Mii de maghiari din Harghita, Covasna si Mures au aprins, sambata seara, ”focuri de veghe”, pentru a lumina delimitarea geografica a ”Tinutului Secuiesc” si au cerut statului roman ca aceasta regiune sa devina, la reorganizarea administrativa a tarii, una ”separata” si autonoma.

Localnici din sate, comune si orase din judetele Covasna, Harghita si Mures s-au indreptat, incepand cu ora 16.00, catre ”punctele de granita” alese de organizatori pentru aprinderea ”focurilor de veghe”. Gazda Zoltan, organizatorul principal al actiunii intitulate ”Sa lumineze hotarele Tinutului Secuiesc”, prezent in satul Dobolii de Jos din judetul Covasna, localitate aflata la granita cu judetul Brasov, a declarat, corespondentului Mediafax, ca au fost stabilite 60 de puncte principale de intalnire, insa numarul focurilor care s-au aprins sambata seara a fost mult mai mare.

”In afara de punctele principale, mai sunt si alte locatii, pe culmile muntilor, insa au fost aprinse focuri de veghe si in interiorul granitelor Tinutului Secuiesc, in semn de solidaritate. In total au fost aprinse in jur de 150-200 de focuri, pe langa iluminatul artificial al granitelor, in special in zonele inalte cu paduri, cu reflectoare alimentate de la generatoare, luminile farurilor masinilor sau motocicletelor reflectate spre cer cu oglinzi”, a spus Gazda Zoltan.

Incepand cu ora 17.30, preotii bisericilor istorice maghiare au oficiat slujbe ecumenice timp de o ora, iar la finalul acestora a fost intonat imnul secuiesc si s-a dat citire unei proclamatii.

Potrivit manifestului, maghiarii solicita autoguvernarea ”Tinutului Secuiesc” si revendica aplicarea normelor practicate in Uniunea Europeana, in asa fel incat secuii sa isi poata exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia ”Tinutului Secuiesc”.

”Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. (…) Vrem sa dispunem de dreptul nostru la autodeterminare, iar in baza acestui drept solicitam autonomia Tinutului Secuiesc in cadrul statului roman! Tinem la hotarele Tinutului Secuiesc compus din opt scaune si 153 municipalitati secuiesti, hotare care vor fi definitivate prin referendumuri locale”, se arata in proclamatie.

Totodata, semnatarii proclamatiei cer Guvernului Ungariei ”sa insiste” pentru respectarea prevederilor Tratatulului de Baza dintre cele doua tari, semnat in anul 1996, ”cu un accent deosebit” pe articolul 15/9 care prevede, intre altele, ca partile contractante ”se vor abtine de la orice politica ori practica avand drept scop asimilarea, impotriva vointei lor”, a persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

”Credem in continuare ca dialogul este cheia pacii sociale, iar secuii doresc pace si dialog. Solicitam din nou acest lucru Guvernului Romaniei, caci doar pe aceasta cale se pot crea garantii institutionale pentru egalitatea in drepturi a secuilor, ceea ce va reprezenta, totodata, si garantia stabilitatii durabile a intregii regiuni”, se arata in incheierea proclamatiei.

La ora 18.45, ”focurile de veghe” au fost aprinse simultan in cele trei judete. ”Nu vrem regionalizarea Romaniei dictata din Bucuresti. Noi avem regiunea Tinutul Secuiesc de secole intregi, vrem sa aratam ca noi stim unde ii sunt granitele si vrem ca la regionalizare sa fie o regiune separata”, a aratat Gazda Zoltan.

La randul sau, presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS) din Scaunul Gheorgheni, judetul Harghita, Arus Zsolt, a mentionat ca scopul actiunii este, pe de o parte, ”sa marcheze foarte clar de unde si pana unde tine Tinutul Secuiesc”, pe de alta parte fiind vorba de ”autonomia Tinutului Secuiesc”, solicitata si prin hotarari ale consiliilor locale adoptate in judetele Harghita, Covasna si Mures.

Aceste hotarari, prin care se cere crearea unei regiuni administrative a Romaniei, denumita ”Tinutul Secuiesc” si un statut autonom pentru regiune, au fost, insa, atacate in contencios administrativ de prefecturile din cele trei judete si ulterior anulate de instanta.

”Daca Romania isi respecta angajamentele - atat legile interne cat si angajamentele internationale pe care le-a ratificat - la reorganizarea administrativa, statul roman va fi obligat, si spun asta foarte accentuat, va fi obligat sa creeze aceasta regiune administrativa, pentru ca nu are de ales. Daca vreti, acesta este si motivul pentru care se tot tergiverseaza reorganizarea tarii, pentru ca stiu si politicienii de la Bucuresti ce angajamente si-au luat”, a spus Arus Zsolt.
Gazda Zoltan a afirmat ca la aceasta manifestare a participat si europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes, in comuna Eremitu din judetul Mures, in apropierea statiunii Sovata.
Actiunea a fost organizata de Consiliul National Secuiesc, o organizatie infiintata in anul 2003, la Sfantu Gheorghe, cu scopul declarat de a milita pentru obtinerea autonomiei teritoriale a ”Tinutului Secuiesc”, cu sprijinul bisericilor istorice maghiare, al partidelor politice maghiare si al societatii civile maghiare si la ea au participat, potrivit organizatorilor, in jur de 150.000 de etnici maghiari.
Acest eveniment a avut loc la doi ani dupa ”Marele mars al secuilor” pentru autonomie desfasurat in judetul Covasna, cand peste 100.000 de maghiari din mai multe judete ale Transilvaniei, dar si din Ungaria au format un lant viu de-a lungul DN 11, pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri