Politicieni europeni care au descoperit ca se afla pe o lista ruseasca de nume vizate de interdictii de calatorie, anterior confidentiala, au declarat sambata ca sunt mandri ca figureaza pe ea, in timp ce guverne europene in frunte cu cel german au criticat aceste interdictii, relateaza AFP online.

Pe lista cu 89 de nume, anterior nedivulgata dar dezvaluita unor diplomati europeni joi, se afla fosti si actuali parlamentari si ministri vocali in criticarea presedintelui rus Vladimir Putin si a razboiului din Ucraina. "Cei care incearca sa ne cenzureze si care incearca sa ne faca sa ne fie frica sa ne aparam valorile merita si mai multe critici. In opinia mea asta inseamna sa fii foarte hotarat sa aperi pacea si libertatea in Ucraina", a declarat pentru AFP europarlamentara suedeza Anna Maria Corazza Bildt, potrivit Mediafax.

"Eu sunt mandra si nu speriata, iar acest lucru ma determina si mai mult sa continui. Daca Kremlinul ne ia pe mine si pe colegii mei in serios, asta inseamna ca facem treaba buna", a adaugat politiciana de centru dreapta, sotia fostului ministru de Externe suedez Carl Bildt. Ea se afla printre cei opt suedezi si mai multi eurodeputati confirmati pe lista, intocmita ca raspuns la sanctiunile si interdictiile de calatorie impuse de catre Uniunea Europeana unor cetateni rusi pentru aanexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova anul trecut.

Fostul ministru ceh de Exerne Karel Schwarzenberg, un critic aprig al politicilor Rusiei fata de Ucraina, a confirmat de asemenea ca se afla pe lista si a salutat acest lucru. "Cand am vazut celelalte nume (de pe lista), am aflat ca fac parte dintr-un club foarte select. Eu consider acest lucru o recompensa", a declarat el, citat de agentia CTK.

Intre alte nume de pe lista se afla cel al lui Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European si fost premier Belgian, si cel al fostului ministru suedez de centru-dreapta al Culturii Lena Adelsohn Liljeroth. Potrivit cotidianului german Bild, sapte cetateni germani sunt vizati de interdictiile ruse, inclusiv Michael Fuchs, vicepresedintele grupului conservator CDU-CSU din Parlament, si fostul eurodeputat Daniel Cohn-Bendit.

Guvernul german s-a plans sambata in legatura cu secretul in care sunt invaluite aceste masuri si a anuntat ca se asteapta ca Rusia sa publice lista impreuna cu o detaliere a modului in care sa fie contestata in mod legal. "Intr-un moment in care noi incercam sa dezamorsam un conflict amar si periculos in inima Europei, acest lucru nu ajuta", a declarat, citat intr-un comunicat, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier in timpul unei vizite in Ucraina.

Presa poloneza scrie ca nu mai putin de 18 polonezi sunt vizati de interdictii, inclusiv adjunctul ministrului Apararii Robert Kupiecki si presedintele Senatului Bogdan Borusewicz. Borusewicz este un fost disident influent din perioada comunista caruia i s-a refuzat intrarea in Rusia in martie, unde dorea sa participe la funeraliile vocalului lider al opozitiei Boris Nemtov, asasinat langa Krmelin.

Premierul olandez Mark Rutte a fost primul care a dezvaluit ca lista a fost impartasita unor diplomati europeni.
El a declarat vineri ca ar "informa Moscova in termeni fara echivoc" ca Olanda o respinge, avand in vedere ca interdictiile "nu au la baza legea internationala".

Guverne occidentale banuiau ca exista de ceva vreme o lista, in contextul in care o serie de politicieni si oficiali de rang inalt au fost opriti sa patrunda pe teritoriul Rusiei in ultimele luni. Noul ministru finlandez de Externe Timo Soini a comentat intr-o postare pe blog in legatura cu singurul nume finlandez introdus pe lista - al eurodeputatei din cadrul Partidului Verzilor Hiedi Hautala - ca este inutila o "dramatizare excesiva" pe aceasta tema.

"Aceasta este o reactie asteptata fata de interdictiile de calatorie impuse (de catre UE) unor cetateni rusi. Nu este nicio mare surpriza", afirma seful diplomatiei finlandeze.

Omologul sau suedez nu este de acord cu el. "Este un comportament foarte surprinzator care, din nefericire, nu imbunatateste imaginea Rusiei, iar noi am solicitat o clarificare a acestui comportament", a declarat vineri, pentru agentia TT, ministrul suedez de Externe Margot Wallstroem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri