17 Noiembrie 2015

Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii, a fost ambasador la Luxemburg



Filologul Vlad Alexandrescu, conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii Bucuresti, fost ambasador al Romaniei la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu si nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus in functia de ministru al Culturii in viitorul Guvern.

Vlad Alexandrescu s-a nascut pe 22 iunie 1965, la Bucuresti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu si al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog si istoric al artei antice, fiica a criticului si istoricului literar Tudor Vianu, potrivit Mediafax.

Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg intre anii 2006-2011 - in perioada in care orasele Sibiu si Luxemburg au detinut titlul de Capitala culturala europeana, mai precis in anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare "Fundamentele Modernitatii Europene" al Universitatii din Bucuresti, al carui director este din 2001.

Intre anii 1998 - 2000 si 2003 - 2005, a fost presedinte al Asociatiei cercetatorilor francofoni in stiinte umane din Bucuresti. Domeniile sale de competenta cuprind istoria ideilor (secolele XVI - XVIII), literatura franceza, pragmatica si filosofia limbajului si hermeneutica, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro. In 2014, si-a sustinut teza de abilitare in filologie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Este licentiat in filologie, specialitatea franceza si germana, la Universitatea din Bucuresti, in 1989. In anul 1991, a obtinut diploma de studii aprofundate in stiintele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, in 1995, titlul de doctor in stiintele limbajului, cu mentiunea "Summa cum Laude", la aceeasi institutie de invatamant, sub indrumarea profesorului Oswald Ducrot.

Din 2000, este conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursuri, la nivel de licenta si master, de filosofia limbajului (pragmatica si teoria enuntarii), filosofii ale modernitatii, cursuri speciale pe autori ca René Descartes, Blaise Pascal, literatura si cultura franceza a secolului al XVII-lea.

Incepand cu anul 2011, este conferentiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Arhitectura, unde preda un curs de filosofii ale modernitatii, la nivel de master. A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Știinte Morale si Politice din Paris, in 2013, si cu premiul Nicolae Balcescu al Academiei Romane, in 2014.

Vlad Alexandrescu este membru in mai multe societati stiintifice, printre care se numara The Warburg Institute, Londra (2005), Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell'Università del Salento, Lecce (2005), Asociatia romana de istorie a religiilor (2002) si Société d'étude du dix-septième siècle, Paris (1998), dar si al Grupului pentru Dialog Social din Bucuresti.

Numele lui Vlad Alexandrescu este legat si de numeroase lucrari de specialitate, precum "Nature et Surnaturel. Philosophies de la nature et métaphysique aux XVIe - XVIIIe siècles", Zürich si New York (2010), "Branching Off: The Early Moderns in Quest for the Unity of Knowledge", Bucuresti, Zeta Books (2009), "Esprits modernes. Études sur les modèles de pensée alternatifs aux XVIIe - XVIIIe siècles", aparuta la Editura Universitatii din Bucuresti, "Vasile Goldis" University Press (2003), "Pragmatique et Théorie de l’énonciation. Choix de textes", Bucuresti, Editura Universitatii din Bucuresti (2001),"Autour de Descartes", Bucuresti (1998), si"Le paradoxe chez Blaise Pascal", Berna (1996).

Vlad Alexandrescu este casatorit si are doi copii. Predecesorul sau este parlamentarul PSD Ionut Vulpescu, numit ministru al Culturii in decembrie 2014.



Citeste si