Imunitatea parlamentara nu are voie sa fie folosita pentru blocarea justitiei, a declarat luni, in plenul Parlamentului, presedintele Klaus Iohannis, declarandu-se ''neplacut surpins'' de faptul ca membrii Legislativului inca nu au inteles acest lucru.

''Angajamentul meu ca presedinte ramane neschimbat si cat se poate de ferm'', a spus seful statului, referindu-se la statul de drept si lupta impotriva coruptiei, conform Mediafax.

El s-a declarat ''neplacut surprins'' ca in ''anumite spete'' imunitatea parlamentara a fost folosita pentru blocarea justitiei. Iohannis a subliniat ca aceste decizii ale Parlamentului pe tiparul ''cativa pasi inainte, unul inapoi'' pun din nou in discutie credibilitatea Legislativului.

''Sunt neplacut surprins de faptul ca, in anumite spete, inca nu s-a inteles ca imunitatea parlamentara nu are voie sa fie folosita pentru blocarea cererilor justitiei. Asa se face ca in materie de raspuns la solicitarile justitiei, dupa cativa pasi inainte, recunoscuti de toata lumea si asteptati de cetateni, urmeaza unul inapoi, care pune din nou in discutie credibilitatea Parlamentului si vointa unor raporturi corecte cu justitia'', a afirmat presedintele in fata senatorilor si deputatilor.

El a aratat ca puterile statului trebuie sa colaboreze, nu sa intre in competitie.

''Sunt preocupat de modul in care functioneaza ansamblul acestui stat, institutiile lui, cu atenta separare a puterilor. Dar vreau in acelasi timp sa transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei functionari haotice, dezordonate, cu alte cuvinte a unui stat in care fiecare face ce vrea si fiecare institutie are agenda proprie. (...) Puterile statului nu sunt in competitie una cu alta, iar o functionare eficienta a statului in serviciul cetatenilor presupune functionarea fiecareia dintre ele si increderea cetatenilor in toate'', a subliniat seful statului.

O guvernare nu poate fi cu adevarat performanta fara un Parlament puternic, iar justitia nu poate fi cu adevarat eficienta fara o putere legislativa pe masura, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

''A gandi puterile separat si a le evalua izolat este o greseala. Romania trebuie sa se miste inainte in ansamblul ei'', a conchis presedintele.

Presedintele a declarat ca nu va ramane un simplu spectator in cazul numirilor in Justitie

"In ceea ce ma priveste, ca presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal. Voi actiona, in virtutea atributiilor care imi revin, pentru a ma asigura ca parcursul pe care Romania a pornit in ceea ce priveste intarirea statului de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie este ferm continuat si ca sunt respectate cerintele de profesionalism si integritate", a delclarat presedintele in fata plenului reunit al celor doua Camere.

De asemenea, presedintele a mai spus ca spera la o competitie serioasa si o dezbatere asezata, in care sa primeze valoarea, performanta si onestitatea intr-un "moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar".

In ceea ce priveste alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Iohannis a spus ca este important "sa fie departe de zona politicului".

"Cred ca este important pentru soliditatea democratiei romanesti si a statului de drept ca alegerile pentru CSM sa fie departe de zona politicului si sa fie pastrate strict in sfera reprezentarii profesionale a magistratilor in propriul for de conducere si organ disciplinar", a mai spus presedintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri