Klaus Iohannis spune despre votul din Parlament in cazul premierului Victor Ponta ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratiei, adaugand ca e inacceptabil sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unui om, potrivit Mediafax.

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

Despre CSAT:

  • Ma voi referi prima data la CSAT, acolo unde primul punct pe ordinea de zi a fost Strategia de Aparare
  • Viziunea mea este una a Romaniei puternice in Europa si in interiorul ei
  • Membrii CSAT au transmis Strategia de Aparare Parlamentului pentru aprobare
  • Problema defrisarilor este o prioritate nationala. S-a transmis ca Guvernul sa creeze o legislatie care sa nu mai permita ceea ce se intampla

Despre Victor Ponta:

  • Astazi este o zi trista pentru democratia din Romania, o zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, cu integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane e inaccceptabil intr-o democratie
  • Am vazut ca premierul spune ca este nevinovat. Nici eu, nici dumneavoastra nu putem sa stabilim in ce masura are el dreptate sau procurorii. Acest lucru trebuie stabilit de justitie, dar pentru asta dosarul trebuie sa ajunga in instanta
  • Victor Ponta a avut trei variante. Cea mai onorabila ar fi fost sa demisioneze. A doua: ar fi putut sa isi indemne colegii sa voteze cererea justitiei. Nici macar nu l-as fi suspendat. A ales-o pe cea mai proasta: s-a folosit de calitatea de prim-ministru pentru ca cererea sa nu fie incuviintata
  • Victor Ponta a sacrificat interesul Romaniei in interes personal
  • Ce sa inteleaga cetatenii, ca exista doua Romanii? Una a lor si una a lui Victor Ponta?

Klaus Iohannis: Nu l-as fi suspendat pe Victor Ponta daca Parlamentul incuviinta urmarirea sa penala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca probabil nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta daca Parlamentul ar fi incuviintat urmarirea penala, apreciind ca premierul a avut trei variante de actiune, dar a ales-o pe "cea mai proasta", care nu-i va permite sa demonstreze ca este nevinovat, asa cum sustine, relateaza Mediafax.

"Victor Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima, dupa parerea mea, cea mai buna si cea mai onorabila, ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu faca acest lucru. A doua varianta pe care ar fi avut-o la dispozitie era sa-si convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si a judecatorilor si sa dovedeasca practic ca este asa cum spune, ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si, cu siguranta, impreuna cu reprezentantii justitiei s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate, pentru a lamuri foarte repede problema, fiindca este una extrem de importanta", a declarat Klaus Iohannis, marti dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei CSAT.

Seful statului a apreciat ca premierul a ales "cea mai proasta varianta". "Domnul Ponta s-a folosit de influenta pe care o are in calitate de prim-ministru si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a executat ordinul. E o varianta foarte proasta, fiindca, una la mana, acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimanui ca a avut dreptate", a spus Iohannis.

Totodata, presedintele a precizat ca a doua consecinta a deciziei lui Victor Ponta este "mult mai grava", deoarece "se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca". "Domnul Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus ca e o zi trista pentru democratia din Romania. Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine e acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar primul ministru nu, fiindca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un simplu ales local de aici? Ca el poate sa fie cercetat si judecat pentru conflict de interese, dar primul ministru nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un simplu parlamentar de aici? Ca el poate sa fie cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar primul ministru nu, fiindca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa intelegem de aici? Ca exista doua Romanii? Una a oamenilor simpli si una a domnului Ponta?", a subliniat presedintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri