Reprezentantii primarilor din ACoR i-au cerut premierului Dacian Ciolos majorarea salariului si pensie specifica, iar premierul le-a spus ca marja de a creste salariile prin legea salarizarii va fi foarte foarte redusa, iar in chestiunea pensiilor primarilor trebuie sa decida Parlamentul.

"Legea salarizarii unitare, la care lucram acum, va trebui sa rezolve in primul rand problema aceasta de diferentiere a salarizarii pentru acelasi nivel de competente. Nu stiu daca si cu cat vom putea creste salariile, data find situatia bugetului pe anii urmatori, pentru ca acuma, sa fim onesti, cu relaxarea fiscala am redus, cel putin pentru urmatorii ani, pana cand masurile acestea de relaxare fiscala duc la relansarea economiei sau la stimularea investitiilor si a economiei si a colectarii la buget, pana atunci am redus putin potentialul de colectare la buget, crescand in acelasi timp salariile cu acei 10%, plus salariile pentru educatie si sanatate, deci marja pentru anul acesta si anul urmator de a creste salariile prin legea salarizarii va fi foarte foarte redusa, dar cel putin avem ca obiectiv si ambitie sa rezolvam aceste probleme de inechitati care creeaza probleme in administratia publica. Deci subiectul acesta il vom trata in legea salarizarii", le-a spus premierul reprezentantilor primarilor prezenti la Adunarea Generala a Asociatiei Primarilor de Comune din Romania (ACoR) care i-au solicitat majorarea salariilor si pensie speciala, conform Mediafax.

Dacian Ciolos a spus ca nu contesta dreptul primarilor de a avea o pensie specifica, dar considera ca aceasta trebuie sa fie stabilita in cadrul unui sistem integrat.

"Legat de pensia pentru primari, eu nu contest si Guvernul nu a contestat dreptul primarilor de a avea pensie. Ceea ce noi am contestat a fost modul in care s-a facut aceasta lege, asa pe picior, foarte rapid, fara sa se idece sursa se finantare, pentru ca asta inseamna bani in plus la buget. La Parlament nu a avut Guvernul un cuvant de spus, pentru ca parlametarii isi voteaza pensiile din bugetul Parlamentului. Pe cand la primari dam bani din bugetul Guvernului. Daca anul viitor va fi prevazut buget pentru aceasta pensie, o mare parte din ce am contestat la CCR va fi rezolvat. Pe de alta parte, chestiunea pensiilor – si a primarilor si alte tipuri de pensii speciale, inclusiv a parlamentarilor – trebuie tratate intr-o abordare integrata a problemei pensiilor in Romania", a afirmat premierul.

El considera ca atat in ceea ce priveste salarizarea, cat si in problema pensiilor, au aparut probleme de inechitate si dezechilibre.
"Tot crescand salariile la unii si la altii am ajuns acum la inechitati si dezechilibre foarte mari. La fel si cu pensiile, daca tot mergem cu pensii speciale de la un sector la altul, ajungem la dezechilibre si la inechitati care la un moment dat tot trebuie tratate in mod integrat. Si noi asta am sugerat, pe de o parte, sa prevada bugetul de unde luam bani ca sa putem finanta surplusul acesta de fond si pe de alta parte sa avem si un sistem de pensii care sa fie integrat si sa fie echitabil. Problema nu a fost daca primarii au sau nu dreptul de a avea pensiile specifice, aici parlamentul este in masura sa decida, doar ca trebuie sa mearga dincolo de aceasta decizie si sa vedem cum facem functional acest sistem", a mai spus Ciolos.

Curtea Constitutionala (CC) a decis pe 20 ianuarie cu unanimitate de voturi ca legea privind pensiile speciale pentru alesii locali este neconstitutionala, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la "indemnizatia pentru limita de varsta".

Legea pensiilor pentru alesii locali va intra din nou in dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistratilor de la CC cu actul normativ.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu obiectiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene.

Potrivit Executivului, sesizarea vizeaza incalcarea mai multor articole din Legea fundamentala prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri