Bugetul de 11,23 miliarde lei al Ministerului Apararii a fost aprobat, sambata seara, de Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, acesta fiind mai mare decat cel din 2015, ministrul Mihnea Motoc declarand ca fondurile corespund acordului politic privind 2% din PIB si angajamentelor asumate.

"Guvernul a decis pentru 2016 o alocare de resurse pentru Aparare de 11,23 miliarde de lei, reprezentand 1,5 la suta din PIB, nivel care trebuie raportat la executia estimata pentru finalul acestui an, acel nivel de executie la 1,41 la suta la care se adauga credite de angajament in valoare de 1,5 miliarde de lei prin utilizarea carora cheltuielile in 2016 ar putea sa ajunga la nivelul a 1,7 la suta din PIB, ceea ce reprezinta acea tinta intermediara realista care sa faca obiectivul de 2 la suta prin acordul politic national, sa faca atingerea lui in 2017 credibil. De asemenea, este un nivel de alocare care ne permite sa onoram angajamentul pentru Aparare asumat atat de Romania cat si de alti aliati, angajament de aparare care transpune aceeasi recomandare de a aloca 2 la suta din PIB catre Aparare", a declarat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, la Comisiile de Buget-Finante reunite ale Parlamentului, citat de Mediafax.

De asemenea, Mihnea Motoc a prezentat si prioritatile pe care a fost construit bugetul pentru Aparare, aratand ca acestea decurg din documentele programatice, din Strategia Nationala de Aparare din aspectele care au fost constatate in Carta Alba a Apararii, insusita la nivelul Comisiilor reunite de resort din Parlament, ele fiind calibrate pe prevederile programului Armata 2027.

"E vorba de ridicarea nivelului de instruire si pregatire, inclusiv intensificarea ritmului acestuia, e vorba de achizitii pentru inzestrare si, respectiv, de crestere a starii de operativitate a echipamentelor militare existente. (...) La acelasi capitol intra si finantarea participarii la misiuni si la operatiuini militare in afara teritoriului national, suma creste sensibil fata de 2015 - 143,4 milioane fata de 138,2 miloane de lei destinata, in special, sustinerii angajamentului nostru in miniunea NATO din Afganistan", a aratat Mihnea Motoc.

Bugetul Ministerului Apararii Nationale a fost aprobat cu un amendament referitor la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor si cupoanelor, efectuate de catre Posta Romana, costuri ce trec de la bugetul de asigurari sociale in cadrul bugetului general.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri