Ambasada Romaniei din Rusia a primit o lista cu persoanele care au interdictie pe teritoriul rus. In lista cu 89 de persoane figureaza si 5 romani.

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat o lista cu 80 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.

Iulian Chifu este fostul consilier al presedintelui Traian Baescu si actual presedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Miscarea Populara, Gheorghe Hategan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe in cabinetul Tariceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la inceputul anului trecut postul de comandor al Fortelor Navale Romane.

Lista este datata 26 mai.

Intrebat de ce crede ca se afla pe lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat: "De 15 ani incerc sa aduc in spatiul public romanesc un subiect de interes major si anume riscurile la care suntem supusi cu totii in ceea ce priveste abordarea Federatiei Ruse fata de relatia cu R. Moldova. Prezenta pe lista imi confirma faptul ca insistentele mele au produs efecte pentru ca in mod constant atat cat am gestionat aceasta relatie fie in calitate de consilier al presedintelui Basescu, fie de secretar de stat in Guvernul Romaniei, si acum sunt deputat ales cu 80% de catre cetatenii din Basarabia, in mod constant am fost un critic al politicilor Rusiei in ceea ce priveste R. Moldova si toata regiunea. Eu stiu ca Romania a fost amputata in urma unei decizii luate la Kremlin si pozitia si politica Rusiei fata de Romania si fata de romanii aflati la est de Prut nu s-a schimbat cu nimic in ultimii 100 de ani".

Tomac a precizat ca nu a fost anuntat pe cale oficiala de aceasta interdictie. Totodata, presedintele PMP a spus ca nu a fost niciodata in Rusia.

MAE confirma lista cu interdictii a Rusiei: Ambasada va cere explicatii

Ministerul de Externe a precizat, sambata, la solicitarea Mediafax, ca Ambasada Romaniei din Rusia a primit de la Delegatia UE la Moscova o lista cu persoanele ce au interdictie sa intre pe teritoriul rus, si ca va solicita explicatii in legatura cu romanii aflati pe aceasta lista. "Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus", se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

MAE informeaza ca va solicita explicatii partii ruse cu privire la listarea cetatenilor romani.

Mai multe ambasade UE au primit de la rusi liste negre

Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza ca premierul olandez, Mark Rutte, a anuntat, vineri, in conferinta saptamanala de presa, ca mai multe ambasade ale tarilor UE de la Moscova au primit, joi, o lista neagra cu numele unor oficiali carora li se interzice intrarea in Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informatia, precizand ca pe lista se afla 89 de persoane. Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere si Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri