Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat vineri, la ICCJ, in dosarul "Gala Bute", ca in septembrie 2011 i-a dus Elenei Udrea in birou o geanta si i-a spus ca sunt 900.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Gardean, scrie Mediafax.

Completul de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" si le-a adus la cunostinta inculpatilor drepturile procesuale. Instanta a aratat ca daca inculpatii recunosc in totalitate faptele, limitele pedepsei inchisorii se reduc cu o treime.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, si omul de afaceri Dragos Botoroaga au spus ca vor sa fie judecati prin procedura simplificata, in timp ce fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu si fostul ministru al Economiei Ion Ariton au aratat in fata instantei ca vor sa fie judecati in procedura normala.

Instanta l-a audiat mai intai pe Stefan Lungu, apoi a urmat la declaratii Gheorghe Nastasia, care a aratat ca isi mentine toate declaratiile date la faza de urmarire penala, incepand din luna februarie.

"M-am intalnit cu Gardean si Udrea la pensiunea din Busteni. A fost o discutie scurta in care Udrea i-a spus lui Gardean ca este nevoie sa faca niste sponsorizari. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Busteni. La discutie am fost doar noi trei. I-a spus pur si simplu. Urma sa se desfasoare Gala Bute, si cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gardean. A fost o discutie generala despre sponsorizari. Gardean a spus ca o sa faca si nu s-a mai discutat nimic", a aratat Nastasia, la inceputul declaratiei sale.

Gheorghe Nastasia a completat declaratia aratand ca ulterior, la jumatatea aceluiasi an, a avut o discutie cu Elena Udrea, care i-a spus ca urmeaza sa vina Adrian Gardean pentru a face acea sponsorizare, lasandu-i impresia ca Gardean stia despre ce este vorba.

"Intr-una dintre discutiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la suta, reprezentand un procent pe care trebuia sa il dea Gardean pentru lucrarile finantate de minister. Acest comision era in realitate o mita si nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus ca va veni Gardean si ca va aduce aceasta suma. (...) Nu cunosc ca finantarea unitatilor adninistrativ-teritoriale sa fie conditionata de acordarea de astfel de comisioane", a precizat Nastasia.

Acesta a adaugat ca, in septembrie 2011, la sediul MDRT, a vorbit cu Gardean care i-a cerut situatia cu sumele ce urmau platite de minister, aferente lucrarilor executate de Termogaz Company SA.

Nastasia a precizat ca el nu i-a spus lui Gardean ce procent sa dea, pentru ca omul de afaceri i-a lasat de inteles ca stie ce trebuie sa faca, iar in o luna mai tarziu, omul de afaceri a venit la MDRT cu o geanta, spunand ca sunt 900.000 de euro.

"Pe sase octombrie 2011 a venit la minister cu o geanta cu 900.000 euro pe care mi-a dat-o si mi-a spus ca urmeaza sa mai faca contracte. A venit la biroul meu din sediu si mi-a spus ce e in geanta. Nu am deschis geanta si nu am vazut concret ce era acolo. Mi-a spus ca 900.000 de euro sunt in geanta si ca diferenta e pentru un contract pe care l-a facut cu Rudel Obreja pentru trei milioane de lei", a aratat Nastasia.

Fostul secretar general in MDRT a adaugat ca, in aceeasi zi, i-a dus Elenei Udrea geanta pe care o primise de la Gardean, care anterior a stat in biroul lui aproximativ zece minute.

"Am fost in cabinetul dumneaei ... nu-mi amintesc precis la cat timp dupa plecarea lui Gardean. Eu personal am dus-o acolo, era singura in birou. La intrarea in biroul ministrului era o secretara, dar nu-mi amintesc precis numele ei. Erau mai multe. Am lasat geanta acolo, i-am spus ca sunt de la Gardean si i-am spus si ca acesta a spus ca restul banilor vor fi dati de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului ca in geanta sunt 900.000 euro. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reactie. Nu am ramas in biroul doamnei", a mai aratat Nastasia in declaratia sa.

Despre faptul ca a primit o punga cu bani de la Stefan Lungu, Nastasia a aratat ca fostul consilier al Elenei Udrea i-a spus ca sunt bani de la Adrian Gardean. El a precizat ca a doua zi i-a dat inapoi punga cu banii lui Lungu, iar cu Udrea nu a discutat despre acei bani.

"E real ca in 2011 am fost sunat de Lungu, care a cerut sa ne vedem. M-am vazut cu acesta, posibil la statuia Aviatorilor, unde el mi-a dat o punga in care mi-a spus clar ca sunt bani de la Gardean Adrian, dar nu-mi amintesc daca mi-a precizat si cuantumul sumei. Eu am crezut ca exista o intelegere cu privire la acei bani intre Gardean si doamna Udrea si a doua zi i-am chemat pe Lungu si i-am dat punga inapoi, pentru ca Udrea nu-mi spusese nimic, iar eu nu stiam nimic despre acesti bani. Nu am discutat nimic cu Udrea despre aceasta punga cu bani", a spus Nastasia.

"Nu cunosc cum s-a concretizat contractul cu Obreja. Eram secretarul general al Ministerului Turismului si nu aveam atributii in privinta unitatilor administrativ teritoriale. Am fost delegat prin ordin al ministrului. Ministrul era cel ce aproba platile catre unitatile administrativ teritoriale solicitante la propunerea directiei de specialitate din cadrul Ministerului Turismului. Cautam sponsori pentru organizarea Galei Bute", a mai aratat Nastasia, in finalul declaratiei sale.

Instanta l-a audiat apoi pe Dragos Botoroaga, administratorul firmei Consmin, care a aratat ca in 2010, avand dificultati legate de finantarile de la Compania Nationala de Investitii, s-a sfatuit cu Stefan Lungu ce sa faca in cazul in care vine sfarsitul de an si nu i se vor plati facturile.

"El a spus ca trebuie sa fac si eu un efort. Pe parcurs am inteles ce inseamna acel efort. Era vorba sa virez acei zece la suta prin firmele lui Lungu din banii primiti de la CNI. Acele contracte nu erau necesare firmei mele. El nu mi-a spus ca ar fi vorba cu anume persoane din Ministerul Turismului sau CNI. Eu i-am spus valoarea lucrarilor mele. Am fost de acord sa ii platesc acest comision in modalitatea propusa de Lungu, prin firma lui Last Time Studio. E adevarat ca am transferat la aceasta firma toate actele din actul de sesizare", a precizat Botoroaga.

Despre contractele incheiate de societatea pe care o administra, Consmin SA, cu firma lui Lungu, Botoroaga a spus ca serviciile prevazute in contracte au fost facute, dar nu erau necesare.

"Stim amandoi de ce le-am facut. Era o modalitate de a plati procentul de zece la suta din incasarile de la CNI. (...) Lungu nu mi-a spus niciodata cum a reusit sa rezolve problema platilor la societatea mea. (...) Nu am vorbit cu alte persoane despre aceasta problema. Am mai vorbit cu Topoliceanu, dar strict pe chestiuni de serviciu, pur tehnice", a mai spus Botoroaga.

Omul de afaceri a aratat, in finalul declaratiei, ca stie ca a gresit si regreta ce a facut, precizand ca este de acord sa presteze munca in folosul conunitatii.

Dosarul "Gala Bute" a fost trimis instantei supreme in aprilie, Elena Udrea fiind acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului omonim de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte. Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, precum si de abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In acelasi dosar sunt judecati Tudor Breazu, pentru complicitate la luare de mita, Rudel Obreja, pentru complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani, Stefan Lungu, pentru trei infractiuni de complicitate la dare de mita, Gheorghe Nastasia, pentru luare de mita, Ion Ariton, pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, Ana Maria Topoliceanu, pentru luare de mita, si Dragos Botoroaga, pentru dare de mita.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri