Premierul poate fi suspendat din functie de catre presedinte, la trimiterea in judecata, doar pentru fapte comise in timpul mandatului, in legislatie nefiind prevazute consecinte pentru situatia in care un membru al Guvernului este judecat pentru infractiuni comise in afara mandatului.

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, alaturi de alte patru persoane, intre care senatorul Dan Sova si directorul Complexului Rovinari. Faptele de care este suspectat actualul premier ar fi fost comise in perioada in care acesta a profesat ca avocat, scrie Mediafax.

Procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii au stabilit ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.

Presedintele Klaus Iohannis poate sa dispuna suspendarea din functie a primului ministru Victor Ponta doar in cazul in care acesta este urmarit penal pentru fapte comise in timpul exercitarii functiei sale sau atunci cand este trimis in judecata, insa tot pentru faptele comise in exercitiul functiei de premier.

Legea si Constitutia nu acopera situatia suspendarii din functie a unui ministru sau prim-ministru, in cazul in care acesta este urmarit penal pentru fapte comise in afara mandatului.
Suspendarea din functie a unui membru al Guvernului, inclusiv a primului ministru, este stipulata de Constitutia Romaniei si de Legea raspunderii ministeriale. In rest, nu exista o lege care sa reglementeze aceasta situatie.

In Constitutie, Articolul 109 reglementeaza "raspunderea membrilor Guvernului". Aici, se arata ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie".

Constitutia mai precizeaza ca raspunderea si pedepsele pentru ministri sunt stipulate intr-o lege speciala, a raspunderii ministeriale. Legea respectiva, 115/1999, precizeaza la Articolul 7 ca "intra sub incidenta prezentei legi faptele savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor si care, potrivit legii penale, constituie infractiuni", precum si ca "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun". Dreptul comun, adica celelalte legi, nu stipuleaza in niciun fel situatia suspendarii din functie a unui membru al Guvernului.

Legea precizeaza, ca si Constitutia, ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor".

Mai departe, la Articolul 20, se precizeaza ca "in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie". Facand legatura cu articolul 7, se intelege ca este vorba despre urmarirea penala pentru fapte comise in exercitiul functiei de membru al Guvernului. Articolul 21 arata ca suspendarea din functie a unui membru al Guvernului, inclusiv a premierului, devine automata atunci cand are loc trimiterea in judecata, insa tot pentru fapte comise in timpul exercitarii functiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri