Un numar de 34 de senatori nu au depus in 2015 nicio interpelare, intrebare sau declaratie politica, potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului, printre acestia figurand Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoana sau Ecaterina Andronescu.

Interpelarile - la adresa ministrilor si a premierului - si intrebarile sunt instrumentele juridice uzuale intr-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului. Avand in vedere raspunderea politica a Guvernului fata de Legislativ, intrebarile si interpelarile sunt demersuri la indemana fiecarui parlamentar, fiind actiuni individuale, spre deosebire de cazul initiativelor legislative, cand mai multi alesi isi pun semnatura pe acelasi proiect, de multe ori fara a avea nicio contributie la elaborarea acestuia, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, multi dintre parlamentari aleg sa nu depuna nicio intrebare sau interpelare. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Senatului, acesta este cazul cu aproape o treime dintre ei, peste 30 reusind "performanta" de a nu depune nici macar declaratii politice in 2015.

Fostul presedinte PNL Crin Antonescu este ''campionul absolut'' in anul care a trecut - el are la activ zero declaratii politice, interpelari, intrebari, nicio luare de cuvant si niciun proiect de lege initiat sau semnat. La randul sau, copresedintele PNL Vasile Blaga figureaza, pe site-ul Senatului, cu doar 4 luari de cuvant anul trecut. Nici el nu a apelat din decembrie 2012 pana in prezent la instrumentul interpelarilor si intrebarilor. El si-a pus semnatura pe 9 proiecte de lege anul trecut, alaturi de alti colegi.

Unii dintre liberali au fost prea ocupati cu problemele pe care le au cu justitia pentru a mai avea activitate palamentara. Este cazul lui Ion Ariton, care are in 2015 are la activ o singura luare de cuvant, in februarie, atunci cand s-a dat votul pentru inceperea urmarii penale in dosarul ''Gala Bute''. Pe de alta parte, colegii sai Tudor Chiuariu si Corneliu Dobritoiu, care au si ei probleme cu legea, nu au depus nicio declaratie politica, intrebare sau interpelare in tot mandatul. La fel si Nicolae Neagu, care se poate ''lauda'' cu 3 declaratii politice in 3 ani si 2 luari de cuvant in plen anul trecut. Si fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu nu a depus nicio intrebare sau interpelare in 2015, avand la activ o singura intrebare in tot mandatul.

Senatorii social-democrati nu au utilizat aceste instrumente parlamentare in 2015 sunt: Ecaterina Andronescu (care nu a depus intrebari sau interpelari in acest mandat, are 3 declaratii politice depuse in 2013), Neculai Bereanu, Leonard Cadar, Aurel Durut (o singura luare de cuvant in 2015, zero interpelari si intrebari, o singura declaratie politica in acest mandat, in 2013). Catalin Croitoru nu are la nicio interpelare, intrebare sau declaratie politica in ultimii 3 ani, iar in plen a luat cuvantul de 3 ori anul trecut. Cristian Dumitrescu si Timotei Stuparu nu au avut nevoie de lamuriri de la Guvern niciodata in actualul mandat si nici declaratii politice nu au redactat.

Dan Sova a fost absorbit de problemele cu justitia, asa ca tot ce a facut anul acesta in Senat a fost sa ia cuvantul in problema dosarelor sale si sa isi puna semnatura pe 4 proiecte de lege, alaturi de alti alesi. Mihnea Costoiu a fost in cea mai mare parte a anului trecut consilier onorific al premierului Victor Ponta, pozitie din care nu a considerat necesar sa semneze interpelari, intrebari sau declaratii politice. In cadrul grupului parlamentar Liberal Conservator, tonul este dat de liderul Dumitru Pelican (PC), care are la activ in tot mandatul o singura interpelare.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a utilizat nici el acest instrumente in acest mandat, la fel ca fostul ministru Daniel Barbu (5 interventii in plen anul trecut). Anul trecut Varujan Vosganian si-a pus semnatura doar pe o declaratie politica si pe patru proiecte de lege, alaturi de mai multi colegi. Petru Ehegartner nu a depus interpelari, intrebari sau declaratii politice in 2015, in vreme ce Dumitru - Dian Popescu, senator independent afiliat LC, nu a facut aceste demersuri tot mandatul.

In cadrul grupului parlamentar al UDMR ignorarea acestor demersuri pare sa fie mai degraba regula. Klárik László-Attila a depus o singura interpelare si o declaratie politica din decembrie 2012 pana in prezent, iar László Attila a semnat o singura interpelare in acelasi interval de timp. Marko Bela nu a are nici el la activ nicio intrebare, interpelare sau declaratie politica in acest mandat, la fel ca Pataki Csaba si Verestoy Attila. La UNPR, Florina Jipa nu a semnat nicio interpelare, intrebare sau declaratie politica in acest mandat, la fel ca Ilie Nastase. Ion Purec este autorul unei interpelari si a unei declaratii politice in trei ani.

Printre independenti, Tudor Barbu (afiliat grupului PNL) nu a depus in ultimele 12 luni nicio intrebare, interpelare sau declaratie politica, in vreme ce Dan-Aurel Ionita, ales pe listele PP-DD, are acelasi bilant si doar o singura luare de cuvant in plen. Alfred Laurentiu Antonio Mihai si fostul social-democrat Dan Tataru nu au depus nicio interpelare, intrebarea sau declaratie politica in ultimii 3 ani, timp in care au luat cuvantul in plen doar de cate 3 ori. Nici Mircea Geoana nu a considerat necesar sa depuna declaratii politice, intrebari sau interpelari in acest mandat.

Unii senatori au depus doar declaratii politice in anul care s-a incheiat - este cazul senatorilor liberali Petru Filip, Puiu Hasotti, Iulian Dumitrescu, Viorel Riceard Badea, Dorin Paran, Eugen Tapu, toti de la PNL. Lor li se alatura Marius Coste, Petru Fratean, Victor Mocanu, Stefan Radu Oprea, Florian Popa, Georgica Severin, Constantin Tamaga, de la PSD si Octavian Bumbu, Ioan Iovescu, Ion Toma de la UNPR, impreuna cu Mircea Banias, Mihai Nita de la PC. Astfel, aproape o treime dintre senatori nu au apelat la instrumentul interpelarilor si intrebarilor in 2015. De asemenea, un numar insemnat de senatori au facut in anul care a trecut mai putin de 5 astfel de demersuri. Liberalul Teodor Atanasiu, de pilda, are o singura interpelare in 2015, singura din intreg mandatul. Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoana sau Ecaterina AndronescuLa polul activ, cei mai activi senatori la acest capitol sunt liberalii Alin Tise, Marin Cotescu, Gavrila Ghilea si social-democratul Alexandru Cordos.

Sursa foto: cdep.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri