Deputatul PSD Florin Iordache a declarat ca indemnizatiile parlamentarilor trebuie sa creasca, pentru a nu ramane in urma fata de angajatii lor, insa numai in cadrul legii unitare a salarizarii, in timp ce liberalii se opun in acest moment unei astfel de cresteri.

Deputatul PSD Florin Iordache neaga existenta unor discutii pentru marirea salariilor parlamentarilor, insa spune ca acest lucru se impune odata cu noua lege a salarizarii. "Din cate stiu eu, in septembrie va veni legea la Parlament si se va aplica incepand cu 1 decembrie. In acest context, in care tot ce inseamna salarizare din sistemul bugetar va avea o anumita crestere, e normal sa discutam si despre majorarea indemnizatiilor. In septembrie incep discutiile, dar, daca grila si angajatii din Parlament vor avea o anumita crestere la acel moment, indemnizatia parlamentarilor va ramane mai mica decat cea a angajatilor. Atunci cred ca, la acel moment, se impune si o crestere", a declarat, pentru Mediafax, Florin Iordache.

El a precizat ca nu poate fi avansata in acest moment o suma cu care ar trebui sa creasca aceste indemnizatii. Pe de alta parte, liberalii se impotrivesc oricarei majorari salariale a demnitarilor. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe, a declarat ca salarii mai mari sunt binevenite, insa legea nu trebuie sa inceapa cu senatorii si deputatii. "Nu e momentul oportun pentru asemenea mariri de salarii. Oricum, nu in zona in functionarilor publici sau a aparatului public, nu cu parlamentarii ar trebui sa inceapa chestiunea asta. E absolut normal sa existe, pentru ca ne dorim cu totii, nu putem sa fim ipocriti, tututor in tara asta ar trebui sa li se mareasca veniturile, dar nu sa incepem cu Parlamentul. Asta este o alta discutie, daca nivelul de salarizare din Romania e adecvat in relatie cu functiile publice", a spus Ionut Stroe.

Presedintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat, vineri, ca Executivul intentiona la inceputul anului sa includa si parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii marite, fiind avansata cifra de 9.000 de lei, si este posibil ca acest demers sa fie reluat in toamna. "Intentiile au venit din partea partidului de guvernamant si erau discutiile de la inceputul anului, cand au inceput sa discute de reforma salarizarii in zona bugetara si evident ca si demnitarii sunt considerati bugetari. S-a lucrat la aceasta lege, a fost pusa in dezbatere publica, toate bune si frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie incolo, probabil si pe fondul problemelor lui Ponta si pe fondul altor probleme. Si a aparut aceasta ordonanta care a repus pe tapet faptul ca demnitarii sunt o categorie mult mai larga, inseamna si vicepresedintii Camerei Deputatilor, inseamna si membrii Birourilor Permanente, inseamna si secretarii de stat si parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discutii, am inteles ca urma ca incepand cu 1 septembrie sa creasca si lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei", a declarat deputatul Daniel Fenechiu.

Acesta sustine ca nu este exclus ca problema sa revina in actualitate odata cu inceputul noii sesiuni parlamentare, insa este convins ca se va ajunge si la majorare a salariilor deputatilor si senatorilor. "E posibil ca urmare si a declaratiei mele si a altor lucruri sa existe o temporizare, dar eu va asigur ca lefurile parlamentarilor vor creste", a sustinut acesta.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, primele discutii asupra salarizarii demnitarilor prevedeau salarii de 20.000 de lei pentru presedintii celor doua Camere, precum si pentru premier si seful Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 15.000 de lei pentru ministri si 14.000 de lei pentru senatori si deputati. Pe de alta parte, potrivit unor surse parlamentare contactate de Mediafax, parlamentari din actuala majoritate ar intentiona sa redeschida discutia salariilor alesilor in nou sesiune, care va incepe in septembrie.

O varianta luata in calcul este initierea unui proiect de lege prin care salariile senatorilor si deputatilor sa fie majorate. A doua varianta discutata este modificarea Ordonantei de Urgenta privind salariile demnitarilor odata ce aceasta va ajunge in Parlament pentru dezbatere, prin adaugarea unor amendamente. Decizia insa ar depinde si de pozitia lui Liviu Dragnea fata de o astfel de initiativa. "Exista o masa critica si exista posibilitatea unei asemenea miscari. Nu stiu care e pozitia lui Dragnea, mingea e in terenul lui Dragnea", au declarat surse parlamentare.

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, ca va propune in Parlament respingerea ordonantei privind majorarea salariilor demnitarilor, daca cei care beneficiaza "tot o plimba de la unul la altul si nu o sustine nimeni",referindu-se la faptul ca unii au anuntat ca isi doneaza banii. El a raspuns astfel la faptul ca sunt unii demnitari care au anuntat ca-si doneaza banii majorati. Intrebat daca este o decizie privind respingerea ordnantei, Dragnea a spus: "Este o constatare. De cate ori am luat o decizie am argumentat-o si am sustinut-o pana la capat. Nu-mi place aceasta situatie, daca nimeni nu o mai sustine, nu ii mai chinuim , o respingem in Parlament".
Premierul Victor Ponta a scris miercuri, pe Facebook, ca din 1 august doneaza diferenta de salariu primita prin "faimoasa ordonanta" echipei de baschet a Clubului Steaua, care anul acesta joaca din nou, dupa multi ani, intr-o competitie europeana.
Salariile demnitarilor vor fi majorate din 1 august, sumele necesare aplicarii acestor cresteri fiind incluse in buget la rectificarea bugetara.
Guvernul nu a rediscutat, marti, OUG care majoreaza salariile demnitarilor, desi premierul Victor Ponta anuntase anterior ca "va lua o decizie politica" in acest sens, el exprimandu-si totodata dezacordul fata de cresterea salariilor demnitarilor inainte de intrarea in vigoare a Legii salarizarii.
Astfel, OUG adoptata de Guvern in perioada in care vicepremierul Gabriel Oprea era prim-ministru interimar a ramas in vigoare, desi Victor Ponta a declarat anterior ca nu este de acord cu acest act normativ si ca marti va lua o decizie politica in acest sens.
Premierul Victor Ponta a declarat marti, la postul B1 TV, ca nu a fost de acord cu ordonanta privind marirea salariilor demnitarilor de la 1 august, dar nu a vrut sa creeze o situatie "penibila" din punct de vedere politic si nu voia sa para ca se razbuna pe presedintele Klaus Iohannis taindu-i salariul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri