-un executiv stabil. Proiectul a fost depus pe 1 aprilie si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.

Citeste si:
Firea cheamă primarii să facă planul pentru începerea școlilor
Firea cheamă primarii să facă...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri