Mandatul lui Ponta este atipic fata de cele ale predecesorilor post-decembristi. El a preluat mandatul in 2012, inainte de alegerile la termen, pe fondul manifestatiilor de strada si l-a terminat cu un an inainte de alegeri, tot din cauza protestelor generate de tragedia din clubul Colectiv.

In cei aproape patru ani cat a durat mandatul sau de premier, Victor Ponta a fost implicat in cateva scandaluri in urma carora i s-a cerut demisia, in anul preluarii mandatului Ponta fiind acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat, iar in anul terminarii mandatului a fost trimis in judecata de DNA, potrivit Mediafax.

Daca in plan economic si social, Ponta a luat masuri atat apreciate, cat si controversate, scandalurile politice au fost cele care i-au umbrit mandatul de premier. Un bilant sumar al masurilor guvernamentale apreciate ar putea cuprinde reducerea TVA la alimente, pachetul de masuri de relaxare fiscala, scaderea CAS la angajator, cresterea salariului minim pe economie, cresterea pensiilor, majorarea salariilor in sanatate si educatie si in general cresterea economica din anii in care a fost prim-ministru, mandatul sau survenind crizei din anii 2009 - 2012. Insa aceste decizii sunt contrabalansate de ratarea marilor proiecte de infrastructura, de scaderea investitiilor straine, de cresterea aparatului de stat si de unele masuri punctuale impopulare, cum au fost cresterea accizelor la carburanti si impunerea taxei de stalp.

Acestora li se adauga bilantul politic plin de scandaluri, precum si un stil de guvernare bazat pe un grup de apropiati, unii chiar fara legatura prea mare cu PSD, fara a tine cont de reactiile negative. Mai mult, Ponta a avut numeroase razboaie cu unele institutii de presa, favorizand altele in ceea ce priveste informatiile despre activitatea guvernamentala.

Preluarea mandatului: Venit la putere pe valul de antipatie fata de Basescu si guvernarea PDL

In 8 mai 2012, Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei, in urma demiterii Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, prin motiune de cenzura initiata de Uniunea Social Liberala (USL), devenind cel mai tanar premier al Romaniei. Guvernul Ungureanu a detinut puterea executiva din 9 februarie 2012 si pana in 27 aprilie 2012 si a venit la putere dupa depunerea mandatului de catre premierul Emil Boc, ca raspuns la o serie de proteste ample in Bucuresti si marile orase din tara. Mandatul scurt al lui Ungureanu a fost urmare a unei situatii sociale explozive, ceea ce a provocat o reconfigurare politica cu cateva luni inainte de alegeri. Uniunea Social Liberala venea atunci pe un val de antipatie exprimata in strada fata de presedintele Traian Basescu si de masurile nepopulare ale Guvernului Boc. Aceasta stare de fapt a fost validata in alegerile de la sfarsitul anului 2012, cand Uniunea formata de PSD si PNL a castigat cu o larga majoritate, iar Victor Ponta a fost reconfirmat prim-ministru.

Scurta istorie: De la "micul Titulescu" la presedinte al PSD

In perioada 2001-2004, Victor Ponta a fost procuror al Parchetului Curtii Supreme de Justitie, atunci fiind remarcat de Adrian Nastase, care l-a adus in Guvern ca secretar de stat, sef al Corpului de Control al Guvernului, ulterior fiind ministru Delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar si ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul.

In noiembrie 2002, Ponta este ales presedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Nastase face celebra remarca prin care l-a asemuit cu Nicolae Titulescu - "micul Titulescu".

Ponta este deputat PSD din 2004 si este membru al Comisiei pentru Politica Externa, membru in Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, vicepresedinte in Comisia speciala comuna pentru dezbaterea in fond, in procedura de urgenta, a Codului penal, a Codului de procedura penala, a Codului civil si a Codului de procedura civila.

El a fost, din septembrie 2006, vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Se remarca in conflictele directe cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistratilor. Ponta a fost purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, in toamna anului 2009.

Ponta si-a anuntat candidatura la sefia PSD cu mai putin de o saptamana inainte de Congresul din 2010, plecand, oficial, de la ideea ca este nevoie de alternativa in partid la Mircea Geoana. Victor Ponta a fost ales, la congresul PSD din 21 februarie 2010, in functia de presedinte al PSD, castigand in fata lui Mircea Geoana si sustinut de Adrian Nastase, la acea vreme presedinte al Consiliului National al partidului.

In mandatul sau de presedinte al PSD, Ponta a avut o lupta constanta cu Traian Basescu, cand acesta a fost seful statului. De altfel, si cand si-a lansat candidatura la Presedintie, in iunie 2014, Ponta a pastrat ca pozitie definitorie lupta impotriva lui Traian Basescu si a "regimului" acestuia. Momentul ales pentru lansarea - data de 29 iulie - a fost unul cu o simbolistica aparte, explicata de Ponta in debutul discursului sau: atunci se implineau exact doi ani de la referendumul organizat pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte. Ca o ironie, Ponta a demisionat miercuri, 4 noiembrie, exact in ziua in care Traian Basescu a implinit 64 de ani.

Principalele scandaluri in care a fost implicat Ponta:

Acuzatiile de plagiat

Inca din primul an de mandat premierul Victor Ponta se confrunta cu un scandal imens, fiind acuzat de plagiat in cazul lucrarii sale de doctorat din 2003, privind Curtea Penala Internationala. In 2003, a obtinut titlul de doctor in drept la Universitatea din Bucuresti cu teza "Curtea Penala Internationala", coordonatorul lucrarii fiind Adrian Nastase, atunci premier in functie. In 2012, saptamanalul britanic de stiinta "Nature" a publicat in editia online stirea potrivit careia Ponta a fost acuzat de plagiat in legatura cu teza de doctorat. Materialul din Nature despre plagiat a fost preluat de presa romaneasca si internationala.

Ponta a respins acuzatiile si a declarat ca este vorba de un joc politic, pe fondul unei dispute intre Guvernul si presedintele Romaniei, pe tema reprezentarii Romaniei in cadrul Consiliului European. Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, care a decis, in 29 iunie 2012, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. O luna mai tarziu, in iulie 2012, si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele". Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica informase ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS). In agust 2012 Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru facusera un denunt la Parchetul instantei supreme in acest caz. Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), a aratat in rezolutia prin care a dispus neinceperea urmaririi penale ca nu se confirma faptul ca Victor Ponta a plagiat.

"Lovitura de stat"

Tot in 2012, Victor Ponta, impreuna cu aliatul sau din USL Crin Antonescu, nu au mai avut rabdare sa astepte alegerile la termen si au declansat procedura de inlocuire a oamenilor PDL si a presedintelui atunci in functie, Traian Basescu. Astfel, Parlamentul s-a reunit in sesiune extraordinara si a decis revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului si a celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului, Roberta Anastase, respectiv Vasile Blaga. Presedintii revocati ai celor doua camere au atacat decizia la Curtea Constitutionala, dar Guvernul emisese anterior o Ordonanta de Urgenta prin care s-a revocat dreptul CC de a judeca hotararile Parlamentului.

Aceasta OUG a fost declarata neconstitutionala cateva zile mai tarziu. USL a depus apoi in Parlament documentul de suspendare a presedintelui Traian Basescu, iar Guvernul a adoptat si publicat o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate ale cetatenilor participanti la referendum, si nu cu jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale si ca vor putea vota si cetatenii romani aflati in strainatate. La vot s-au prezentat 46,24% din romani. 87,52%, au votat DA, fiind in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, iar 11,15% au votat NU, fiind contra demiterii.

Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat referendumul invalid. Problema lui Ponta a fost ca in strainatate schimbarea brusca a legilor si a demnitarilor a fost primta ca fiind o incalcare a regulilor democratiei, iar el a trebuit sa raspunda in fata liderilor europeni ca premier. De altfel, fostul presedinte la Comisiei Europene Jose Manuel Durrao Barosso i-a inmanat lui Ponta o lista de masuri (to-do-list) pe care sa le ia pentru reinstaurarea statului de drept.

Scandalul Duicu

Numele premierului apare mentionat in interceptarile procurorilor din dosarul fostului sef al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu, fara insa ca primul ministru sa aiba vreo calitate procesuala. Procurorii DNA aratau, in rechizitoriul din dosarul in care Adrian Duicu este judecat petnru fapte de coruptie, ca in 13 iulie 2013, la ora 09.55, Duicu, aflat in sediul Guvernului, l-a sunat pe Stefan Ponea, atunci sef al IPJ Mehedinti, si a spus ca asteapta sa intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne. Adrian Duicu ii spunea lui Stefan Ponea, in iulie 2013, ca este in sediul Guvernului, unde seful Cancelariei premierului l-a chemat pe seful Politiei, aratand ca "un sfert de ora, in birou' oval", s-a vorbit despre numirea lui Ponea si a sotiei acestuia in functii de conducere la Bucuresti. Ponta a negat orice legatura cu acest dosar.

La finalul lunii iulie 2014, premierul spunea ca nu are "habar" daca a fost la masa cu Adrian Duicu, asa cum a aratat acesta in discutiile telefonice, interceptate de anchetatori: "Habar nu am ! Eu...daca ma intrebati cu cine am fost la pranz ieri sau alaltaieri, va pot spune. Daca ma intrebati cu cine am fost acum un an si jumatate...in general, merg cu colegi de partid, cu ministri, cu oameni politici, cu jurnalisti. E posibil, habar nu am". Ponta preciza ca rechizitoriul procurorilor nu il indica pe el cu nicio calitate procesuala, nici de invinuit sau inculpat, nici de martor, astfel ca, din punctul sau de vedere, lucrurile sunt inchise.

De asemenea, dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, in urma scandalului privind votul din diaspora, lideri politici au cerut deschiderea unui dosar, in care sa se stabileasca vinovatii pentru blocarea votului din strainatate. Dosarul, deschis initial de Parchetul instantei supreme, a ajuns, in decembrie 2014, la DNA, care cerceteaza fapte de abuz in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. Ponta afirma ca, daca Directia Nationala Anticoruptie va cere urmarirea sa penala in dosarul privind votul din diaspora, va demisiona cu siguranta din postul de prim-ministru, deoarece Guvernul nu poate fi condus de catre o persoana urmarita penal, dar a aratat ca trebuie sa se renunte la "ideea din 2004" ca o persoana care a pierdut alegerile trebuie sa intre in inchisoare.

Inceputul sfarsitului: Esecul la alegerile prezidentiale

In noiembrie 2014, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Klaus Iohannis si, imediat dupa cel de-al doiale tur de scrutin, el spunea ca s-a gandit sa demisioneze de la sefia Guvernului, dar ca a inteles ca a primit peste cinci milioane de voturi si ca are o datorie fata de electoratul care a votat USL in 2012. Ponta afirma ca, daca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va cere urmarirea sa penala in dosarul privind votul din diaspora, va demisiona cu siguranta din postul de prim-ministru, deoarece Guvernul nu poate fi condus de catre o persoana urmarita penal. Dar tot el spunea ca trebuie sa se renunte la "ideea din 2004" ca o persoana care a pierdut alegerile trebuie sa intre in inchisoare.

Scandalul votului din diaspora

Declaratiile lui Victor Ponta surveneau scandalului votului din strainatate, in urma caruia pierduse alegerile. Initial, Guvernul Ponta a modificat prin OUG 45/2014 modalitatea de alegere a presedintelui, astfel incat votul sa poata fi exprimat de alegatori in orice sectie de votare. Alegatorii care votau in afara localitatii de domiciliu nu au putut vota si au fost nevoiti sa caute alte sectii care mai aveau formulare tipizate pentru declaratiile pe proprie raspundere. Din cauza numarului mic de sectii de votare din strainatate (294 de sectii) si a procedeului deficitar de votare in afara tarii, foarte multi romani nu au reusit sa voteze pana la inchiderea urnelor in turul intai al alegerilor prezidentiale, desi au stat mai multe ore si au format cozi de mii de persoane in mai multe capitale europene, dar si in alte orase.

Aceasta situatie a provocat furia electoratului, dar Guvernul Ponta a refuzat sa infiinteze mai multe sectii de vot in strainatate si sa ia masuri pentru facilitarea dreptului de vot. Dupa ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale, procurorii au deschis dosar penal, iar noul presedinte a promis sa rezolve problema votului din strainatate. Desi de-abia pierduse alegerile si partidul era intr-o situatie dificila din cauza sa, Ponta a plecat intr-o vizita privata in Dubai, alaturi de prietenul sau Sebastian Ghita.

Prietenia dintre Ghita si Ponta a devenit de notorietate, cel putin in cercurile social-democratilor, in 2010, atunci cand Ponta a castigat sefia PSD, in detrimentul lui Mircea Geoana. Ulterior, in media au fost lansate atat acuzatii directe, cat si voalate, potrivit carora Ponta ar fi castigat la congresul din 2010 cu ajutorul lui Ghita. Mai mult, Ghita a fost acuzat la randul sau ca a castigat prin firmele pe care le controleaza numeroase contracte cu statul.

Victor Ponta, primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau. Dosarul a fost trimis instantei supreme in luna septembrie, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in cazul "Turceni-Rovinari" si dupa cinci "vizite" la DNA. Prima audiere la Directia Nationala Anticoruptie a premierului Victor Ponta a avut loc in 5 iunie, cand acesta a anuntat ca este suspect in dosarul lui Dan Sova.

Tot atunci, DNA a cerut Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie. La scurt timp, DNA transmitea ca premierul este urmarit penal in dosarul "Turceni - Rovinari", pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care insa in realitate nu s-au efectuat. In aceeasi zi, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, el spunand ca este "o situatie imposibila" pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale. In replica, Victor Ponta a spus ca respecta pozitia publica a presedintelui, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite.

La cateva zile de la punerea sub urmarire, in 14 iunie, Victor Ponta a parasit tara. El a plecat in Turcia impreuna cu presedintele turc Recep Erdogan, din Baku (Azerbaidjan), dupa ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, fara a anunta. Doua zile mai tarziu, in 16 iunie, Ponta a scris pe Facebook ca a fost operat la genunchiul stang si ca a ales sa faca interventia chirurgicala in Turcia pentru ca in Romania nu ar fi avut liniste. Victor Ponta s-a intors in tara in 8 iulie, dupa o absenta de aproape o luna. In acea perioada, conducerea PSD a fost preluata interimar de Rovana Plumb, in timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

In 15 iunie, in ziua in care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat sa se prezinte in fata procurorilor DNA pentru a fi audiat. La cinci zile dupa ce s-a intors in tara, Ponta a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie. Ulterior, Dragnea i-a luat locul la conducerea PSD si Ponta pierde controlul partidului.

Sfarsitul mandatului: Maturat de la putere de furia populara in urma tragediei de la Colectiv

Desi a trecut peste aceste mari scandaluri si peste altele mai mici in care a fost implicat direct, fara a demisiona, desi i s-a cerut, pana la urma Victor Ponta si-a pierdut functia intr-un caz in care se astepta mai putin si in care nu avea responsabilitati concrete. Dar, pe fondul acumularilor de antipatie, Ponta a fost perceput ca seful "sistemului" care a dus al tragedia de la clubul Colectiv. Protestul de miercuri seara, dupa trei zile de indignare si tacere apasatoare, a pornit ca un tavalug care a maturat totul in cale: incepand de la obiectivul initial Piedone, primar in sectorul 4, unde a avut loc tragedia, la Gabriel Oprea, care il avea pe "constiinta" si pe politistul Bogdan Gigina, pana la premierul Victor Ponta, perceput ca fiind in varful piramidei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri