Plenul Senatului a adoptat, marti, proiectul legii Codului fiscal, reexaminat la solicitarea presedintelui, acceptand amendamentele convenite de liderii politici, printre care reducerea etapizata a TVA - la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017, scrie Mediafax.

Senatul a adoptat, marti, proiectul de lege al noului Cod Fiscal, cu 131 de voturi "pentru", o abtinere si patru voturi "impotriva", urmand ca proiectul sa ajunga pentru dezbatere la Camera Deputatilor si, ulterior, la presedinte pentru promulgare. Comisia de buget a Senatului a adoptat, luni, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice.

Astfel, senatorii din Comisia de buget au votat in unanimitate reducerea etapizata a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la 1 ianuarie 2017, reducerea accizei la carburanti, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum si eliminarea impozitului pe constructii de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la constructiile speciale din agricultura, aceasta urmand sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2016. La fel au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului pana la 1 ianuarie 2017, precum si plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale sanatate, in cazul persoanelor fizice care inregistreaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului pana la 1 ianuarie 2017.

La dezbaterile din comisie a fost prezent si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Senatorii din Comisia de buget au refuzat sa ia in discutie amendamentele depuse la comisie de Ministerul Finantelor Publice, altele decat cele agreate de liderii partidelor politice, acestea urmand sa fie dezbatute in Comisia de buget a Camerei Deputatilor.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, amendamentele depuse de MFP "se impun, avand in vedere cateva erori de scriere ale Codului fiscal, sunt cateva acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie, dupa trimiterea in Parlament a Codului fiscal, cum ar fi Legea pensiilor militarilor, sunt cateva prevederi care trebuie luate in calcul avand in vedere cateva decizii ale Curtii Constitutionale".

Citeste si:
VIDEO Moțiunea simplă împotriva ministrului Vela, adoptată
VIDEO Moțiunea simplă...

Liderii partidelor parlamentare au avut joi discutii privind proiectul Codului fiscal, a carui reexaminare in Parlament a fost ceruta de presedinte. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca noul Cod fiscal se afla intr-o procedura accelerata in Parlament, fiind asteptat sa treaca de plenul Senatului marti, iar joi de cel al Camerei Deputatilor, astfel incat sa poata fi promulgat de presedinte pana lunea viitoare.

Dragnea a precizat ca actualul calendar pentru adoptarea Codului fiscal este unul "foarte strans", urmand ca in aceasta saptamana sa poata fi adoptat atat in comisiile Parlamentului, cat si in cele doua plenuri. "Speram ca duminica poate fi trimis la promulgare, la presedinte, si este foarte posibil ca luni sa avem noul Cod fiscal", a declarat Dragnea.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, sambata, ca PNL nu va mai mai depune alte amendamente la Codul fiscal, in afara celor asupra carora liderii partidelor politice s-au inteles in cadrul intalnirii de joi, si el afirmand ca proiectul Codului Fiscal ar putea ajunge lunea viitoare la promulgare. Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Citeste si:
CDR cere Guvernului sa adopte masurile fiscale promise
Coalitia pentru Dezvoltarea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Cresterea de subventii si reducerea TVA pentru legumicultori
Setari Cookie-uri