Republica Moldova, catre o redemarare a relatiilor cu Rusia?

Noul premier moldovean Valeriu Strelet (PLDM) s-a pronuntat in favoarea unei restabiliri a cooperarii cu Moscova si a dezvoltarii relatiilor bilaterale, scrie portalul rus Sputnik.

Moscova ramane pentru Chisinau un partener important, in pofida faptului ca cele doua tari resimt o lipsa de "intelegere reciproca" in relatiile lor, a declarat Srelet pentru postul Publika, citat de editia franceza a portalul rusesc duminica, potrivit Mediafax.

"Este necesara o restabilire a dialogului, este necesara o expunere a intereslor nationale. Din punctul de vedere al dreptului international, suntem egali la masa negocierilor, chiar daca suntem diferiti in ceea ce priveste domeniile economic si militar", a spus Strelet. Moscova a renuntat in iulie 2014 la regimul de liber-schimb cu Chisinaul, dupa ce autoritatile moldovene au semnat un acord de creare a unei zone de liber-schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE). Astfel, Guvernul rus a introdus taxe produselor importate din Republica Moldova, la nivelul tarifelor unice din Uniunea Vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan.

Anterior Rusia si-a exprimat in mai multe randuri ingrijorarea fata de crearea unei zone de liber-schimb intre Republica Moldova si UE. In opinia Moscovei, acest demers ar putea antrena un aflux necontrolat de marfuri pe piata rusa.

Citeste si:
Prima țară care anunță că vrea să cumpere vaccinul rusesc anti-COVID
Prima țară care anunță că...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri