Comisiile pentru buget, finante si Comisiile juridice din Senat si Camera Deputatilor au aprobat, luni, propunerea unui proiect de hotarare prin care sa solicite plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton de la Curtea de Conturi, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale.

"Singurul organ abilitat, conform articolului 140, alin 6, sa revoce mandatul de la Curtea Conturi este Parlamentul Romaniei. (...) Singura solutie corecta este sa sa se propuna plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton", a declarat, in cadrul sedintei comune, presedintele Comisiei de buget a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan, scrie Mediafax.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca, in contextul discutarii deciziei CC de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului de numire la Curtea de Conturi a lui Anton Ioan, in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit, desi acesta mai indeplinise anterior functia de consilier de conturi timp de 3 ani, ar trebui sa existe precizari legate de motivele care au determinat Parlamentul sa astepte un an pentru a constata aceasta problema.

Deputatul PSD Ciprian Nica a afirmat ca Parlamentul este abilitat sa puna in aplicare decizia CC, afirmand ca "acum ca a trecut un an nu mai este cazul sa dicutam. A trecut, asta este, noi suntem aici sa discutam pentru ca trebuie sa pregatim un proiect de hotarare cu privire la revocarea din functie a domnului Anton Ioan".

Ciprian Nica a mai afirmat ca CC a fost corect sesizata de PNL, in aceasta privinta, in sensul ca nu au fost respectate prevederile legii de organizare a Curtii de Conturi, precizand ca cel mai probabil, Comisia de buget, finante va prezenta miercuri proiectul de hotarare in plenul reunit al Parlamentului, urmand sa se organizeze noi alegeri.

Curtea Contitutionala a transmis Parlamentului decizia Nr.514 din 8 octombrie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.17/2011 privind numirea unor consilieri de conturi si a unui vicepresedinte ai Autoritatii de Audit. Sesizarea a fost inainta Curtii Constitutionale de PNL, care contesta Hotararea Parlamentului privind numirea, pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 15 octombrie 2011, a sase consilieri de conturi si a unui vicepresedinte ai Autoritatii de Audit.

"Dintre cei sase consilieri de conturi astfel numiti, domnul Anton Ioan a fost numit vicepresedinte al Autoritatii de Audit, desi acesta mai indeplinise anterior functia de consilier de conturi timp de 3 ani, potrivit Hotararii Parlamentului Romaniei nr.25/2008. In opinia autorilor sesizarii,consecinta adoptarii hotararii contestate consta in exercitarea, de catre domnul Anton Ioan, a unui mandat de 12 ani, format dintr-un mandat „partial” si unul „complet”, ceea ce este contrar prevederilorart.140 alin.(4) teza intai din Constitutie, potrivit carora „consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit", norma preluata si de art.46 alin.(1) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi", aratau liderii PNL in sesizarea adresata CC.

Magistratii CC au admis sesizarea liberalilor. Fostul lider al senatorilor PSD Ilie Sarbu ar urma sa fie nominalizat de PSD pentru postul de vicepresedinte la Curtea de Conturi. La inceputul sesiunii, senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat ca se retrage complet din politica si va demisiona atat din PSD, cat si din Senat, in pregatirea votului din Parlament prin care ar urma sa preia o functie de vicepresedinte al Curtii de Conturi, care va avea loc peste doua saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri