Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis, la Consiliul JAI, ca Romania va participa la mecanismul de relocare si va prelua 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene, dar nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre CE.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) care a avut loc la Bruxelles, mandatul incredintat de presedintele Romaniei si de primul ministru. In interventia sa, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat ca Romania sustine nevoia unei abordari comune a problemei migratiei, cu care se confrunta unele state europene, apreciind ca necesara coerenta cu orientarile strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie in ceea ce priveste caracterul voluntar al masurilor de solidaritate ale Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne citat de Mediafax.

Totodata, ministrul Gabriel Oprea a mentionat ca pentru asumarea unui nou angajament politic in privinta relocarii intra-UE este necesara o foarte atenta cuantificare a tuturor aspectelor de natura practica la care obliga o astfel de masura, cum ar fi implicatiile financiare, situatia capacitatilor nationale de receptie, integrarea persoanelor relocate in tarile-gazda, durata de relocare si aspectele privind returnarea.
In cadrul discutiilor cu ministrii de Interne din Uniunea Europeana si membrii Comisiei Europene, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat ca Romania contribuie activ la securitatea comuna a Uniunii Europene, fiind pe locul II ca numar de experti care activeaza in FRONTEX si, in special, prin securizarea a 2.070 de kilometri de frontiera externa a Uniunii Europene, lucru pe care il face cu responsabilitate, actionand ca un membru de facto al spatiului Schengen.

Referindu-se la situatia inregistrata in statele europene, vicepremierul Gabriel Oprea a sustinut ca este nevoie de o strategie ampla, integratoare si finantata corespunzator, care sa vizeze atat interventia la sursa a cauzelor, cu masuri de natura economica, sociala si educationala, cat si cooperarea cu tarile de tranzit, care joaca un rol crucial in limitarea plecarilor masive spre Europa. Vicepremierul Gabriel Oprea a apreciat ca extrem de importanta intensificarea tuturor masurilor de combatere a traficului ilegal de persoane prin consolidarea si intensificarea schimbului de informatii si date, si a anuntat ca Romania este dispusa sa contribuie suplimentar la activitatile operative ale FRONTEX si ale altor agentii ale Uniunii Europene din domeniul securitatii.

De asemenea, Gabriel Oprea a apreciat ca extrem de importanta luarea cu celeritate a masurilor de triere pentru identificarea persoanelor care nu se califica pentru obtinerea protectiei internationale si returnarea acestora conform standardelor in materie. Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca este necesara monitorizarea permanenta a evolutiei situatiei si in alte zone de conflict care ar putea genera fluxuri masive de refugiati, referindu-se la Ucraina. Totodata, este importanta si consolidarea cooperarii cu Organizatia Natiunilor Unite din cel putin doua considerente - al sprijinului umanitar pe care il poate oferi in zonele de conflict si al misiunilor de mentinere a pacii pe care le poate lansa sau consolida in zonele de interes pentru Uniunea Europeana.

"Am sustinut permanent aplicarea principiului solidaritatii, iar Romania stie sa fie solidara cu partenerii sai din Uniunea Europeana", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, in incheierea interventiei sale la Consiliul JAI.

In cadrul reuniunii, la care participa ministrii de Interne din Uniunea Europeana si reprezentantii Comisiei Europene, sunt luate in discutie toate aspectele cuprinse in pachetul de propuneri prezentat de catre Comisia Europeana la data de 9 septembrie.

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia. Este putin probabil sa se ajunga la un acord privind stabilirea de cote obligatorii pentru distribuirea a 160.000 de imigranti, asa cum a propus Comisia Europeana. Consiliul European a stabilit in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat. In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar fi urmat sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri