Congresul PSD de duminica, unde va fi aleasa echipa cu care va lucra Liviu Dragnea, aduce schimbari majore in conducerea partidului, fiind inlocuiti mare parte a liderilor sustinuti in ultimii ani de Victor Ponta, si reduce din influenta baronilor locali, obligandu-i sa aleaga intre functii.

Dupa castigarea alegerilor de saptamana trecuta, Liviu Dragnea a propus o noua structura de conducere in PSD, cu un Birou Permanent National mai mic si cu atributii usor schimbate. Vor fi 14 functii de vicepresedinte, fata de cele 15 actuale, iar patru locuri vor merge automat catre Organizatia de Femei a partidului, de unde, pe liste separate, vor fi votati vicepresedintii femei. Daca la alegerile pentru sefia partidului nu a existat competitie deloc, Liviu Dragnea neavand contracandidat, doi social-democrati se bat pentru a doua functie in partid, cea de presedinte executiv, iar pentru cele 14 functii de vicepresedinte s-au inscris 21 de candidati, potrivit Mediafax.

Astfel, in cursa pentru cele 10 pozitii de vicepresedinte alocate barbatilor, s-au inscris 15 social-democrati: secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, presedintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, primarul interimar al Iasiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Stefan, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat in Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum si deputatii Constantin Nita, Catalin Radulescu, Georgian Pop si Gheorghe Simon.

Alte sase femei se lupta pentru patru functii de vicepresedinte: senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, purtatorul de cuvant al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pana, europarlamentarul Gabriela Cretu si presedintele PSD Negresti-Oas, Aurelia Fedorca. Dintre cei 21 de candidati, doar 5 sunt vicepresedinti in functie. Este vorba despre Nicolae Banicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Nita, Lia Olguta Vasilescu si Gabriela Firea.

Majoritatea celor inscrisi in cursa ar putea ajunge pentru prima data in functii de conducere in PSD. O parte a acestor candidati, care au si cele mai mari sanse de a castiga o pozitie in conducerea PSD, sunt, de altfel, lideri PSD sustinuti si promovati de Liviu Dragnea. Un exemplu este senatorul Mihai Fifor, parlamentar aflat la primul mandat si care a reusit, cu sprijinul liderului interimar al PSD, sa-i urmeze lui Ilie Sarbu la conducerea grupului senatorial al partidului.

Alegerile de duminica vor marca si iesirea din prima linie a conducerii PSD a unor lideri importanti, precum ministrul Apararii, Mircea Dusa, promovat de Victor Ponta dupa castigarea sefiei PSD in 2010, Ioan Rus, fost lider informal al asa-numitului "Grup de la Cluj", care l-a ajutat pe Mircea Geoana sa devina presedinte al PSD in 2005 si care a revenit, odata cu Ponta, in conducerea centrala a PSD dupa mai multi ani de absenta, dar si presedintele PSD Bucuresti, Robert Negoita, intrat recent in conflict cu Liviu Dragnea. Nici alti lideri locali apropiati de Victor Ponta nu si-au mai depus candidatura.

Este vorba, de exemplu, despre Ion Mocioalca, presedintele PSD Caras Severin, si unul dintre cei mai activi sustinatori ai premierului dupa izbucnirea dosarului "Turceni-Rovinari" in care Ponta este trimis in judecata. Mai mult, Victor Ponta a fost nas la nunta fiicei lui Mocioalca. Un alt exemplu este Ion Calinoiu, presedintele executiv al PSD Gorj, filiala de care apartine Victor Ponta, dar si al Consiliului Judetean.

Nu in ultimul rand, unii dintre liderii din actuala conducere a PSD au renuntat la candidaturi si din cauza interdictiei de a cumula functii la nivel local si central in partid. Este cazul lui Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea si al PSD Vrancea. Desi, potrivit unor surse, Oprisan si-ar fi dorit o candidatura la o functie din PSD, vicepresedinte sau chiar presedinte executiv, acesta s-a hotarat sa ramana la conducerea filialei sale. De altfel, interdictia cumulului de functii i-ar afecta si pe alti sapte candidati la functii de conducere in PSD, in eventualitatea in care vor castiga la Congresul de duminica.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, este si presedintele PSD Braila, organizatie la care ar trebui sa renunte in cazul in care va intra in conducerea centrala a PSD. Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, este si presedinte al organizatiei municipale PSD Craiova, Gabriel Vlase este presedinte executiv al PSD Bacau, Gheorghe Simon este vicepresedinte PSD Maramures, Mihai Chirica este presedinte al organizatiei municipale PSD Iasi, Constantin Nita este presedintele PSD Brasov, iar Aurelia Fedorca este presedintele organizatiei orasenesti a PSD Negresti-Oas.

Pe de alta parte, Congresul de duminica pune in joc si functia de presedinte executiv al PSD, vizata de Valeriu Zgonea inca de la preluarea sefiei interimare a PSD de catre Liviu Dragnea. Dupa ce functia a fost la un pas de a fi eliminata din Statut, Zgonea s-a inscris in cele din urma in cursa, avand sustinerea a aproximativ 40 de filiale. Cu toate acestea, in lupta a intrat si vicepresedintele PSD Constantin Nita. Acesta a fost deranjat, potrivit unor surse social-democrate, de eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, la care intentiona sa candideze.

Restul functiilor din conducerea PSD vor fi functii decise in Comitetul Executiv National, precum cele 8 de secretari regionali, dar si functia de secretar general, care ar urma sa-i revina, potrivit unor surse social-democrate, liderului deputatilor PSD, Marian Neacsu. Congresul de duminica va reuni aproximativ 4.000 de delegati, care vor trebui sa aleaga noua conducere a PSD. Acestia vor primi trei buletine de vot, de culori diferite, pentru fiecare din functiile puse in joc: presedinte executiv, vicepresedinti din partea Organizatiei de Femei si vicepresedinti barbati.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri