Camera Deputatilor a adoptat proiectul pensiilor de serviciu pentru militari

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege a pensiilor de serviciu pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii Mircea Dusa apreciind ca este "o lege a recunoasterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptatilor facute militarilor".

Proiectul prevede ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani., iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii.

Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala, sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Acordarea pensiei anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere.
Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.

Citeste si:
Creșterea alocațiilor gradual primește o piedică în Parlament
Creșterea alocațiilor gradual...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15 % in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, mai prevede proiectul.

Vicepremierul Gabriel Oprea, premier interimar, a spus ca Romania se bazeaza pe militari si ei trebuie sa stie ca se "pot baza pe tara noastra".

"Cand suntem la greu, ne bazam pe militari si militarii trebuie sa stie ca se pot baza pe Romania. Acesta este mesajul pe care vrem sa-l transmitem. Asigurarea unei pensii corecte este un gest de solidaritate, pe care societatea il aproba si il sutine. Haina militara se imbraca prin vocatie, militarii nu o fac pentru pensii, nu cer cresteri de salarii, pensii, privilegii. De aceea, aceasta lege este importanta pentru Romania. Aceasta lege spune care este locul militarilor si armatei in randul institutiilor statului, spune ce statut ne dorim in cadrul NATO. Militarii trebuie respectati de societate.Legea este o recunoastere a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii", a spus Oprea.

Ministrul Apararii Mircea Dusa a aratat ca prin aceasta lege se repara nedreptatile facute militarilor.

Citeste si:
CCR amână pentru septembrie decizia privind impozitarea pensiilor...
CCR amână pentru septembrie...

"Reparam nedreptatile facute militarilor. Drepturile de pensie ale militarilor sa fie cuantificat corect si fara suspiciuni. Proiectul a fost facut cu consultarea speciaistilor, rezervistilor si asigura cadrul juridic stabil pensiilor militarilor, indreapta discriminarile facute in legislatie intre militari. Va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Odata cu adoptarea acestui proiect se asigura stabilitatea securitatii nationale", a spus Dusa.

Camera Deputatilor este for decizional.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri