Deputatul Elena Udrea a venit la DNA, vineri, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile din noul dosar, ea declarand, intrebata daca se asteapta sa iasa cu catuse, ca este ilegala punerea catuselor, adaugand: "Doar daca am de gand sa fug sau sa ma bat cu procurorii".

Elena Udrea a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 10.00 si a spus ca a venit sa dea declaratii in fata procurorilor, precizand ca putea sa fie evitat "tot circul acesta" daca era citata mai demult de anchetatori, in noul dosar, in care este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Intrebata daca este pregatita sa iasa din nou in catuse de la DNA, dupa ce Camera Deputatilor a dat aviz pentru retinerea sa de catre procurori, Elena Udrea a spus ca legea prevede ca este ilegala punerea catuselor. "Nu stiu. Se mai practica catusele? Este ilegal, sa stiti, scrie in lege. Este ilegal sa pui catuse ... Doar daca am de gand sa fug sau sa ma bat cu procurorii, sau ...", a adaugat Udrea, citata de Mediafax.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a mai spus ca va putea sa dea mai multe date referitoare la ancheta dupa ce va sta de vorba cu procurorii. Intrebata daca va face dezvaluiri in fata anchetatorilor, Elena Udrea a spus: Nu am promis niciodata dezvaluiri, am spus doar ca ce am de spus o sa spun. Poate ca pentru presa o sa fie dezvaluiri".

Procurorii au citat-o pe Elena Udrea sa se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile din noul dosar, care vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Elena Udrea a fost chemata la DNA dupa ce plenul Camerei Deputatilor a avizat cererea de incepere a urmaririi penale a deputatul in noul dosar si a incuviintat retinerea acesteia, insa nu si arestarea preventiva. Astfel, procurorii vor putea sa ii aduca la cunostinta acuzatiile, o vor putea retine pentru 24 de ore, insa nu vor putea cere si arestarea acesteia, putand lua masura controlului judiciar.

Elena Udrea a declarat, dupa votul din Parlament in care s-a aprobat retinerea, dar nu si arestarea sa, ca este strigator la cer, ca ceea ce s-a intamplat "este circ, si nu justitie", adaugand: "Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea". DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta", a mai aratat DNA.

Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda.

"Omul de afaceri este Buzaianu. Trec peste faptul ca din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis si ca din cauza acestei lupte duse de mine cu el si cu Dinu Patriciu a aparut sintagma «baietii destepti din energie». Buzaianu nu poate spune vreodata ca s-a intalnit cu mine. Poate o data in 2005, deci nu aveam cum sa ii pretind eu bani. Povestea, in schimb, o cunosc si este o poveste la care va trebui sa raspunda doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a intrebat nimeni, daca m-ar fi intrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea.

Referindu-se la acuzatiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie si vanzarea la pret subevaluat, Elena Udrea a spus ca acea licitatie a fost castigata de "o persoana foarte apropiata" Anei Maria Topoliceanu.

Citeste si:

    "In speta cu vanzarea vilei de pe litoral, ea era sefa societatii care a vandut vila din Eforie. Era o ruina, noi am vandut tot la vremea aceea pentru ca era un patrimoniu in delasare. Societatea care a cumparat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relatia a fost intre Topoliceanu si persoana care a cumparat, dar eu cred ca procedura a fost corecta”, a mai spus Udrea.

    Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar in care este suspectata Elena Udrea.

    Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie in 29 iulie, el spunand, la iesire, ca a fost chemat de anchetatori sa aduca mai multe documente, fara a preciza in ce calitate a fost chemat.

    Citeste si:

      Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Nastase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

      Sursele judiciare citate au precizat ca in acest dosar ar fi implicat si Radu Budeanu, fondatorul Cancan si cel care controleaza publicatia si proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, in prezent acesta fiind plecat din tara.

      Sursa foto: Mediafax

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri