Potrivit articolului 110 al Constitutiei, Guvernul al carui mandat a incetat prim demisia prim-ministrului "indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern".

Aceasta prevedere este completata prin Legea 90/2001, privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor. Astfel, in cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9, "presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern".

In aceste conditii, atributiile prim-ministrului interimar vor fi restranse. Ultima astfel de situatie s-a inregistrat in 6 februarie 2012, in urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, presedintele Traian Basescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin motiune de cenzura.