Presedintele Klaus Iohannis ii incurajeaza pe romanii de pretutindeni, de Ziua Limbii Romane, sa-si invete copiii limba romana si sa-i indemne nu doar sa cunoasca, ci si sa iubeasca limba materna, in timp ce premierul Victor Ponta spune ca ”limba romana este piatra de temelie a identitatii noastre”.

Luni, de Ziua Limbii Romane, au transmis mesaje mai multi politicieni, intre care presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Mediafax.

In mesajul sau, transmis de Administratia Prezidentiala, presedintele Klaus Iohannis spune ca in acesta zi gandurile sale se indreapta catre romanii din tara, catre cei din Republica Moldova, precum si catre cei din diaspora, ”pentru care limba este legatura vie cu originile si identitatea nationala”.

”Astazi, 31 august, celebram unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identitatii noastre nationale. Limba romana ne exprima cultura, valorile si bogatia traditiilor si ne uneste intr-o mare comunitate spirituala pe toti cei care o vorbim, indiferent de locul in care traim. In aceasta zi de sarbatoare, gandurile mele se indreapta catre romanii din tara, catre cei din Republica Moldova, precum si catre cei din diaspora, pentru care limba este legatura vie cu originile si identitatea nationala. Incurajez familiile de romani de pretutindeni sa-si invete copiii limba romana si sa-i indemne nu doar sa cunoasca, ci si sa-si iubeasca limba materna”, afirma seful statului, care le transmite ”La multi ani!” tuturor vorbitorilor de limba romana, oriunde s-ar afla.

Si premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook, un mesaj de Ziua Limbii Romane - ”o sarbatoare de suflet pentru toti romanii din tara, din Republica Moldova si din intreaga lume”.

Mesaj de avertizare RO-Alert:...
Citeste si: Mesaj de avertizare RO-Alert legat de incediul depozitului Remat

”Este o zi in care ne sarbatorim mostenirea si valorile comune, cand putem afirma cu mandrie ca limba romana este piatra de temelie a identitatii noastre - pentru noi, cel mai frumos grai din lume. Poate ca a vorbi si a scrie in romana ni se pare acum o rutina, dar lupta stramosilor nostri pentru acest drept a fost una grea, iar castigul adus culturii europene de marii nostri creatori este nepretuit. La multi ani tuturor!”, spune Victor Ponta in mesajul postat pe reteaua de socializare.

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca, ”alaturi de tricolor si de imnul national, limba poporului roman reprezinta un simbol al neamului nostru si un element de identitate intr-o lume in plina globalizare”.

”Limba romana a fost modalitatea prin care inaintasii nostri au comunicat sperantele ce au animat sentimentele poporului nostru. De-a lungul istoriei noastre, limba a fost cea care i-a unit pe romani in momente cruciale. Pastrarea si cultivarea limbii romane sunt rezultatele unor eforturi pe care generatii de romani le-au depus de-a lungul secolelor. A invata limba romana inseamna a cunoaste identitatea, personalitatea si sufletul poporului roman. Limba romana este astazi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca romani, este de datoria noastra sa aratam cel mai inalt respect limbii noastre stramosesti prin a o vorbi corect si a-i invata pe copiii nostri sa faca la fel. La multi ani, Romania!”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, spune ca ”sarbatorirea limbii romane inseamna un omagiu adus tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, au facut eforturi pentru pastrarea si cultivarea spiritului romanesc, dar si celor care continua astazi sa vorbeasca si sa simta romaneste, oriunde s-ar afla”.

Activ Property Services:...
Citeste si: Stocul speculativ de birouri din Piata Victoriei creste la 260.000 mp

Ziua Limbii Romane se sarbatoreste in Romania la 31 august, sarbatoarea fiind instituita prin Legea numarul 53/2013, adoptata de Parlament. Astfel, Ziua Limbii Romane trebuie sa fie marcata de autoritati si institutiile publice, inclusiv reprezentante diplomatice si institute culturale ale Romaniei, precum si de institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane. De asemenea, potrivit aceleiasi legi, Societatea Romana de Radiodifuziune si Televiziunea Romana pot include in programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

Sursa foto: Cont oficial Facebook

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Klaus Iohannis ar fi inceput pregatirea referendumului pe justitie