Presedintele Klaus Iohannis continua, vineri, consultarile cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind asteptate la Cotroceni UNPR si ALDE, dar si, in premiera, reprezentanti ai societatii civile si ai protestatarilor, care s-au putut inscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

Astfel, consultarile vor continua vineri, incepand cu ora 11.30, cand la Palatul Cotroceni va sosi delegatia UNPR. De la ora 12.30, urmeaza sa discute cu presedintele Iohannis si reprezentantii ALDE. Pana in acest moment, nici UNPR si nici ALDE nu au anuntat componenta delegatiilor, scrie Mediafax.

Din declaratiile publice, UNPR s-a aratat in favoarea continuarii guvernarii alaturi de PSD si de ALDE, in actuala coalitie, insa fara prezenta lui Gabriel Oprea in Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, insa copresedintele Calin Popescu Tariceanu s-a aratat impotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmand ca acestea ar "paraliza" institutiile statului.

Totodata, este de mentionat faptul ca, miercuri, in urma sedintei coalitiei de dupa anuntul demisiei lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, liderii PSD, UNPR si ALDE au facut declaratii privind continuitatea coalitiei si faptul ca formatiunile isi doresc in continuare formarea unui guvern in jurul acestei majoritati. PSD a schimbat insa discursul in cadrul consultarilor de joi cu presedintele Klaus Iohannis. Potrivit declaratiilor publice ale liderului PSD, Liviu Dragnea, social-democratii si-au prezentat propriul punct de vedere privind o larga consultare a partidelor pentru formarea unui Guvern cu mandat clar stabilit, punct de vedere la care spera ca vor adera si partenerii din UNPR si ALDE. Potrivit unor surse social-democrate, PSD a transmis, indirect, presedintelui Klaus Iohannis ca ar accepta orice Guvern, inclusiv unul tehnocrat, in care PSD nu detine prima functie, daca in jurul ideii se va forma o majoritate parlamentara.

UNPR si ALDE sunt chemate astfel la consultari, dupa ce PSD a prezentat presedintelui o alta solutie decat cea discutata initial in cadrul coalitiei. Este o premiera si faptul ca aceste consultari pentru desemnarea unui nou prim-ministru si formarea noului Cabinet au loc pe parcursul a doua zile, insa acest lucru poate fi atribuit programului presedintelui Iohannis, care avea deja stabilite pentru joi doua alte evenimente la Palatul Cotroceni.

Aceasta nu este singura premiera din cadrul acestor consultari. Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele doua zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate "coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior". Mai mult, Klaus Iohannis "invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile". Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi "protestatari" in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita este joi, ora 24.00. Ulterior, va fi facuta o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finala a celor care ar putea fi invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se va ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.

Dupa acest anunt oficial al Presedintiei, societatea civila, reprezentata de mai multe ONG-uri, s-a mobilizat si a transmis, public, o serie de propuneri si revendicari presedintelui. De exemplu, cinci ONG-uri semneaza o scrisoare deschisa catre presedintele Klaus Iohannis in care ii propun "un set de masuri fezabile si neutre politic", in timp ce alte liste cu revendicari circula de Facebook, unde au fost create pagini intitulate "Partidul Colectiv".

Astfel, reprezentantii societatii civile ii cer presedintelui "desemnarea unui premier credibil si cu vointa pentru a introduce schimbarea de profunzime ceruta de romani atat in noiembrie 2014 cat si in noiembrie 2015". Scrisoarea deschisa este semnata de ExpertForum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.

Alte revendicari legate de manifestatiile care au loc zilele acestea in Capitala si alte orase din tara circula pe Facebook. Una din aceste liste curpinde urmatoarele: "«Coruptia ucide» - Parlamentarii si membrii Guvernului nu mai trebuie sa beneficieze de un statut privilegiat in fata legii si anchetelor de coruptie, privilegiu de care ceilalti cetateni nu au parte. «Am votat 300, nu 600» - Respectarea referendumului prin care s-a votat micsorarea numarului de parlamentari. Alesii nu au tinut cont de acel vot. «Jos Sistemul Jos coruptia» - Confiscarea integrala in termen de 3 luni a averilor politicienilor si oficialilor condamnati definitiv pentru coruptie (banii furati dau energia acestui sistem corupt). «Romanii vor schimbare/ «Toate partidele, aceeasi mizerie»/ «Toate partidele fura prin rotatie» - Numirea unui prim-ministru care nu face parte dintre liderii actuali ai clasei politice de la Bucuresti. Prim-ministru tehnocrat".

Pe o alta lista, se cere "scaderea numarului de deputati si senatori din Parlamenul Romaniei", "deblocarea tuturor anchetelor care ii vizeaza pe parlamentari, confiscarea averilor si simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii acestora pentru a permite anchetarea lor", "majorarea bugetului pentru sanatate si majorarea salariilor medicilor si cadrelor medicale", "majorarea bugetului pentru educatie si majorarea salariilor profesorilor", "stoparea finantarii Bisericii Ortodoxe Romane si impozitarea veniturilor Bisericii Ortodoxe Romane" si "revizuirea si scaderea birocratiei si simplificarea si clarificarea cadrului legislativ privind functionarea societatilor comerciale".

Totodata, pe Facebook au fost create mai multe pagini intitulate "Partidul Colectiv" sau "Partidul National Colectiv".Administratia Prezidentiala nu a precizat ora la care vor avea loc aceste consultari cu societatea civila si cu reprezentanti ai protestatarilor. Agenda presedintelui cuprinde alte activitati intre orele 10.00 si 13.30, astfel incat aceste discutii sunt de asteptat in afara acestui interval orar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri