Directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, va fi cercetat sub control judiciar, in dosarul in care este suspectat ca i-a cerut sefului CJ Buzau sa faciliteze firmei sale obtinerea unui contract pentru lucrari de canalizare in valoare de aproape 11 milioane euro, a decis Tribunalul Bucuresti, conform Mediafax.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Surdu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul in care este suspectat ca i-a cerut sefului CJ Buzau sa faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obtinerea unui contract pentru lucrari de canalizare in valoare de aproape 11 milioane euro.
Procurorii DNA au facut, miercuri, patru perchezitii in Bucuresti si Prahova, la sediul RA-APPS, la o firma si la locuintele unor persoane suspectate de fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2013-2014.

Surse judiciare au declarat ca seful RA-APPS, Georgian Gabriel Surdu, este suspectat ca, in vara anului 2013, i-ar fi cerut presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, in prezent suspendat din functie, sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari in judetul Buzau pentru SC Construct CO Group SRL, firma pe care o conducea printr-un intermediar.
Cristinel Bigiu ar fi fost de acord cu cererea lui Gabriel Surdu si l-ar fi sprijinit sa obtina un contract de lucrari pentru SC Construct Co Group SRL, in comuna Ghergheasa, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii buzoiene fiind solicitat 8% din valoarea contractului, au precizat sursele citate.

In acest sens, Bigiu l-ar fi prezentat pe Horatiu Daniel Vidan Popa primarului localitatii Ghergheasa, iar in 21 mai 2014, intre Primaria Ghergheasa si SC Construct Co Group SRL administrata de Vidan, a fost incheiat contractul de lucrari de proiectare si executie privind "Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare in comuna Ghergheasa, judetul Buzau", in valoare de 48.678.773,89 lei, respectiv aproape 11 milioane de euro.

Cristinel Bigiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 pana in mai 2007, apoi senator, in mandatul 2008-2012, a fost suspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, in decembrie 2014, dupa ce a fost arestat preventiv pentru luare de mita.

In februarie 2015, Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor, iar finul sau, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infractiuni. In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (ADICA) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor. Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale "Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020".

Numele lui Cristinel Bigiu apare si in dosarul in care fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat ca ar fi luat mita 500.000 de euro pentru interventii in favoarea unei persoane care revendica un teren.

Potrivit procurorilor, in 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri