Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat starea de incompatibilitate, existenta conflictului de interese de natura administrativa, precum si savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu in cazul a 29 fosti sau actuali alesi locali.

Este vorba despre 12 primari, patru viceprimari, un fost viceprimar/primar, cinci consilieri locali, cinci fosti consilieri locali si doi fosti consilieri judeteni. Potrivit ANI, primarul comunei Vetrisoaia, din Vaslui, Vasile Puiu, in perioada exercitarii mandatelor 2008 - 2012 si 2012 - 2016, a emis si a semnat contractul individual de munca, acte aditionale si dispozitii in interesul sotiei sale, in baza carora aceasta din urma, in calitate de angajata a Primariei Vetrisoaia, a beneficiat de avantaje materiale, potrivit Mediafax.

Pe 14 februarie 2012, ANI a emis un comunicat de presa privind incalcarea de catre Vasile Puiu a regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala, cat si comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Raportul de evaluare in cauza, nu a fost contestat si a ramas definitiv incepand cu luna februarie 2012, insa Puiu Vasile exercita si in legislatura 2012 - 2016, contrar legii, aceeasi functie eligibila fata de care a fost stabilit conflictul de interese.

Astfel, Puiu Vasile se afla in situatia nerespectarii interdictiei de trei ani de la data incetarii de drept a mandatului, fiind decazut din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, respectiv aceeasi functie eligibila, interdictie prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, ca urmare a existentei conflictului de interese.
Primarul comunei Remetea, Bihor, Adrian Calin Stefanica, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine si calitatea de reprezentant al U.A.T. Remetea in cadrul A.G.A. S.C. Speranta Remetea S.R.L. (incepand cu data de 04 ianuarie 2013) si in cadrul A.G.A. S.C. Remapa S.R.L. (incepand cu data de 23 august 2013).

De asemenea, s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 01 iulie 2012 – 30 septembrie 2013, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si functia de inginer silvic in cadrul Ocolului Silvic "Codrii Beiusului". Primarul comunei Atid, Harghita, Szocs Laszlo, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 iunie 2008 - 20 martie 2015, intrucat a detinut si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Szocs Lajos Intreprindere Familiala. De asemenea, in perioada exercitarii mandatului de primar (2008 - 2012), a atribuit cu titlu gratuit un spatiu situat in cladirea Primariei Atid catre Asociatia Proprietarilor de Terenuri din Zona Atid, asociatie in cadrul careia detine calitatea de vicepresedinte.

Primarul comunei Scrioastea, Teleorman, Marian Sefu, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 17 iunie 2008 - 4 august 2010, intrucat a detinut si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Sefu Marian P.F.

Dorel Iovancea, primarul comunei Grojdibodu, Olt, si fost viceprimar al comunei, in perioada 31 martie 2010 - 13 iunie 2012, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 16 august 2012, intrucat detine si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Iovancea M. Dorel Intreprindere Individuala. De asemenea, s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 13 iunie - 23 octombrie 2012, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al S.C. Mid Zone Grup S.R.L.
Totodata, Iovancea s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 31 martie 2010 - 13 iunie 2012, intrucat a detinut, simultan cu functia de viceprimar, si functia de administrator al S.C. Mid Zone Grup S.R.L.

Primarul din Dambovicioara, Arges, Dumitru Secareanu, a fost gasit in conflict de interese administrativ si penal, intrucat, prin nota de fundamentare din data de 10 mai 2010, a propus elaborarea unui proiect de hotarare privind atribuirea contractului de transport deseuri solide la groapa de gunoi Albota catre S.C. Cherestea Dimbovicioara S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia fiul sau detine functia de administrator si calitatea de asociat unic) si inaintarea sa spre aprobarea Consiliului Local al comunei Dambovicioara. In perioada 10 mai 2010 - 21 decembrie 2012, in calitate de administrator si asociat unic al S.C. Cherestea Dimbovicioara S.R.L., fiul sau a obtinut, in baza contractului de prestari servicii, venituri in suma de 23.808 Lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Campulung in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu, de Dumitru Secareanu.

Primarul comunei Patulele, Mehedinti, Ion Ticu, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 15 august 2008 - 06 martie 2009, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al S.C. Primtrans - Com S.R.L..

Sabin Cupareanu, primarul comunei Diculesti, Valcea, a produs un folos material pentru fiica, prin: emiterea dispozitiei privind constituirea comisiei de examen pentru ocuparea functiei de administrator public si a dispozitiei privind angajarea cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata a fiicei sale in functia de administrator public, incepand cu data de 2 noiembrie 2009, semnarea, contractului individual de munca al fiicei sale si intocmirea expunerii de motive si initierea proiectului de hotarare prin care a propus Consiliului local modificarea statului de functii al aparatului propriu din cadrul Primariei Comunei Diculesti si al consilierilor locali, precum si a organigramei, in sensul introducerii noii functii de administrator public, deja ocupata. Si in cazul sau, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Balcesti, Valcea, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu.

Primarul comunei Ipatele, Iasi, Costica Postarnac, a fost gasit in conflict de interese administrativ, intrucat a semnat doua acte aditionale la contractul de inchiriere din data de 31 iulie 2007 privind majorarea suprafetei de pasune inchiriata, de la 526,46 ha la 554,82 ha, acte aditionale incheiate intre Consiliul Local Ipatele si Societatea Agricola Ipatele (societate in cadrul careia sotia edilului detine calitatea de presedinte al consiliului de administratie).

Primarul comunei Nanov, Teleorman, Florea Grosu, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 17 iunie 2008 - 27 iunie 2012, intrucat a detinut si functia de administrator al S.C. Epilog S.R.L.

Hristu Cristian Dica, primarul comunei Vladesti, Arges, si fost viceprimar al comunei (mandatul 2008 - 2012) a incalcat regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa in perioada exercitarii functiei de consilier local, intrucat a participat la deliberari si a votat pentru aprobarea hotararii Consiliului Local Vladesti, prin care a fost aprobat contractul avand ca obiect „furnizare lemne foc esenta tare”, in valoare totala de 20.000 de lei, incheiat cu S.C.Hristo Unico S.R.L. (societate comerciala al carei asociat unic si administrator este cumnata sa).

Totodata, Dica a incalcat si regimul juridic al conflictelor de interese in materie penala, intrucat Primaria Vladesti a incheiat si derulat contracte comerciale de executare lucrari si de furnizare produse cu S.C. Hristo Unico S.R.L., precum si cu S.C. Decor Com Design S.R.L. (societate comerciala al carei asociat unic si administrator este sotia sa).
Dica a obtinut venituri in afara functiei de baza de la angajatorul S.C. Hristo Unico S.R.L. anterior detinerii functiilor publice precum si in perioada detinerii functiei de consilier local.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Campulung, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese. Mirel Vasile Halalai, primarul orasului Teius, Alba, a incheiat un numar de 10 contracte si un act aditional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comerciala in cadrul careia acesta a detinut calitatea de asociat (in perioada 23 noiembrie 1994 - 10 iulie 2012), precum si functiile de director general si administrator (in perioada 13 ianuarie 2010 - 25 iunie 2012), iar sotia sa detine functia de contabil incepand cu data de 10 martie 2009. In baza contractelor si a actului aditional, Primaria Orasului Teius a efectuat plati catre societate in cuantum de 105.913,38 lei.

De asemenea, asa cum rezulta din declaratia de avere completata la data de 14 iunie 2013, edilul avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un imprumut in suma de 330.270 de lei catre S.C. Dami Prod S.R.L., din care, pana la data de 31 decembrie 2013, a fost returnata suma de 79.500 de lei. ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Aiud, Judetul Alba, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese.

Petru Rosoca, fost viceprimar si fost primar al comunei Criciova, Timis, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada exercitarii mandatului de viceprimar, respectiv de primar (20 noiembrie 2009 - 18 noiembrie 2013), intrucat a detinut, simultan, urmatoarele functii si calitati: administrator al S.C. Parabelum S.R.L. (in perioada 20 noiembrie 2009 - 19 ianuarie 2010), preot paroh in cadrul Parohiei Criciova (in perioada 20 noiembrie 2009 - 18 noiembrie 2013) si reprezentant al Consiliului Local Criciova in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor S.C. Ecosal-GNSC S.R.L. (in perioada 08 martie 2011 - 05 noiembrie 2013).

Viceprimarul comunei Izbiceni, Olt, Vasile Golgojan, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 8 octombrie 2010, intrucat detine si calitatea de comerciant persoana fizica, respectiv titular al unei intreprinderi individuale.

Viceprimarul comunei Sansimion, Harghita, Csato Gabor, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 21 ianuarie 2009, intrucat detine si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata.

Viceprimarul comunei Grajduri, Iasi, Ioan Pavel, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 25 iunie 2008 - 22 iunie 2012, intrucat a detinut si calitatea de reprezentant al intreprinderii familiale Pavel Ioan.

Viceprimarul comunei Ipotesti, Suceava, Sorin Augustin Tofan, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 12 noiembrie 2010 - 12 noiembrie 2014, intrucat a detinut, simultan cu functia de viceprimar, si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale Ipotesti.

De asemenea, S.C. LIO-MAN S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia detine calitatea de asociat si sotia acestuia detine calitatea de asociat si functia de administrator) a incheiat contracte comerciale de furnizare produse cu Primaria Comunei Ipotesti, respectiv cu Scoala Gimnaziala Ipotesti (achizitie directa de produse in baza mai multor facturi), in baza carora societatea comerciala a incasat suma de 7.016 lei.

Octavian Cernestean, consilier local in cadrul Consiliului Local al orasului Baia Sprie, Maramures, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada exercitarii mandatului de consilier local, intrucat S.C. Grup Cernestean S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia sotia acestuia detine calitatea de asociat si functia de administrator) a incheiat si derulat un contract de furnizare produse alimentare cu Caminul pentru Persoane Varstnice (institutie publica aflata in subordinea Consiliului Judetean Sprie), in valoare totala de 71.665,85 de lei.

Iulian Ciubotariu, consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Caiuti, Bacau, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada exercitarii mandatului de consilier local, intrucat S.C. Macormar Invest S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia acesta detine functia de director) a incheiat cu Consiliul Local al Comunei Caiuti doua contracte de furnizare produse cu o valoare de 74.276 de lei si, respectiv, 15.000 euro fara TVA.

Tokos Jozsef, consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Augustin, Brasov, si fost primar al comunei (mandatul 2008-2012), s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21 ianuarie 2010 - 15 martie 2012, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al S.C. Valea Fenisului S.R.L.

Seful Biroului Politiei Locale Ludus si fost consilier local in cadrul Consiliului Local Ludus, Mures, Cornel Boitos, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 17 septembrie 2013, intrucat detine, simultan cu functia publica de conducere in cadrul Politiei Locale, si functiile de presedinte al Biroului Executiv al Filialei Locale Ludus a Partidului Conservator si vicepresedinte al Biroului Executiv Judetean Mures al Partidului Conservator.

De asemenea, s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada exercitarii mandatului de consilier local (29 iunie 2012 - 15 octombrie 2013), intrucat S.C. Central Intex S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia acesta detine functia de administrator si calitatea de asociat) a furnizat Primariei Orasului Ludus si Spitalului Orasenesc produse in valoare totala de 8.208 lei.

Ion Colobanea, consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Zanesti, Neamt, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada exercitarii mandatului 2008 - 2012, intrucat S.C. Area Garden S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia fiul sau detine calitatea de asociat si functia de administrator) a incheiat trei contracte comerciale de executare lucrari cu Primaria Comunei Zanesti in valoare totala de 57.051 lei.

Raducu Popescu, fost consilier local in cadrul Consiliului Local Constanta, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat intre Regia Autonoma "Exploatarea Domeniului Public si Privat" (institutie aflata in subordinea Consiliului Local Constanta) si S.C. City Club Cafe S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia detinea calitatile de asociat si administrator) a fost incheiat, la data de 01 august 2012, actul aditional la contractul de asociere nr. 5287/2005.

Alexandru Negrescu, fost consilier local in cadrul Consiliului Local Malovat, Mehedinti, a fost gasit in conflict de interese administrativ, intrucat, in perioada exercitarii mandatului de consilier local (2008 - 2012), a participat la deliberari si a votat in favoarea aprobarii Hotararii Consiliului Local Malovat privind concesionarea/arendarea suprafetei de pasune-izlaz comunal al Comunei Malovat, in conditiile in care sotia sa a incheiat cu Primaria Comunei Malovat un contract de concesiune privind concesionarea a doua parcele de teren in suprafata totala de 13,54 ha, contract in urma caruia sotia sa a beneficiat de subventii A.P.I.A., in valoarea totala de 62.161 lei.

Gaspar Erno, consilier local in cadrul Consiliului Local Lazarea, Harghita, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 iunie 2008 - 04 iulie 2013, intrucat a detinut si functia de administrator al S.C. Electro House S.R.L. si calitatea de asociat in cadrul S.C. Prim Laz Com S.R.L.

In perioada exercitarii mandatelor de consilier local (2008 - 2012 si 2012 - 2014), in calitate de administrator al S.C. Electro House S.R.L., a emis facturi fiscale pentru livrare produse, in cuantum de 39.262 de lei catre Primaria Comunei Lazarea si, in calitate de asociat al S.C. Prim Laz Com S.R.L., a participat la incheierea contractelor de prestari servicii intre Primaria Lazarea si S.C. Prim Laz Com S.R.L., contracte in valoare de 255.020 lei. Primaria, prin consiliul local, detine in cadrul S.C. Prim Laz Com S.R.L. calitatea de asociat, cu o cota de participare la beneficii de 51%, in solidar cu persoane fizice, printre care se numara si consilierul local si sotia acestuia, fiecare avand o cota de participare la beneficii de 1,86%.

De asemenea, in exercitarea atributiilor de serviciu, Gaspar Erno a participat la dezbaterea si aprobarea proiectului de hotarare privind aprobarea inchirierii, cu titlu gratuit, a unei suprafete de teren de 1.000 mp., situat in Comuna Lazarea, in favoarea S.C. Prim Laz Com S.R.L..

Constantin Manescu, fost consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Malovat (mandatul 2008 - 2012), a fost gasit in conflict de interese administrativ, intrucat a participat la deliberarea si adoptarea hotararii Consiliului Local Malovat din data de 26 martie 2010 privind concesionarea/arendarea suprafetei de pasune/izlaz comunal al Comunei Malovat pentru anul 2010, in temeiul careia s-a derulat contractul de arendare, incheiat intre Primaria Malovat si sotia sa.

Anterior adoptarii acestei hotarari, la data de 8 ianuarie 2010, Primaria Comunei Malovat a incheiat cu sotia lui Manescu un contract de arendare pentru terenul in suprafata de 22,48 ha pasune-islaz, situat in extravilanul Comunei Malovat, pe o perioada de 5 ani. Astfel, in perioada 2010 - 2012, sotia fostului consilier a incasat, de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Mehedinti, subventii in valoare totala de 99.597 de lei pentru suprafata ce i-a fost arendata conform contractului de arendare.

Ion Vladut, fost consilier local in cadrul Consiliului Local Malovat, a fost gasit de asemenea in conflict de interese administrativ, intrucat a participat la deliberarea si aprobarea hotararii de consiliu privind concesionarea/arendarea suprafetei de pasune-izlaz comunal al Comunei Malovat, in conditiile in care sotia sa incheiase anterior cu Primaria Comunei Malovat un contract privind concesionarea unei parcele de teren in suprafata totala de 19,76 ha. Astfel, in baza acestui contract, aceasta a beneficiat de subventii A.P.I.A., in valoarea totala de 27.693,44 lei.

Eugen Cecan, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 29 ianuarie 2013 - 28 mai 2014, intrucat a detinut si functia de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

Marinica Cazacu, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Ialomita, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 2008 - 2012, intrucat a detinut, simultan cu functia de consilier judetean, urmatoarele functii si calitati: prefect in cadrul Institutiei Prefectului - Judetul Ialomita (in perioada 11 martie 2009 - 13 iunie 2012), director, cu delegatie, al Sucursalei Transport din cadrul Companiei Nationale “Posta Romana” S.A. (incepand cu data de 4 august 2010), director al Sucursalei Transport (incepand cu data de 26 noiembrie 2010), director al Sucursalei Transport, cu atributii de coordonare a activitatii Sucursalei Postei Romane (incepand cu data de 05 ianuarie 2011), director general adjunct al Companiei Nationale “Posta Romana” S.A. (incepand cu data de 15 februarie 2011), sef departament in cadrul Administratiei Centrale -Departamentul Tehnic si Transport - Posta Romana S.A. (incepand cu data de 12 august 2011) si director al Oficiului Judetean de Posta Ialomita din cadrul Directiei Regionale de Posta Ploiesti (incepand cu data de 17 octombrie 2011).

In plus, Cazacu a fost in conflict de interese, intrucat, in perioada exercitarii mandatului de consilier judetean, Consiliul Judetean Ialomita a incheiat cu S.C. Ciril C.O.M. S.R.L. (societate in cadrul careia fiul sau detine calitatea de asociat unic si functia administrator incepand cu data de 17 ianuarie 2005), contracte avand ca obiect delegarea gestiunii serviciului de transport public judetean de persoane, prin curse regulate si acte aditionale la acestea.

De asemenea, in perioada exercitarii mandatului de consilier judetean, a participat la dezbaterea si aprobarea hotararii Consiliului Judetean Ialomita din data de 29 august 2008 privind aprobarea atribuirii in gestiune delegata a serviciului de transport public judetean de persoane, prin curse regulate, pentru perioada 01 iulie 2008 - 30 iunie 2011. Ulterior, C.J. Ialomita a incheiat cu S.C. Bob Trans S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia Cazacu a detinut functia de director in perioada 21 februarie 2008 - 18 februarie 2009, iar sotia sa a detinut functia de consilier de urgenta in perioada 10 decembrie 2010 - 23 mai 2012) si S.C. Ciril C.O.M. S.R.L. contracte avand ca obiect delegarea gestiunii serviciului de transport public judetean de persoane, prin curse regulate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri