Financial Times scrie ca in primul sau interviu notabil in limba engleza, in calitate de presedinte, Iohannis afirma ca dorinta sa de a curata politica romaneasca ramane. "Multi se asteapta la schimbari rapide, care, evident, nu se vor intampla imediat", declara presedintele.

"Nu e alta cale, nu se poate lupta impotriva coruptiei cu manusi albe", declara Iohannis. "Va dura cat timp va fi necesar", adauga presedintele, in interviul aparut in editia electronica de marti a publicatiei Financial Times.

Publicatia noteaza ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au obtinut anul trecut peste 1.000 de condamnari si au inculpat alti 1.100 de suspecti. Peste 90 la suta dintre cei inculpati au fost condamnati, o performanta laudata drept exemplara de sustinatorii institutiei si care ii deranjeaza pe criticii sai.

Iohannis a fost un sustinator al luptei anticoruptie a DNA, in batalia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun ca presedintele a fost adesea lasat intr-un rol de spectator.

Citeste si:

Financial Times mai scrie ca raidurile in zorii zilei si arestarea unor oameni de afaceri si politicieni sunt un lucru obisnuit pentru Romania. Analistii afirma ca situatia de la Bucuresti s-a "intunecat" in aprilie, cand Dan Sova, un apropiat al premierului Victor Ponta, a fost arestat si inculpat.

Potrivit publicatiei, campania anticoruptie a intrat acum in ceea ce presedintele Iohannis numeste "o faza urata", in conditiile in care procurorii si-au indreptat atentia spre insusi Ponta. El este suspectat de implicare in frauda si conflict de interese odata cu numirea lui Sova intr-o functie guvernamentala.

Premierul neaga acuzatiile si a castigat o motiune de cenzura in Parlament, la o saptamana dupa ce acuzatiile impotriva sa au devenit publice. El si-a luat apoi o pauza de o luna pentru tratament in Istanbul, dupa ce s-a ranit la genunchi, se mai arata in articolul FT.

Analistii afirma ca Guvernul este intr-o perioada de supravietuire, iar alegerile sunt probabile inainte de termen, mai noteaza publicatia, care adauga ca, recent, presedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, pana la revenirea lui Ponta din Turcia.

Sursa foto: Mediafax FOTO