Partidele au primit, in anul 2015, subventii de la bugetul de stat in valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie sau al cheltuielilor de personal facute de Avocatul Poporului - 6.751.000.

Potrivit datelor Autoritatii Electorale Permanente, in 2015, cele mai mari subventii de la bugetul de stat au fost incasate de noul Partid National Liberal (PNL si PDL) - 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat - 2.441.710 de lei si de Partidul Poporului Dan Diaconescu - 1.026.026 de lei, scrie Mediafax.

Desi in iunie 2015, PP-DD si UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbtie, prin care PP-DD ar fi urmat sa fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formatiunea infiintata de Dan Diaconescu si-a pastrat personalitatea juridica, potrivit informatiilor din Registrului Partidelor Politice –Tribunalul Bucuresti.

In martie 2015, cei 10 deputati care faceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputatilor, au demisionat si au anuntat ca grupul parlamentar isi va schimbat denumirea in grupul Democrat si Popular, urmand ca faca demersurile pentru infiintarea unui nou partid, Partidul National Democrat.

Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), infiintat de Calin Popescu Tariceanu, in iunie 2015, formand Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), condusa de Garbriel Oprea - 111.647 de lei.

Cele mai mici incasari de la bugetul de stat le-a avut, in anul 2015, Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), care a participat la ultimele alegeri legislative in alinata cu PDL, si care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat. Sumele incasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislatiei in vigoare, pentru intretinerea si functionarea sediilor, plata personalului, activitati de propaganda si organizarea de activitati cu caracter politic, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in tara si in strainatate, arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Din cele 6.760.468 lei care au fost incasate in anul 2015, partidele au putut aloca bani si pentru plata facturilor de telefon sau a cotizatiilor datorate organizatiilor politice internationale la care s-au afiliat.

Legislatia permite, de asemenea, investirea banilor primiti de la bugetul de stat in bunuri mobile si imobile, necesare activitatii partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotica, precum si cele necesare pentru campania electorala pot sa fie finantate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpara 3493 de telefoane iPhone5, 223 de masini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina. Suma totala alocata partidelor politice, in 2015, echivaleaza cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit executiei preliminare a institutiei.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral, mai arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

De asemenea, potrivit legislatiei, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt impartite formtiunilor, proportional cu numarul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilier din cadrul municipiului Bucuresti.

Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei. Suma alocata anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Incepand cu anul 2008, partidele primesc subventia de la bugetul de stat prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente si au obligatia sa inregistreze distinct in evidenta contabila proprie subventia primita.

Sursa foto: florinnina/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri