Indexarea alocatiilor care sunt deja in plata pentru copiii ramasi acasa ai lucratorilor din alte state UE stabiliti in Marea Britanie se va putea aplica doar incepand cu anul 2020, a declarat presedintele Klaus Iohannis la finalul Consiliului European, aratandu-se ''foarte bucuros'' de rezultat, scrie Mediafax.

Seful statului a expus, la Bruxelles, in noaptea de vineri spre sambata, cele mai importante prevederi pentru Romania din acordul UE cu Maria Britanie.

''Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care va limita accesul cetatenilor UE la o categorie restransa de prestatii sociale necontributive, prestatii specifice numai pentru Marea Britanie. Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetatenilor Uniunii si are un caracter exceptional. Va putea fi aplicat pe o perioada limitata de timp de maxim 7 ani. Cetatenii romani care lucreaza deja pe piata muncii din Marea Britanie nu vor fi afectati de acest mecanism. Acesta priveste doar eventualii lucratori care vor intra pe piata muncii din Marea Britanie dupa intrarea in vigoare a mecanismului. Dar si acestia isi vor recupera accesul la aceste prestatii gradual pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult in aceasta chestiune si suntem foarte bucurosi ca negocierile au dat acest rezultat'', a detaliat Iohannis.

El a aratat ca al doilea mecanism convenit la summit va permite Marii Britanii sa indexeze alocatiile pentru copiii ramasi acasa ai lucratorilor din alte state membre UE. ''Si in acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu si tine cont de diferentele dintre statele membre. Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocatii care vor fi prezentate dupa intrarea in vigoare a mecanismului. Este important ca pentru lucratorii stabiliti in Marea Britanie care primesc deja alocatii pentru copiii ramasi acasa indexarea se va putea aplica doar incepand cu anul 2020", a anuntat el.

Presedintele a subliniat ca aceste reglementari nu intra automat in vigoare, ci vor fi supuse inca unui proces legislativ, iar mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocatiile pentru copil la alte prestatii sociale. Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seara, privind termenii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana, documentul continand o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale ale angajatilor comunitari straini, in anumite conditii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri