In an electoral, parlamentarii cer alocarea anuala a 1 miliard de lei pentru constructia de noi spitale sau instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din profitul agentilor economici, care sa fie folosita pentru marirea pensiilor care sunt mai mici decat salariul minim pe economie, scrie Mediafax.

Liberalii cer ca Ministerul Sanatatii si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa aloce sumele necesare construirii de noi spitale conform unui plan de investitii aprobat la nivel national.

Astfel, ''pentru investitiile prevazute la articolele 193 si 198 Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor aloca un buget anual de 1 miliard de lei, astfel, incat in fiecare an sa se poata demara constructia unui nou spital, in baza unei liste care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice'', se arata intr-o propunere legislativa privind completarea articolului 198 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, semnata de peste 20 de liberali.

Parlamentarii PNL sustin ca daca s-ar aloca anual 1 miliard de lei pentru acest obiectiv, in decurs de 9 ani ar putea fi construite 12 spitale la cheie, ultramoderne, fiecare avand 800 de paturi, la standardele actuale de exigenta. ''Astfel, pana in 2025 ar putea exista cate un spital modern in toate centrele universitare medicale'', promit liberalii.

Initiatorii propun inceperea construirii in anul 2017, anul care va urma alegerilor electorale, a 4 spitale noi, urmand ca peste 3 ani, in 2020, cand primele spitale vor fi gata, sa se demareze constructia a inca 4 spitale "si asa mai departe", potrivit expunerii de motive.

In textul mentionat se mai arata ca, in prezent, trei sferturi din spitalele din Romania sunt construite inainte de 1980, cand Romania isi construise un sistem de spitale pavilionare. "Sistemul a fost bun la vremea respectiva, dar este ineficient in zilele noastre, pacientul fiind transportat im 4-5 unitati pavilionare", sunt de parere initiatorii.

De asemenea, "cheltuielile cu un spital nou sunt cu 40% mai mici decat cele cu unul existent - si amortizarea noilor spitale s-ar face intr-un termen mult mai scurt''. ''Eficienta sa este crescuta, atata vreme cat s-a dezvoltat reteaua de transport rapid a pacientilor cu ambulante si pe calea aerului'', mai argumenteaza liberalii, potrivit carora ''fiecare leu deturnat inseamna multe vieti puse in pericol''.

Acestia afirma ca ''in tarile civilizate nimeni nu mai renoveaza un spital vechi de 40-50 de ani pentru ca nu mai corespunde standardelor" si este mai iefin sa construiesti altul.

Un alt argument al initiatorilor ar fi ca infectiile intraspitalicesti apar cu o frecventa mai mare intr-un spital vechi, "germenii stand cantonati in pereti, canalizare, tamplarie si pe alte suprafete, iar la un moment dat este imposibil sa mai lupti impotriva lor pentru ca dezvolta o mare rezistenta la antibiotice".

Daca liberalii sunt preocupati, in an electoral, de constructia de noi spitale, senatorii Ioan Ghise si Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio, membri ai Partidului Puterii Umaniste (PPUSL), vor mareasca pensiile, prin instituirea unei taxe de solidaritate sociala aplicabila operatorilor economici, persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit.

''Programul de solidaritate sociala consta in instituirea taxei de solidaritate sociala aplicabila operatorilor economici, persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit'', iar cunatumul taxei de solidaritate sociala este de 1% din profitul anual al fiecarui operator economic, potrivit propunerii legislative privind Programul de solidaritate sociala in favoarea pensionarilor cu venituri reduse.

Taxa de solidariate se plateste anual si se aplica operatorilor economici, platitori de impozit pe profit, a caror cifra de afaceri anuala este mai mare de 4.440.000,00 de lei, potrivit proiectului de lege.

"Sumele acumulate din plata taxe de solidariate sociala se constituie ca sursa a bugetului asigurarilor sociale de stat si vor fi utilizate pentru cresterea cuantumului tuturor pensiilor mai mici decat salariul minim pe economie", mai arata sursa citata.
Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca ''polarizarea sociala si economica a atins cote extreme in Romania''.

''In cazul pensionarilor limita de jos a saraciei este de mult depasita, aproximativ jumatate de milion de pensionari primesc pensia minima garantata de stat in cuantum de 400 del ei. Aceste persoane nu isi pot asigura surse suplimentare de venit'', sustin senatorii Ioan Ghise si Laurentiu Mihai, care reamintesc ca potrivit INS cosul minim garantat de supravietuire depaseste 1850 de lei lunar.

Initiatorii considera ca ''intr-o perioada in care chiar si agentii economici cu o pondere semnificativa pe piata interna din Romania solicita si primesc ajutor de la stat, reglementarea unei modalitati de sustinere a pensionarilor este absolut necesara''.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri