Cine este Dacian Ciolos?

Cine este Dacian Ciolos?

De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos s-a nascut la data de 27 iulie 1969, in orasul Zalau, judetul Salaj, este casatorit cu o frantuzoiaca, pe nume Valerie, si vorbeste limbile franceza si engleza. A absolvit in anul 1987 studiile liceale la Liceul Agricol din Simleul Silvaniei (actualul Liceu Tehnologic Ioan Ossian) cu specializarea horticultura si viticultura.

In Romania, Dacian Ciolos a urmat apoi cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, in perioada cuprinsa intre 1989 si 1994, unde a obtinut la absolvire diploma de inginer horticultor.

Studii in Franta

Studii in Franta

Dacian Ciolos si-a continuat studiile de agronomie aprofundata, cu specializarea "Sisteme de productie si Dezvoltare rurala" la Ecole Nationale Superieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franta, unde a beneficiat de o bursa guvernamentala franceza (1995-1996) si un master stiintific in "Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale" la Ecole Nationale Superieure Agronomique (ENSAM) si Universite Montpellier I (1996-1997).

Dupa anul 2000 a urmat si studiile doctorale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier (ENSAM), in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale.

A lucrat ca agroeconomist la CE

A lucrat ca agroeconomist la CE

Dupa absolvirea masteratului, a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare rurala a Directiei Generale de Agricultura, ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD, iar apoi devine coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola si rurala la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola, in cooperare cu Asociatia Nationala de Dezvoltare Agricola, Franta.

Pentru o perioada de un an si jumatate, incepand cu martie 1998, este directorul Programului de dezvoltare rurala locala in Arges, in cadrul cooperarii descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) si Consiliul Judetean Arges - CICDA, iar intre anii 2002–2003, lucreaza la Comisia Europeana, Delegatia CE in Romania, ca Manager in programul SAPARD.

Ministru in Cabinetul Tariceanu

Ministru in Cabinetul Tariceanu

Odata cu 2005, Dacian Ciolos a fost adus pe postul de consilier de catre Gheorghe Flutur si a fost, pana la jumatatea anului 2007, datorita experientei sale la Comisia Europeana, reprezentant al ministerului in Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene.

Dupa aceea, din mai pana in octombrie 2007, Dacian Ciolos a fost subsecretar de stat pentru afaceri europene, iar din 11 octombrie 2007 pana in 22 decembrie 2008 a ocupat fotoliul de ministru al agriculturii in Guvernul Tariceanu, functie pe care a pastrat-o pana la formarea primului Cabinet Boc. Nu a facut parte insa din nici un partid politic.

Dacian Ciolos, Comisar european

Dacian Ciolos, Comisar european

Dacian Ciolos refuza sa ramana ministru al agriculturii si in cadrul guvernului Boc, la inceput de 2009, si accepta pozitia de director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Uniunii Europene. Mai tarziu, in vara lui 2009, Dacian Ciolos a fost numit si in fruntea unei comisii prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii care ar urma sa schiteze strategia agricola pe termen lung pe modelul comisiei prezidentiale care a elaborat strategia pentru educatie. Dar, Dacian Ciolos este acuzat ca nici pana la ora actuala nu a finalizat aceasta strategie agricola.

Guvernul condus de Emil Boc l-a nominalizat apoi, la 12 octombrie 2009, pe Dacian Ciolos la functia de comisar european, pentru portofoliul din domeniul agriculturii, desi refuzase in acelasi an sa faca parte din echipa de guvernare. In cele din urma, Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala in 2010, iar in cazul sau Manuel Barroso a declara ca "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultura".

Ca urmare, Dacian Ciolos a ocupat functia de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala in perioada dintre 2010 si 2014, iar in timpul mandatului sau, a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020.

Ciolos pierde functia de comisar

Ciolos pierde functia de comisar

Si in vara lui 2014, Dacian Ciolos se afla pe lista propunerilor facute de Romania la Comisia Europeana pentru primirea unui nou mandat de comisar european, alaturi de Corina Cretu, membru PSD. Intre timp era un nou presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si un nou guvern la Bucuresti, condus de Victor Ponta.

In cele din urma, Corina Cretu, sustinuta de PSD, a primit aviz favorabil din partea Parlamentului European pentru functia de comisar pentru Politici Regionale. Dacian Ciolos a fost rasplatit, totusi, la 1 iulie 2015 cu o pozitie de consilier special special, al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind securitatea alimentara internationala.

"Un portofoliu nu se da unui stat membru, un portofoliu se da unui comisar desemnat. Sigur ca exista o legatura intre calitatea comisarului, competentele lui si portofoliul care i se acorda. Din acest punct de vedere, cred ca Romania nu are motive de suparare, pentru ca are un comisar european desemnat care are un portofoliu important", declara la acea vreme Dacian Ciolos.

Ce acuzatii i se aduc lui Dacian Ciolos

Ce acuzatii i se aduc lui Dacian Ciolos

Desi, nu este un om politic, avand imaginea unui tehnocrat bine vazut de liderii europeni, pe langa acuzele ca nici pana la ora actuala nu a finalizat strategia agricola pentru care a fost numit in fruntea unei comisii prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii in vara lui 2009, despre Dacian Ciolos se spune ca a fost sustinut in toata cariera sa, de la studiile in strainatate cu bursa din Franta si pana la functiile de la Comisia Europeana, de catre controversatul Virgil Ardelean, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul MAI.

Nu in ultimul rand, Dacian Ciolos este acuzat si de faptul ca, in calitatea de comisar european pentru Agricultura, nu facut prea mult pentru a elimina din restrictiile impuse Romaniei in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene pentru agricultura, ci a ca urmarit mai mult interesele tarilor dezvoltate din Europa in cadrul reformei Politicii Agricole Comune in mandatul sau.

Sursa foto: Mediafax