Vicepremierul Vasile Dancu a declarat, sambata, ca guvernul vrea constituirea unui grup interministerial pentru reforma statului si modernizarea administratiei publice, precizand ca va fi un grup de consultare, care va lucra "la dialogul social dintre ministere, zona sindicala si zona patronatelor".

"Ideea de baza a fost constituirea inca din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului si modernizarea administratiei, un grup care sa lucreze in continuare la cateva din proiectele noastre esentiale care vizeaza reforma statului. (...) Vom costrui o echipa care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare, care va lucra la dialogul social dintre ministere si zona sindicala, zona patronatelor si alte zone care inseamna dialogul social si construim acum o platforma impreuna cu ministerul Dialogului Civic, o platforma care priveste transparenta si dezbaterea publica", a declarat, sambata vicepremierul Dancu.

El a adaugat ca au fost definiti sase piloni privind redefinirea rolului statului, adaugand ca administrarea treburilor publice trebuie sa fie trimisa cat mai aproape de cetatean.

"Este foarte clar ca trebuie sa gasim o conceptie unitara in a vedea ce face statul, pornind de la administratia centrala si administratia locala. In acest moment noi am observat ca exista mai multe discutii despre stat. Ideea cea mai noua este aceea ca, daca vorbim despre administratia centrala ca si nucleu al statului, atunci este clar ca trebuie sa definim care sunt functiile administratiei centrale a guvernului si a administratiei din jurul guvernului. Am definit ca optiune strategica faptul ca vorbim despre functia de strategie, functia de politici si inca doua functii: reglementare si supervizare. In principiu, administrarea treburilor publice trebuie sa fie trimisa cat mai aproape de cetatean, asta inseamna nivelul regional, asta inseamna nivelul local de administratie. Trebuie sa operationalizam mult mai bine principiul solidaritatii si sa cream mecanisme de compensare si redistribuire, fara a incuraja dependenta de centru", a spus vicepremierul.

Dancu a amintit ca exista deja un program de modernizare a administratie publice negociat cu Comisia Europeana, "lucrat in spatiul public", dar la care trebuiesc adaugate mai multe elemente noi.

Citeste si:
Decizie CExN PDS: Cine ii ia locul lui Viorel Stefan in Guvern?
Decizie CExN PDS: Cine ii ia...

"Este un document asumat, il vom propune partenerilor nostri, Comisiei Europene, o updatare a acestui document care sa contina elemente de amendare si de completare a acestei strategii. Este o strategie care a fost lucrata in spatiul public, are multe elemente moderne, are elemente care efectiv tin de modernizarea administratiei. Noi am inceput o analiza a cestui document si vom propune si vom negocia cu partenerii nostri updatarea lui in cateva puncte esentiale", a punctat vicepremierul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Pentru eurosceptici: Cati bani primeste Romania de la UE?